Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός – Η ημερομηνία ορόσημο που θα κρίνει νέους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους – Στόχος οι εμβολιασμοί 60αρηδων

Κοροναϊός – Η ημερομηνία ορόσημο που θα κρίνει νέους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους – Στόχος οι εμβολιασμοί 60αρηδων

Προς το παρόν, η  στρατηγική πάνω στην οποία κινείται όλο το πλάνο ανάσχεσης της πανδημίας, έχει έναν κωδικό, τον εμβολιασμό.

Σε κάθε τόνο επαναλαμβάνουν τα στελέχη της κυβέρνησης πως δεν υπάρχει στο πλάνο για τα νέα μέτρα ενάντια στον κοροναϊό το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown στη χώρα.

Προς το παρόν, η στρατηγική πάνω στην οποία κινείται όλο το πλάνο ανάσχεσης της πανδημίας, έχει έναν κωδικό, τον εμβολιασμό.

Αυτό άλλωστε επαναλαμβάνουν σε κάθε τόσο από την κυβέρνηση καλώντας όλους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι δεν θα επιβληθεί νέο lockdown.

Μάλιστα κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστιάζονται στην αύξηση των ραντεβού για την πρώτη και τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

«Ούτε lockdown θα γίνει, Ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει. Ο κ. Τσίπρας ας μας πει: Προτείνει lockdown; Έχει εφαρμόσιμες λύσεις;» σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου.

Απώτερος στόχος είναι να πειστούν οι πολίτες άνω των 60 ετών να κάνουν την πρώτη δόση, καθώς όπως ανέφερε χτες και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία επιμένει ακόμη να μην κλείνει ραντεβού σε αντίθεση με τους νεότερους.

Ωστόσο την ώρα που ο κοροναϊός σαρώνει για ακόμη μία φορά την Ευρώπη με αποτέλεσμα η μία χώρα μετά την άλλη να ανακοινώνει μέτρα προκειμένου να προωθηθεί το εμβολιαστικό κίνημα, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπό επεξεργασία το Plan B προκειμένου να «σωθούν» τα Χριστούγεννα στο παρά πέντε.

Ημερομηνία ορόσημο για νέους περιορισμούς ή όχι

Συγκεκριμένα, η ημερομηνία ορόσημο για το πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα είναι σύμφωνα με πληροφορίες η 13η Δεκεμβρίου, οπότε και θα έχει αποτυπωθεί ο αριθμός των πολιτών, άνω των 60 ετών που πείστηκαν να εμβολιαστούν είτε για πρώτη φορά, είτε με την τρίτη, ενισχυτική δόση.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι, επίσης, η διορία που έχει δώσει ο πρωθυπουργός για να κάνουν την τρίτη δόση όσοι έχουν συμπληρώσει έως και επτά μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ώστε να συνεχίσει να ισχύει το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού και άρα και οι «ελευθερίες» που δίνει.

Εκτός αυτών, η 13η Δεκεμβρίου είναι σημαντική, γιατί όσοι θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου θα έχουν καταφέρει έως τότε να «χτίσουν» ικανοποιητική ανοσία έως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη, καθώς μετά την επιβολή των νέων πιο αυστηρών περιορισμών στους ανεμβολίαστους, οι εμβολιασμοί «ξεκόλλησαν» και μέσα στον μήνα κλείστηκαν 500.000 νέα ραντεβού, από τα οποία, ήδη τα μισά έχουν γίνει.

Σημειώνεται πάντως πως στην παρούσα φάση το κεντρικό μήνυμα είναι πως δεν θα υπάρχει lockdown για εμβολιασμένους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να προστεθούν κάποιοι επιπλέον περιορισμοί στην κατηγορία των ανεμβολίαστων σε περίπτωση που το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

·         Rapid test στα σουπερμάρκετ

·         Click away για ανεμβολίαστους

·         Διπλή μάσκα ΜΜΜ, ffp2 (σ.σ οι ενισχυμένες)

·         Μένουν ως έχουν τα φαρμακεία

Ένα ακόμη σκληρό μέτρο που δεν αποκλείεται να συζητηθεί είναι ο οριστικός αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την εστίαση. Η απαγόρευση δηλαδή να κάθονται και στους εξωτερικούς χώρους ουσιαστικά θα οδηγεί και στον πλήρη αποκλεισμό τους. Ωστόσο το μέτρο αυτό είναι και το τελευταίο στη λίστα.

Ουσιαστικά, εφόσον τα νέα αυτά μέτρα πάρουν σάρκα και οστά οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν παντού, ενώ οι ανεμβολίαστοι πουθενά, χωρίς τουλάχιστον ένα rapid test.

Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση υπάρχει πάντα το ζήτημα του πολιτικού κόστους.

Πρόταση βόμβα για κλείσιμο των μπαρ

Την ίδια ώρα έκπληξη προκάλεσε η πρόταση του ιατρού-ερευνητή, Γιώργου Παυλάκη, ο οποίος πρότεινε να κλείσουν τα μπαρ.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα «δεν παίζει και δεν παίζεται», θα ανακοπεί μόνο αν σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές. Προειδοποίησε ότι μετά το ρεκόρ κρουσμάτων μπορεί δυστυχώς η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη και με ρεκόρ νεκρών από τον κορoναϊό.

Προτείνει σοβαρά μέτρα που θα περιορίσουν τις επαφές των ανθρώπων, όπως να κλείσουν τα μπαρ και να σταματήσουν οι συναντήσεις. Λέει «όχι» σε ρεβεγιόν παρά μόνο εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι και υποβληθούν σε rapid test την ίδια ημέρα.

Έρχεται «τσουνάμι» αν αφεθεί ο ιός να αλωνίζει

Όπως είπε οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα, καθώς όπως είπε αν ο ιός αφεθεί να αλωνίζει, θα έρθει «τσουνάμι» και η Ελλάδα θα έχει 100 θανάτους την ημέρα.

«Κοιτάξτε την καμπύλη των μολύνσεων και των θανάτων θα δείτε ότι βρισκόμαστε στο τσουνάμι αυτή τη στιγμή, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα. Είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα, μπορεί να καταλύσει και το κραταιό σύστημα υγείας της Γερμανίας», σημείωσε.

Δε χαμπαριάζει από εμβολιασμό η μετάλλαξη «Δέλτα»

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι είναι αδήριτη πραγματικότητα ότι το κύμα αυτό συντηρείται και από τους εμβολιασμένους και από τους ανεμβολίαστους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ‘’Δέλτα’’ δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό».

«Όταν κοπανάμε συνέχεια ότι αυτή η επιδημία είναι ανεμβολίαστων αυτό είναι σφάλμα και καταντάει ψέμα. Οδηγεί σε αποπροσανατολισμό», είπε ο γιατρός-ερευνητής.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024