Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Από το ρεκόρ του ανεκτέλεστου κατασκευαστικού στο πρώτο ελληνικό ομόλογο αειφορίας

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Από το ρεκόρ του ανεκτέλεστου κατασκευαστικού στο πρώτο ελληνικό ομόλογο αειφορίας

Στα 4,5 δισ. ευρώ το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων έργων. Το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο με ρήτρα αειφορίας στην ελληνική αγορά

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι εποπτικές αρχές της κεφαλαιαγοράς αναμένεται να αποφανθούν επί του αιτήματος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να εκδώσει το πρώτο ομόλογο με ρήτρα αειφορίας στην ελληνική αγορά.

Η εισηγμένη στο ενδεχόμενο που πάρει το «πράσινο» φως για το ενημερωτικό δελτίο τότε, σύμφωνα με όσα αναφέρουν έμπειροι αναλυτές, γυρνά σελίδα στην ιστορία της καθώς εισάγει ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στην εγχώρια αγορά. Το ομόλογο με ρήτρα αειφορίας που σκοπεύει να εκδώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απευθύνεται για πρώτη φορά σε εγχώριους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές και αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς τη διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων.

Στοχεύει στη μερική χρηματοδότηση με κεφάλαια έως και 300 εκ. ευρώ έργων τα οποία εδραιώνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτά θα υπηρετούν το στόχο της αειφορίας και αν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρεκκλίνει των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει τότε θα έλθει αντιμέτωπη με πρόσθετη αύξηση 0,20% του επιτοκίου που θα κλειδώσει από το βιβλίο προσφορών.

Είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που δεσμεύεται σε συγκεκριμένες αειφορικές επιδόσεις και με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να κερδίσει και την εμπιστοσύνη επενδυτών. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου να γραφτούν στο βιβλίο των προσφορών και να συμμετέχουν στην ομολογιακή έκδοση.

Παράλληλα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να παρασύρει κι άλλες εισηγμένες εταιρίες στη χρήση του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή.

Το ρεκόρ

Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εκτός από την επιδιωχθείσα πρωτιά της έκδοσης του ομολόγου με ρήτρα αειφορίας, κατέρριψε κι ένα ακόμη ρεκόρ.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα εννιαμήνου που ανακοίνωσε χθες ενισχύθηκε το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του ομίλου, το οποίο με τα προς υπογραφή έργα θα ανέλθει στο ιστορικό υψηλό επίπεδο των 4,5 δισ. ευρώ

Εν μέσω μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εγχώρια και διεθνή οικονομία, όπως η πανδημία Covid-19, η έκρηξη των τιμών των εμπορευμάτων και η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, συνεχίζει με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των έργων. Ιδίως στους τομείς των ΑΠΕ, Περιβάλλοντος αλλά και στις παραχωρήσεις και κατασκευές η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει μπροστά της δεμένες πηγές άντλησης εσόδων.

Το επενδυτικό πρόγραμμα

Έτσι, όπως έκανε χθες γνωστό με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα εννιαμήνου, το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου συνεχίζεται εντατικά σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του (υποδομές, παραχωρήσεις – ΣΔΙΤ, παραγωγή κι αποθήκευση ενέργειας, κυκλική οικονομία – έργα περιβάλλοντος), με τις συνολικές επενδύσεις που προωθεί ή στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλος να υπερβαίνουν σε αξία τα 6,5 δις. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των έργων της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο στο Ελληνικό, όπου αναμένεται η οριστικοποίηση της ανάθεσής τους σε επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Πηγή: ΟΤ 

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024