Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τους συντελεστές για την ελάχιστη βάση εισαγωγής για τις Πανελλαδικές2022.

Οι νέοι  βαθμολογικοί συντελεστές ανά μάθημα και πανεπιστημιακό τμήμα με βάση τους οποίους θα καθοριστεί νέα Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα ΑΕΙ το καλοκαίρι του 2022, υπογράφηκαν επίσημα και στάλθηκαν από το υπουργείο Παιδείας για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Συγκεκριμένα στην Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε συγκεντρώνονται οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, καθώς και οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την συμμετοχή των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων και στις Α.Σ.Τ.Ε., όπως αυτοί προτάθηκαν από τα ΑΕΙ  και τα συναρμόδια υπουργεία και θα ισχύσουν για τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις (Ιούνιος 2022).

Πρόκειται βέβαια για τους συντελεστές βαρύτητας που όρισαν πανεπιστήμια για κάθε ένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα οι οποίοι δεν είναι μικρότεροι του 20%, ενώ το άθροισμα τους αποδίδει το 100%. Στις περιπτώσεις των Σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, που απαιτείται η εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, ο συντελεστής βαρύτητας του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών είναι είτε 10% είτε 20%. 

Έτσι, διαφορετικές σχολές επέλεξαν διαφορετικούς συντελεστές και κατ επέκταση διαμορφώνουν διαφορετικά εξεταστικά δεδομένα. Για παράδειγμα οι Ιατρικές σχολές της δεν πριμοδότησαν την Βιολογία αλλά όρισαν κοινό συντελεστή βαρύτητας το 25% σε όλα τα μαθήματα που εξετάζονται οι υποψήφιοι για τα προγράμματα τους, ενώ πολλές Νομικές πριμοδότησαν με 30% Γλώσσα και Αρχαία. Τα Πολυτεχνεία έχουν αρκετές διαφοροποιήσεις ένα τμήματα, ενώ τα Οικονομικά τμήματα της Αθήνας επίσης κράτησαν ισορροπία μεταξύ όλων των μαθημάτων που εξετάζονται.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι υπεγράφη και αποστέλλεται προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο η αριθ.Φ.251/165669/A5/17-12-2021 Υπουργική Απόφαση στην οποία συγκεντρώνονται οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, καθώς και οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την συμμετοχή των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων και στις Α.Σ.Τ.Ε., όπως αυτοί προτάθηκαν από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα Συναρμόδια Υπουργεία και θα ισχύσουν για τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις (πανελλαδικές 2022)».

Δείτε αναλυτικά την ελάχιστη βάση εισαγωγής ειδικών μαθημάτων και σχολών εδώ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr