Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκοπική πίεση και από τη Χαριλάου Τρικούπη στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκοπική πίεση και από τη Χαριλάου Τρικούπη στον ΣΥΡΙΖΑ

Τι πιάνουν τα ραντάρ της Κουμουνδούρου για τις προοπτικές του Κινήματος Αλλαγής

Λιγότερο από μία εβδομάδα για την κάλπη των διαδικασιών για νέο αρχηγό στο Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία φαίνεται πως επίσης αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα.

Παράλληλα, αν υπάρχει κάτι που διαπνέει τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και μια ανησυχία για τους βαθμούς επανάκτησης του ενδιάμεσου χώρου που θα κατορθώσει το ΚΙΝΑΛ με τον όποιο νέο πρόεδρό του.

Τα μηνύματα των μετρήσεων και των δημοσκοπήσεων για παράδειγμα, τα πιο πρόσφατα προφανώς, δείχνουν πως η απόσταση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ φαίνεται να μειώνεται αισθητά και μια ανάγνωση σε κάποιες μετρήσεις τη θέλει από 4 προς 1 σε 2 προς 1.

Στην τελευταία μέτρηση της Metron Analysis για το Mega, o ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγράψει 18,6%. Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποχωρεί σημαντικά από τον Οκτώβριο, που βρισκόταν στο 20,3%. Στην τρίτη θέση της πρόθεσης ψήφου βρίσκει η ίδια δημοσκόπηση το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό κοντά στο 10% και συγκεκριμένα στο 9,6%.

Τα σενάρια

Η όλη ρευστοποίηση του προοδευτικού χώρου που δείχνει να αποκτά και νέο μνηστήρα απ’ τα παλιά, αλλά και το μαζικό πολιτικό ενδιαφέρον για τις διεργασίες στη Χαριλάου Τρικούπη, διαβάζονται με πολλούς τρόπους και πιο αναλυτικά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ομάδα στελεχών θεωρεί πως η Κουμουνδούρου δεν κινδυνεύει με οποιονδήποτε νέο πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ και άρα δεν θα έχει και πιθανότητες φυγόκεντρων δυνάμεων από την εκλογική και πολιτική δεξαμενή της.

Εξάλλου υπενθυμίζουν ότι το 2022 θα κλείνουμε δέκα χρόνια που έγινε η οριστική παλιννόστηση από το τότε ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων και αυτό είναι μια τάση μη αναστρέψιμη.

Μια πιο ενδιάμεση ομάδα με ψυχραιμία περιμένει τα νέα δεδομένα και μιλάει για «σοβαρότητα στην αντίδρασή μας». Και ένα μεγάλο μέρος θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να επιμείνει στο νέο στρατήγημα για προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής πιέζοντας τους υπόλοιπους και έχοντας την πρωτοκαθεδρία στην αντιδεξιά ρητορική.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφύγει ευθέως να μιλήσει για τους υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ, ενώ στην πρόσφατη περιοδεία του σε Λάρισα και Βόλο ξεδίπλωσε τη νέα τακτική θέση του για μέτωπο δυνάμεων κατά της κυβέρνησης και για ενός είδους κάλεσμα που θα κάνει ο ίδιος έστω σε άξονες αντιπολιτευτικής πάλης και δράσης.

Νέα δεδομένα

Εξάλλου, όπως φροντίζουν να σημειώνουν επιτελικά στελέχη του, θα τεθούν τόσο γρήγορα τα διλήμματα και θα έχουμε τόσο ταχύτατα πυκνές εξελίξεις, που το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να επιλέξει πόλο και πρόταγμα για τη χώρα. Σκανάρουν δε κάθε υποψήφιο του Κινήματος και τα δικά του χαρακτηριστικά σε σχέση με τις συμμαχίες αλλά και το πώς θα δει την κυβέρνηση σε ένα βάθος χρόνου.

Εδώ κανείς παρατηρεί μια αμηχανία για όλους. Κάθε ένας λένε έχει τα πλεονεκτήματά του για τον χώρο του, αλλά και σε σχέση με την υπόθεση μιας προοδευτικής συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις. Το βέβαιο είναι πως θα δημιουργηθούν πολιτικά γεγονότα και πως το επόμενο διάστημα μετά την εκλογή του νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, όπως λένε όλοι οι επικοινωνιολόγοι, θα υπάρξει και άνοδος στις μετρήσεις για τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ετσι διαβάζουν πολλοί το μέτωπο περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα σε όλη την Ελλάδα. Ως μια στρατηγική διατήρησης των φίλιων δυνάμεων και αποτροπής των φυγόκεντρων προς τη Χαριλάου Τρικούπη.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024