Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, ως εκ του αξιώματός του, είναι επίσης ο αρχηγός του στρατού.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπι Αχμεντ βρίσκεται από την Τρίτη στην πρώτη γραμμή των μετώπων του συνεχιζόμενου πολέμου στη χώρα, στο πλευρό των ανδρών του ομοσπονδιακού στρατού, γνωστοποίησε η κυβέρνησή του.

Αρχηγός του στρατού

Ως εκ του αξιώματός του, είναι επίσης ο αρχηγός του στρατού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ντεμέκε Μεκόνεν επιφορτίστηκε να χειρίζεται τις καθημερινές υποθέσεις της κυβέρνησης, διευκρίνισε το υπουργείο Πληροφοριών χθες Τετάρτη.

Το πολυεθνικό κράτος της Αιθιοπίας είναι πλέον αντιμέτωπο με αποσύνθεση, εξαιτίας της σύρραξης ανάμεσα στον ομοσπονδιακό στρατό και το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), που διαρκεί σχεδόν έναν χρόνο.

Το TPLF κυβερνούσε την Αιθιοπία επί 25 χρόνια, προτού περάσει στην αντιπολίτευση όταν ο Αμπι Αχμεντ εξελέγη πρωθυπουργός το 2018. Διατήρησε και εδραίωσε την εξουσία του στην Τιγκράι.

Η διένεξη ανάμεσα στην Αντίς Αμπέμπα και τη Μεκέλε, που κλιμακώθηκε μετά την αναβολή των εθνικών εκλογών με την επίκληση της πανδημίας του νέου κοροναϊού, οδήγησε στο ξέσπασμα πολέμου.

Αλλαξε ο ρους του πολέμου

Κατηγορώντας το TPLF ότι επιτέθηκε εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού, ο Αμπι Αχμεντ διέταξε τις δυνάμεις του να ανατρέψουν την τοπική κυβέρνηση στην Τιγκράι, που έστησε κάλπες ενάντια στις επιθυμίες του.

Παρότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι οι επιχειρήσεις που άρχισαν τον Νοέμβριο του 2020 τερματίστηκαν νικηφόρα για τον ομοσπονδιακό στρατό μέσα στον ίδιο μήνα, στην πραγματικότητα οι εχθροπραξίες δεν σταμάτησαν ποτέ και το καλοκαίρι ο ρους του πολέμου άλλαξε δραματικά σε βάρος των ομοσπονδιακών δυνάμεων.

Αφού απώθησαν τις ομοσπονδιακές δυνάμεις από τα εδάφη τους, οι αντάρτες προωθήθηκαν και απειλούν πλέον να καταλάβουν την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr