Ένα ερώτημα των τελευταίων ετών που επανέρχεται βέβαια (δεν λύθηκε την περίοδο της «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ) είναι η τύχη της ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

Μια χρονιά αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας θα είναι η επόμενη, με τα ΑΕΙ να προετοιμάζονται για τις προτάσεις χωροταξικής αναδιάρθρωσης τους. Παρότι όμως θα περίμενε κανείς να κατατεθούν προτάσεις για μείωση τμημάτων ή συγχωνεύσεις (κάτι που γενναία έκανε πέρυσι το πανεπιστήμιο Πάτρας), πολλά ΑΕΙ ετοιμάζονται να ζητήσουν νέα τμήματα, «αρπάζοντας» μάλλον τα μηνύματα των καιρών και προετοιμάζοντας νέα προγράμματα σπουδών στην …ψηφιακή εκδοχή διαφορετικών επιστημών.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος και με τα δεδομένα που διαμόρφωσε το νέο εξεταστικό σύστημα, 20 τμήματα ΑΕΙ είχαν λιγότερους από δέκα εισακτέους και άρα πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς τους περισσότερους υποψήφιους «έκοψε» η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Ένα ερώτημα των τελευταίων ετών που επανέρχεται βέβαια (δεν λύθηκε την περίοδο της «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ) είναι η τύχη της ΑΣΠΑΙΤΕ (Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

Η Σχολή δεν εντάχθηκε σε κάποιο ανώτατο Ίδρυμα πριν από τρία χρόνια όπου έγιναν οι γιγαντιαίες συγχωνεύσεις που οδήγησαν στην κατάργηση των ΤΕΙ. Πλέον, η διοίκηση της Σχολής προτείνει να ενταχθεί ως μονοτμηματική Σχολή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο «Σχολή Εκπαιδευτικών Εφαρμοσμένων Επιστημών».

Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι  οι απόφοιτοι της Σχολής αυτής να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται ως καθηγητές στις βασικές ειδικότητες της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης ( εκπαιδευτικοί, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί).

Να σημειωθεί εδώ ότι το υπουργείο Παιδείας σχεδίαζε τη μετατροπή όλων των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης που έμειναν εφέτος χωρίς εισακτέους σε Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών (οι οποίες και θα αποτελέσουν τη νέα μορφή ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης), με 4ετή προγράμματα ισότιμα με εκείνα των πανεπιστημίων και προσανατολισμένα πια σε νέα σύγχρονα αντικείμενα σπουδών.

Το σχέδιο αυτό βέβαια έχει μείνει πίσω, ωστόσο η ΑΣΠΑΙΤΕ επανέρχεται με σχετική πρόταση, εντός ενός Ιδρύματος μάλιστα (του πανεπιστημίου Αθηνών) που δεν έχει πολυτεχνικά τμήματα.

Το βέβαιο είναι ότι η Σχολή με την νέα χωροταξική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης που αναμένεται να προχωρήσει πριν την Άνοιξη του 2022, θα ενταχθεί σε κάποιο πανεπιστημιακό Ίδρυμα, πιθανότατα ωστόσο με τμήματα που ταιριάζουν πιο πολύ στον προσανατολισμό της.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr