Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παναθηναϊκός - Προσπαθώντας να σπάσει τα δεσμά 10ετίας, από την καταστροφική διοίκηση του Πατέρα

Παναθηναϊκός – Προσπαθώντας να σπάσει τα δεσμά 10ετίας, από την καταστροφική διοίκηση του Πατέρα

Ο Παναθηναϊκός έχει σφυγμό. Αλλά έχει στη πλάτη του και έναν λογαριασμό που δύσκολα ξεχρεώνεται. Τη «λυπητερή» που άφησε στην ΠΑΕ, ο Νικόλας Πατέρας

Μια σειρά από καλές νίκες τρέχει ο Παναθηναϊκός σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Και με έναν τρόπο δείχνει να αποκτά σφυγμό στα μισά του δρόμου της φετινής σεζόν. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς το -6 του Άρη, αλλά και την ελεύθερη πτώση του ΠΑΟΚ που ζει πια το δικό του Βατερλό; Τότε κάλλιστα μπορεί να υποθέσει πως οι Πράσινοι θα μπορούσαν όντως μέσα από τη φετινή διαδρομή να επιστρέψουν σε τροχιά κανονικότητας. Και μαζί στα κύπελλα Ευρώπης. Στο μίνιμουμ της επανεκκίνησης που επιζητούν.

Μια υπόθεση που εν πολλοίς θα αποτελέσει και μια τρόπον τινά δικαίωση του Γιάννη Αλαφούζου που το μόνο που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει στη θητεία του ως τώρα στην ΠΑΕ, είναι ότι δεν έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Άλλοι λένε 70 εκατ ευρώ, άλλοι 80 εκατ ευρώ, άλλοι 100 εκατ. Ακόμη και εκείνοι που κατά καιρούς τον έχουν περάσει από σαράντα θάλασσες για τις επιλογές του. Ουδείς αμφισβητεί ότι ο νυν ιδιοκτήτης έχει βάλει τόσα που δεν έβαλε άλλος κανείς στους Πράσινους από την εποχή που η οικογένεια Βαρδινογιάννη παρέδωσε τα κλειδιά.

Όπως σίγουρο είναι και κάτι ακόμη: Ότι οι Πράσινοι δέκα χρόνια μετά ακόμη πληρώνουν τις αμαρτίες της πολυιδιοκτησίας. Και του «καπετάνιου των ονείρων μας» όπως βάφτισαν τότε σε ένα πανό, οι φίλοι του Παναθηναϊκού τον Νικόλα Πατέρα. Εκείνον που αντάλλαξε ένα νταμπλ με… δεκαετή κάθειρξη (και βλέπουμε) για τον Παναθηναϊκό. Τον ίδιο που η προσωπική του φιλοδοξία δεν επέτρεψε στον συγχωρεμένο τον Παύλο να πάρει την ομάδα στα χέρια του. Εκείνον που πριν από τον Παναθηναϊκό έβαλε τέλος και στον Εθνικό υπενθυμίζοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Οσοι δεν θυμούνται…

Δεν πέρασε δα και ένας αιώνας. Μια δεκαετία πίσω είναι, και όσοι δεν προδίδονται από το μνημονικό τους ξέρουν καλά την αλήθεια για τον Παναθηναϊκό και τα δικά του «πέτρινα χρόνια». Έχουν όνομα και επώνυμο οι ευθύνες, ασχέτως αν επί της ουσίας δεν αποδόθηκαν ποτέ. Με προίκα 170 εκατ ευρώ και δηλώσεις για «δέκα Αμπράμοβιτς» πέρασε στα χέρια της Πολυιδιοκτησίας ο Παναθηναϊκός. Και με τόσα λεφτά όχι μόνο δεν πέτυχε να σκαρφαλώσει στην κορυφή αλλά σχημάτισε μια καταστροφή. Ένα νταμπλ και έπειτα το χάος…
Πόσα λεφτά έχει πληρώσει ο Αλαφούζος ακριβώς για εκείνες τις αμαρτίες, το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Το ρεπορτάζ έχει καταγράψει πως αναγκάστηκε να βάλει το χέρι στη τσέπη ως και για τα δώρα στην τέως του Τζιμπρίλ Σισέ- τη Τζούντι. Τα δώρα που έκανε τότε ο Νικόλας Πατέρας. Ο εφοπλιστής που συμμετείχε με μόλις 10 εκατ ευρώ στη πολυμετοχικότητα, αλλά που σαν πρόεδρος είχε την ευθύνη για το σύνολο της επένδυσης που αποτέλεσε συνώνυμο της αποτυχίας.

Εκείνος διέλυσε τους δεσμούς της πολυμετοχικότητας το καλοκαίρι του ΄10 όταν δεν παρέδωσε όπως προβλέπονταν την προεδρία στον Παύλο. Εκείνος απομάκρυνε τους επενδυτές. Εκείνος έπαιξε το χαρτί της κερκίδας για προσωπικά του οφέλη. Εκείνος άφησε πίσω του και τα συντρίμμια που πήρε στα χέρια της η επόμενη διοίκηση. Έλεγαν κάποιοι που ξέρουν καλά τα δεδομένα της εποχής, πως ο Νικόλας Πατέρας είχε φτάσει σε σημείο να σκέφτεται κάποια χρόνια μετά την επιστροφή του αλά… ΑΕΚ και του (μέντορα του) Δημήτρη Μελισσανίδη: Να φτάσει και ο Παναθηναϊκός στα Τάρταρα της Γ΄ εθνικής για να διαγραφούν τα εξωπραγματικά χρέη του. Αλήθεια ή ψέματα; Δεν έχει πια καμία σημασία. Η ουσία είναι ότι η προίκα που έμεινε από εκείνη τη καταστροφική περίοδο ακόμη και σήμερα απλώνει τον ίσκιο τους πάνω από τους Πράσινους.

Αν η φετινή χρονιά αποτελέσει μια πρώτη αντίδραση; Είπαμε, θα δείξει ο χρόνος. Σίγουρα πάντως σχηματίζεται μια ευκαιρία για την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Είναι δύο βαθμούς από την 3η θέση του πίνακα (ΠΑΟΚ) έκανε και ένα πρώτο βήμα για την πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας. Και έχει μπροστά και ένα ντέρμπι (ΑΕΚ) που θα μπορούσε κάλλιστα να τις δώσει άλλες δυνατότητες για τη συνέχεια…

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024