Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Σε πολιορκία η χώρα - Μαύρα Χριστούγεννα για χιλιάδες οικογένειες

Κοροναϊός – Σε πολιορκία η χώρα – Μαύρα Χριστούγεννα για χιλιάδες οικογένειες

Φόβος και ανασφάλεια διακατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καθώς ο άνεμος αισιοδοξίας που έπνεε προς τον Οκτώβρη γρήγορα ξεθύμανε

Ένα μήνα ζωής συμπλήρωσε το δεύτερο παιδί του αλλά εκείνος σχεδόν τις μισές από αυτές δεν ήταν στο σπίτι, μολύνθηκε από τον κοροναϊό και τελικά πέθανε στο νοσοκομείο όπου είχε υπηρετήσει ως καρδιολόγος στη Λάρισα.

Διασωληνώθηκε εκτός ΜΕΘ, όπως δεκάδες άλλοι ασθενείς, κρεβάτι ελεύθερο δεν υπήρχε στην Εντατική, 12 μέρες πάλεψε όσο μπορούσε αλλά ο οργανισμός του δεν άντεξε.

Η άϋλη λίστα

Ετσι ο 41χρονος γιατρός προστέθηκε στη λίστα με τους καινούργιους νεκρούς του 24ώρου, πάνω από 90 άνθρωποι χάνονται από την ίδια αιτία στην Ελλάδα καθημερινά, και το νεογέννητο παιδί του μαζί με το λίγο μεγαλύτερο αδερφάκι του συμπεριελήφθησαν αυτομάτως σε μία άλλη, άϋλη λίστα, εκείνη των ορφανών της πανδημίας.

Είναι εκατοντάδες τα παιδιά αυτά στην Ελλάδα, δεκάδες χιλιάδες έξω από τα σύνορα της χώρας. Παιδιά που έχασαν έναν ή δύο γονείς, που φέτος δεν θα κάνουν Χριστούγεννα και έτσι ο Αη-Βασίλης θα έχει λιγότερο κουραστικό ταξίδι, λιγότερα σπίτια να επισκεφθεί.

Διάκριση

Πλέον στη χώρα ο κάθε άνθρωπος φροντίζει να μην αρρωστήσει γιατί η τύχη που θα έχει στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι αμφίβολη, ήδη στη Βόρεια Ελλάδα αποφασίστηκε τα χειρουργεία να μειωθούν κατά 80% ενώ σε κάθε νοσοκομείο, πολλές κλινικές αλλάζουν χρήση σε μία νύχτα και επιστρατεύονται για τα θύματα της πανδημίας.

Γιατροί θεωρούν πως αυτό συνιστά διάκριση ασθενών που οφείλεται στην παραμέληση ασθενειών.

Ξεθύμανε η αισιοδοξία

Όλα δείχνουν ότι πριν βγει ο μήνας οι νεκροί θα υπερβούν τις 18.000 και μπορεί να υπερβούν και τις 20.000 πριν την εκπνοή του χρόνου.

Φόβος και ανασφάλεια διακατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καθώς ο άνεμος αισιοδοξίας που έπνεε προς τον Οκτώβρη γρήγορα ξεθύμανε και τα πλοκάμια της πανδημίας εδώ και αρκετές μέρες προκαλούν ασφυξία σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, οι γειτονιές αργοσβήνουν.

Δεν μπαίνει κόσμος στα συνοικιακά καταστήματα για να ψωνίσει, μέχρι και οι περιπτεράδες λένε ότι «δίπλα τόσος κόσμος περιμένει στη στάση του λεωφορείου και μία σοκολάτα κανείς δεν αγοράζει, το καλοκαίρι μόνο ζούμε που δουλεύει το ψυγείο, που έχει τουρισμό».

Αστρωτα τραπέζια

Η εστίαση περιμένει τα Χριστούγεννα να στρώσει τραπέζια, «είτε περάσεις στις 11 το βράδυ είτε στις 5 το πρωί είναι το ίδιο πράγμα», όπως θα πει στο in.gr μαγαζάτορας στην πλατεία της Καισαριανής και η νυχτερινή διασκέδαση για τον κόσμο που φορά τα καλά του κόντρα σε κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη, υπάρχει ακόμα μόνο στις περιοχές-στέκια.

Πλέον η χώρα έχει χωριστεί στα δύο, στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους, καθώς εισέρχεται στην πιο οδυνηρή περίοδο της πολιορκίας από την πανδημία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι περίπτωση ορίζοντιου lockdown  δεν υπάρχει μιας και το ταμείο είναι μείον σε αγαστή σύμπλευση με εκείνο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά σχεδιάζει και προωθεί ολοένα και αυστηρότερα μέτρα, όσο οι νεκροί αυξάνονται, όσο τα νοσοκομεία βουλιάζουν περισσότερο.

Χωρίς λεφτά

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων να μην μπορεί να διοχετευτεί στην αγορά, εκδηλώσεις, θεάματα, εμπορικά καταστήματα, εστίαση, διασκέδαση, μένουν με θέσεις κενές, αύριο μπορεί να αραιώσουν οι ουρές στα σουπερμάρκετ αν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους να επιδεικνύουν rapid test τεστ για την είσοδό τους, και η ατμομηχανή εφόσον διαχωριστεί από τα υπόλοιπα βαγόνια δεν θα φτάσει όπως πρέπει στον προορισμό της.

Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη όπου τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα εμφάνισαν αύξηση 11%, η πρόσβαση των ανεμβολίαστων στα αγαθά της κοινωνίας περιορίζεται συνεχώς, οι ελευθερίες συρρικνώνονται.

Σε ορισμένες χώρες διακρίσεις δεν υπάρχουν και το lockdown είναι γενικό όπως στην Αυστρία και σήμερα την Σλοβακία. Σε άλλες χώρες επιβάλλεται lockdown μόνο σε περιοχές πλήττονται από την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων.

Αβυσσος

Καμία ένδειξη δεν υπάρχει για φως στον μακρινό ορίζοντα επειδή κανείς δεν ξέρει με τι έχει να κάνει.

Στην αρχή του χρόνου όλοι πίστευαν πως τα φετινά Χριστούγεννα η ζωή θα ήταν ξανά ωραία, όμως φτάσαμε στο τέλος της χρονιάς και άβυσσος υπάρχει κάτω από τα πόδια μας.

Ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου και παγιώθηκε. Κάθε Δευτέρα είναι και μαύρη Δευτέρα

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Lockdown και στη Σλοβακία καθώς η Ευρώπη γονατίζει από την πανδημία

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ – Η Ευρώπη στο επίκεντρο του κοροναϊού – Έτσι θα σταματήσουμε την εξάπλωσή του

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024