Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διατροφή – Μύθοι & αλήθειες για τους υδατάνθρακες

Διατροφή – Μύθοι & αλήθειες για τους υδατάνθρακες

Είναι η μόνη ομάδα τροφίμων που δεν έχουν ελάχιστη συνιστάμενη πρόσληψη

Σήμερα η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται με τους υδατάνθρακες, και… αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να μας πείσει ότι τα μακαρόνια, το ψωμί, η πατάτα, το ρύζι και κάποια γλυκά δεν είναι απαγορευμένες τροφές επειδή περιέχουν υδατάνθρακα!

Ωστόσο, αυτή είναι η  μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι κάποιοι υδατάνθρακες – όχι όλοι- εάν καταναλωθούν σε υπερβολική δόση μετατρέπονται σε λίπος. Στην εκπομπή μίλησαν σχετικά η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Κατερίνα Λάσπα, καθώς και ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Μάνος Δημητρούλης.

«Είμαι ο άνθρωπος – υδατάνθρακας. Οι υδατάνθρακες είναι στη διατροφή μου, για εμένα πρέπει όλα να επιτρέπονται», είπε η Κατερίνα Λάσπα.

«Βέβαια χρειαζόμαστε τους υδατάνθρακες. Στατιστικά το 45-60% της καθημερινής μας διατροφής απαρτίζεται από υδατάνθρακες. Είναι απαραίτητοι, μας δίνουν ενέργεια. Όλα χρειάζονται με ισορροπία», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Δημητρούλης.

«Κατά βάση χρησιμοποιώ τους καλούς υδατάνθρακες. Ρυζάκι, μακαρόνια μαύρα, ψωμί ζέας, παξιμάδια χαρουπιού, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Αλλά τρώω και γλυκά. Είμαι εθισμένη στα γλυκά, τρώω τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα», είπε η Κατερίνα Λάσπα.

«Η βασική διαφοροποίηση μεταξύ των υδατανθράκων, η κατηγοριοποίηση που κάνουμε είναι οι καλοί και οι κακοί. Οι καλοί– σύνθετοι υδατάνθρακες απαρτίζονται από μεγάλες αλυσίδες σακχάρων, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης και σίκαλης. Οι κακοί υδατάνθρακες έχουν μικρές αλυσίδες που αποδίδουν γρήγορα γλυκόζη. Είναι τα γλυκά, τα μακαρόνια κλπ.», εξήγησε ο κ. Δημητρούλης.

«Είναι η μόνη ομάδα τροφίμων που δεν έχουν ελάχιστη συνιστάμενη πρόσληψη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τους χρησιμοποιώ στοχευμένα τους υδατάνθρακες. Στο πρωινό, πριν και μετά την προπόνηση, και αν δεν κάνω προπόνηση ίσως και στο βραδινό μου. Δεν αισθάνομαι στέρηση. Είμαι κατά των ψυχαναγκασμών, των πρέπει και των μη. Πρέπει να κάνουμε μικρές αλλαγές», είπε η Κατερίνα Λάσπα.

«Όταν παίρνουμε παραπάνω θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε, τότε παράγεται το λίπος. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες ποσότητες υδατανθράκων. Είναι πολύ σημαντική και η ποιότητα των υδατανθράκων», εξήγησε ο κ. Δημητρούλης.

«Μπορούμε να πάρουμε όσους υδατάνθρακες χρειαζόμαστε από φρούτα και λαχανικά. Τα μακαρόνια ολικής θα αποδώσουν πιο ήπια τη γλυκόζη τους. Επίσης, κανείς δε θα πάθει κακό στην υγεία του αν τρώει δύο φέτες ψωμί την ημέρα. Τα όσπρια είναι εξαιρετική πηγή υδατανθράκων. Επίσης, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός πρωτεΐνης – υδατάνθρακα παχαίνει από μόνος του, έχει να κάνει με τις θερμίδες που καταναλώνουμε», τόνισε ο ίδιος.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024