Νέα διαδραστική εφαρμογή της NASA απεικονίζει σε τρισδιάστατο διαστημικό χάρτη τη θέση και την πορεία χιλιάδων αστεροειδών και κομητών που κινούνται σε επικίνδυνα μικρή απόσταση από τη Γη.

Μέχρι σήμερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει αναγνωρίσει 28.000 αστεροειδείς και κομήτες με που διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης, γνωστούς ως «κοντινά στη Γη αντικείμενα», ή NEO, προκειμένου να υπολογίσει τον κίνδυνο πρόσκρουσης τα επόμενα χρόνια.

Κανένας δεν αναμένεται να πέσει στα κεφάλια μας, ορισμένοι όμως πλησιάζουν σε απόσταση μερικών χιλιάδων χιλιομέτρων.

Διαβάστε επίσης: NASA DART – Εκτοξεύτηκε η φιλόδοξη αποστολή που θα αναχαιτίσει αστεροειδή

Αστεροειδείς με διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου θα μπορούσαν να καταστρέψουν ολόκληρες ηπείρους, ενώ διαστημικοί βράχοι με μέγεθος μερικών δεκάδων μέτρων θα αρκούσαν για να εξαερώσουν μεγάλες πόλεις.

Στην εφαρμογή Eyes on Asteroids, ο χρήστης μπορεί να δει την θέση των απειλητικών αστεροειδών τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν και το μέλλον.

H διαδραστική εφαρμογή δείχνει τις θέσεις των NEO στο παρόν και το μέλλον (NASA)

Εμφανίζονται επίσης οι διαστημικές αποστολές που έχουν επισκεφθεί και φωτογραφίσει αστεροειδείς από μικρή απόσταση.

Η καρτέλα «Asteroid Watch» δείχνει τις επόμενες πέντε πλησιέστερες προσεγγίσεις, επιτρέποντας στον χρήστη να δει πόσο κοντά θα περάσουν οι αδέσποτοι διαστημικοί βράχοι.

Η έρευνα για τον εντοπισμό NEO συνεχίζεται και τα δεδομένα της εφαρμογής ενημερώνονται δύο φορές την ημέρα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr