Νέα εβδομάδα στο ίδιο πανδημικό περιβάλλον, νέα καθημερινότητα για τους μη εμβολιασμένους και τρία σταθερά στοιχήματα για την κυβέρνηση που ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία «αντέχουν» να χαθούν, όσο περνούν οι μήνες της φονικής μετάλλαξης Δέλτα και επιπλέον σε μια περίοδο που ο φόβος (και οι συζητήσεις σε παρέες και στην αγορά) του lockdown επιστρέφει: έλεγχοι με αποτέλεσμα και όχι ως θεωρητική «απειλή» (ναι, ακόμα και έξω από ναούς), εμβολιασμοί, τόλμη για αποφάσεις στη σωστή στιγμή και όχι με μία, δύο, τρεις εβδομάδες καθυστέρηση. Και στα τρία πεδία υπάρχουν περιθώρια κριτικής για την κυβέρνηση. Αρα και περιθώρια βελτίωσης. Το τι συνέβη και τι συμβαίνει στ’ αλήθεια το δείχνει άλλωστε αργά ή γρήγορα η ίδια η καθημερινότητα – η σκληρή πραγματικότητα, καλύτερα -, όπως έχουμε μάθει πια στον ενάμιση χρόνο κρίσης. Το… λίγο περισσότερα και λίγο καλύτερα θα πρέπει να είναι ο στόχος της Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα.

«Ούτε μπορούμε ούτε θέλουμε» έχει πει ο Μητσοτάκης σε παλαιότερη δημόσια παρέμβαση για τους ελέγχους «να βάλουμε έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη». Στο τελευταίο διάγγελμά του προειδοποίησε κάπως αλλιώς: «Δεν υπάρχουν κορόιδα και έξυπνοι σε αυτή την εθνική μάχη». Η πραγματικότητα γύρω μας εξακολουθεί πάντως να εκπέμπει μια αίσθηση χαλαρότητας. Για τους εμβολιασμούς το βάρος έπεφτε σε συζητήσεις για «ψεκασμένους» (που πράγματι υπάρχουν εκεί έξω) και για έναν σκληρό πυρήνα των αντιεμβολιαστών. Η επιχείρηση πειθούς εξασθένησε, η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα έπιασε πάτο, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι κάτι κινείται πάλι. Είτε για τον… φρέντο στην καφετέρια είτε λόγω του φόβου από την πανδημική έξαρση, κάποιοι από τους μέχρι πρότινος ανεμβολίαστους σπεύδουν προς την «Ελευθερία». Τα 21.500 ραντεβού για την πρώτη δόση που κλείστηκαν μόνο την Παρασκευή (μαζί με 90.000 για την τρίτη δόση) αυτό μαρτυρούν, ότι υπάρχει κόσμος που είναι δυνατόν να πειστεί.

Οσο για την αποφασιστικότητα στον κατάλληλο χρόνο, νωρίτερα παρά με καθυστέρηση, είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να… ξαναθυμηθεί. Είναι ακριβώς αυτό που στην πρώτη φάση της πανδημίας την οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα και στην ευρεία αποδοχή. Περιθώρια για περισσότερα και καλύτερα αντανακλαστικά υπάρχουν. Μένει να τα παραδεχθεί η κυβέρνηση και να τολμήσει να κινηθεί χωρίς υπαναχωρήσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr