Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανοιχτή σε διάλογο η Ελλάδα αρκεί η Τουρκία να αποσύρει το casus belli - Τη Βουλή ενημέρωσε ο υπ. Εξωτερικών

Ανοιχτή σε διάλογο η Ελλάδα αρκεί η Τουρκία να αποσύρει το casus belli – Τη Βουλή ενημέρωσε ο υπ. Εξωτερικών

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη η οποία κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ απειλεί άλλη χώρα με πόλεμο και μάλιστα με την σημείωση ότι η απειλή διατυπώνεται αν η άλλη χώρα – η Ελλάδα - ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της

Μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο διάλογο με την Τουρκία για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, έστειλε ο Νίκος Δένδιας θέτοντας ωστόσο την παράμετρο πως προϋπόθεση για να έχει επιθυμητό και επιτυχές αποτέλεσμα ένας τέτοιος διάλογος, η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει το casus belli κατά της Ελλάδας.

Μία διαφορά

Ο υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσε την αρμόδια αρμόδια επιτροπή της Βουλής για της εξελίξεις και κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει το δόγμα της απειλής πολέμου (casus belli) κατά της Ελλάδας.

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για την μια διαφορά που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτονόητη προϋπόθεση επιτυχίας του διαλόγου είναι να εγκαταλειφθεί η απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας. Να εγκαταλειφθεί το casus belli. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη η οποία κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ απειλεί άλλη χώρα με πόλεμο και μάλιστα με την σημείωση ότι η απειλή διατυπώνεται αν η άλλη χώρα – η Ελλάδα – ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της.

»Αυτό πρέπει να φύγει από την μέση. Δεν είναι δυνατό να δεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι και για δικό της όφελος η απόσυρση του casus belli».

Διαβάσετ επίσης: Σύντομη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου είχε ο Δένδιας – Τι συζητήθηκε

Όχι προσχηματικός διάλογος βασισμένος σε γενικότητες

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η UNCLOS έχει κυρωθεί από την ΕΕ ενώ συμπλήρωσε πως «η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει κάποια στιγμή αυτά που κατά καιρούς διακηρύσσει προς διάφορους συνομιλητές της. Ότι συνυπογράφει το διάλογο σε αυτό το πλαίσιο. Όχι διάλογο προσχηματικό βασισμένο σε γενικότητες».

Διαβάστε επίσης: Επιστολή-βόμβα της Τουρκίας στον ΟΗΕ – Δεν έχουμε μια διαφορά αλλά ολόκληρη λίστα με την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης: Κύπρος – Η απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα – Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την πολιτική μας για τους υδρογονάνθρακες

Μόνο αποδεκτό πλαίσιο

Για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «θα πρέπει να εγκαταλειφθούν από πλευράς Τουρκίας οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες τόσο στην περίκλειστη πολη Αμμοχώστου όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ και να υπάρξει επανέναρξη διαλόγου στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Τέλος, για την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μεταξύ των οποίων η Αλβανία και η Βόρειος Μακεδονία είπε μεταξύ άλλων πως «η ευρωπαϊκή προοπτική οποιασδήποτε χώρας σημαίνει τήρηση της αιρεσιμότητας».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024