Σημειώνεται πως η εργασιακή ανασφάλεια επηρεάζει σε επίπεδο ψυχικής υγείας σε μεγαλύτερο βαθμό μικρότερες ηλικίες.

Ως ο πιο επικίνδυνος παράγοντας που επηρεάζει την ψυχική υγεία των έξι στους δέκα εργαζόμενους εκτιμάται η εργασιακή ανασφάλεια και το φόρτο εργασίας.

Σύμφωνα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 63% των εργαζομένων αναφέρουν ότι εκτίθενται σε παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία.

Συγκεκριμένα, οι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων είναι κυρίως η εργασιακή ανασφάλεια σε ποσοστό 20,9 % και το φόρτο εργασίας σε ποσοστό 19,3%.

Σημειώνεται πως η εργασιακή ανασφάλεια επηρεάζει σε επίπεδο ψυχικής υγείας σε μεγαλύτερο βαθμό μικρότερες ηλικίες.

Ως τρίτος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία σε ποσοστό 14% καταγράφεται αυτός των προβλημάτων «με δύσκολους πελάτες, ασθενείς, μαθητές». Αυτός ο παράγοντας, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, επηρεάζει πάντως σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες (16%) και λιγότερο τους άντρες (12%).

Η βία ή απειλή και οι παρενοχλήσεις/εκφοβισμοί αναφέρονται με σημαντικά μικρότερη συχνότητα.

Ποιο επάγγελμα εκτίθεται περισσότερο

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη έκθεση σε παράγοντες κινδύνου για την ψυχική υγεία είναι:
-οι κατασκευές (67,0%),
-τα ξενοδοχεία και εστίαση (65,3%)
-η υγεία (64,3%).

Οι επαγγελματικές ομάδες με τη μεγαλύτερη έκθεση σε παράγοντες κινδύνου για τη σωματική υγεία είναι οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, και αλιείς (86,5%) και οι χειριστές μηχανημάτων (84,4%).

Οι τελευταίοι δηλώνουν, επίσης, και τα μεγαλύτερα ποσοστά κινδύνου και στην πνευματική τους υγεία (71,4%), ακολουθούμενοι από τους απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (64,7%).

Στρες και κατάθλιψη

Η ύπαρξη προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από την εργασία τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέρθηκε από το 2,9% των ατόμων που εργάζονται ή εργάστηκαν στο παρελθόν.

Τα πιο κοινά προβλήματα υγείας αφορούν στα οστά, τις αρθρώσεις ή τους μυς, και επηρεάζουν τα άνω, τα κάτω άκρα και κυρίως τη μέση (20,3%, 10,3% και 34,4% , αντίστοιχα, σε όσους ανέφεραν πρόβλημα υγείας).

Το δεύτερο πιο 4 κοινό είδος προβλήματος υγείας αφορά στην καρδιά ή το κυκλοφορικό σύστημα γενικότερα (6,7%).

Ακολουθούν το στρες, κατάθλιψη ή άγχος και τα προβλήματα στους πνεύμονες ή το αναπνευστικό (6,3% και 4,3%, αντίστοιχα). Τα υπόλοιπα είδη προβλημάτων βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα που κυμαίνονται από 4,2% (λοίμωξη) έως 0,4% (ακοή), ενώ το 4,8% των ερωτώμενων αναφέρει άλλα είδη προβλημάτων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr