Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιόγκα – «Τέλος» στους πονεμένους καρπούς με αυτές τις πόζες

Γιόγκα – «Τέλος» στους πονεμένους καρπούς με αυτές τις πόζες

7 tips για να προστετεύσετε τους καρπούς κατά τη διάρκεια της yoga

Ο πόνος στους καρπούς είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται συστηματικά με τη γιόγκα. Οφείλεται στην έκταση, όταν σηκώνεται προς τα πάνω, η οποία ασκεί πίεση σε όλους τους μαλακούς ιστούς – ειδικά τους τένοντες.

Τα καλά νέα είναι ότι με τις κατάλληλες πόζες και λοιπές τροποποιήσεις, ο ήπιος ή μέτριος πόνος στους καρπούς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όλα είναι θέμα καλής ευθυγράμμισης και σταδιακής προόδου.

Τι προκαλεί πόνο στους καρπούς

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να στηρίζεται στα πόδια και όχι στα χέρια. Έτσι, όταν αναγκάζουμε τους καρπούς να σηκώσουν βάρος (όπως σε μία πόζα ισορροπίας στους βραχίονες ή στη σανίδα ή στην πόζα του σκύλου), είναι απαραίτητο να τους δώσουμε την ευκαιρία να δυναμώσουν σταδιακά.

Η επιβάρυνση στους καρπούς και τους βραχίονες μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ο κορμός είναι αδύναμος. Σε αυτή την περίπτωση, το πιθανότερο είναι να «ρίχνετε» το βάρος σας προς τα εμπρός στους ώμους (μακριά από τον αδύναμο κορμό), δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση στους καρπούς.

Ένας άλλος λόγος για τον πόνο στους καρπούς είναι η θέση των δακτύλων — ή μάλλον η κατανομή βάρους στα δάχτυλα. Αν ρίξετε το βάρος στα μαξιλαράκια, είναι πιο πιθανό να αισθανθείτε πόνο στους καρπούς παρά αν βάλετε περισσότερο βάρος στο σχήμα «Γ» του χεριού – τον αντίχειρα και τον δείκτη.

Αλλά το ζήτημα μπορεί επίσης να είναι η έλλειψη ευελιξίας. Για παράδειγμα, αν κάνετε ένα την πόζα του σκύλου και οι οπίσθιοι μηριαίοι σας είναι πολύ σφιχτοί, είναι πιθανό να γέρνετε προς τα εμπρός στους ώμους και τους καρπούς σας και να προκαλέσετε παρόμοιο τύπο τεντωμένης θέσης των καρπών.

Πρακτικές συμβουλές για μια αβίαστη πρακτική

Μαζί με την ευθυγράμμιση, είναι σημαντικό να προοδεύετε σταδιακά και να τροποποιείτε τις πόζες ανάλογα με την ικανότητα και το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης. Αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλα άτομα στην τάξη. Γνωρίστε τους περιορισμούς σας και φτιάξτε τη δική σας πόζα.

Σε συνεννόηση με τον εκπαιδευτή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες τροποποιήσεις:

  • Αντί για τον κάτω σκύλο, κάντε το δελφίνι (το δελφίνι είναι ένας κάτω σκύλος που γίνεται στους βραχίονες)
  • Αντί να κάνετε μια πόζα τροχού στο πάτωμα, μπορείτε να τοποθετήσετε τουβλάκια υπό γωνία κόντρα σε έναν τοίχο και να τοποθετήσετε τα χέρια σας σε αυτά τα τουβλάκια
  • Αντί για κόμπρα ή πάνω σκύλο, η τροποποίηση μπορεί να είναι μωρό κόμπρα ή σφίγγα (κόμπρα στους βραχίονες)
  • Αντί για σανίδα στα χέρια σας, κάντε μια σανίδα στους βραχίονες και κατεβείτε μέχρι τα γόνατα αν ο κορμός σας είναι πολύ αδύναμος για να κρατήσει ψηλά τους γοφούς
  • Αν ο πόνος είναι ήπιος αλλά επίμονος, μπορείτε να δοκιμάσετε ελαστικά περικάρπια κατά τη διάρκεια της πρακτικής. Παρέχουν ανακούφιση και σας υπενθυμίζουν παράλληλα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους καρπούς σας
  • Μια απορροφητική πετσέτα με την οποία θα στεγνώνετε κάθε τόσο παλάμες και πέλματα, θα σας φανεί χρήσιμη όταν ιδρώνετε για να μην γλιστράτε πάνω στο yoga mat και να μην αλλοιώνεται η ευθυγράμμισή σας
    Θα σας βοηθήσει επίσης, πριν ξεκινήσετε, να κάνετε μερικές ασκήσεις για ζέσταμα των καρπών, κατόπιν οδηγιών από τον φυσικοθεραπευτή σας

Αν ο πόνος είναι ήπιος με τις προαναφερόμενες τροποποιήσεις θα βρείτε σταδιακά ανακούφιση. Αλλά αν ο πόνος επιμένει κι επιδεινώνεται (έχετε κάποια ακαμψία ή οίδημα), είναι καιρός να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Ενδεχομένως να χρειάζεστε ξεκούραση και θεραπεία.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024