Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός – Επαναξιολόγηση κάθε επτά ημέρες και σχέδιο για την τρίτη δόση στα νησιά – Τι θα γίνει αν η κατάσταση χειροτερέψει

Κοροναϊός – Επαναξιολόγηση κάθε επτά ημέρες και σχέδιο για την τρίτη δόση στα νησιά – Τι θα γίνει αν η κατάσταση χειροτερέψει

Το γεγονός πως το μοντέλο Τσιόδρα δείχνει αύξηση κατά 200 επιπλέον ασθενών στις ΜΕΘ μέσα σε τρεις εβδομάδες -δείχνει δηλαδή πως οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν τους 800 στις 13 Δεκεμβρίου- έχει σημάνει καμπανάκι στους ειδικούς.

Ξεκινά από σήμερα ο νέος κύκλος περιοριστικών νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα αποκλείονται από συγκεκριμένους εσωτερικούς χώρους, όπως τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, γυμναστήρια και τα μουσεία.

Την ίδια ώρα όσοι ανεμβολίαστοι επιθυμούν να μπουν σε ναό θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test ενώ η προσέλευση στους χώρους εργασίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα θα γίνεται κλιμακωτά και με κυλιόμενο ωράριο.

Τα παραπάνω μέτρα λήφθηκαν σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί το σφοδρό τέταρτο κύμα, το οποίο πιέζει ξανά ασφυκτικά τα νοσοκομεία της χώρας.

Παράλληλα, ακολουθώντας το «μοντέλο Μακρόν», γίνεται μία προσπάθεια να θωρακιστούν όλοι οι πολίτες άνω των 65 ετών κάνοντας την τρίτη δόση.

Τρίτη δόση με γοργούς ρυθμούς στα νησιά

Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», όπως είχε ονομαστεί την Άνοιξη, θα ξεκινήσει και πάλι να «τρέχει» στα νησιά, προκειμένου οι νησιώτες να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Οι πληροφορίες του in.gr αναφέρουν πως ο εμβολιασμός στα νησιά συνεχίζεται κανονικά, ωστόσο θα υπάρξει ένα πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να εμβολιαστούν  fast track οι πολίτες με την αναμνηστική δόση.

Έτσι όσοι μένουν σε νησιά με μεγάλο αριθμό κατοίκων θα μπορούν προσέρχονται στα νοσοκομεία και τις υγειονομικές δομές προκειμένου να κάνουν την αναμνηστική δόση, ενώ στα μικρά νησιά έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατοίκων και των εργαζομένων και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Σημειώνεται πως η εμβολιαστική κάλυψη είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα και με τον επιδημιολογικό χάρτη, αυτή ξεπερνά το 65% σχεδόν σε όλα τα νησιά της χώρας.

Κι ενώ δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των εμβολιασμών με τρίτη δόση, ώστε να μην υπάρχουν περισσότερες «τρύπες» στο τείχος ανοσίας όσο μπαίνουμε στον βαθύ χειμώνα, κυβέρνηση και επιστήμονες θα ξεκινήσουν από σήμερα να παρατηρούν την αποδοτικότητα των νέων μέτρων.

Επιτήρηση και επαναξιολόγηση εβδομάδα με την εβδομάδα

Το γεγονός πως το μοντέλο Τσιόδρα δείχνει αύξηση κατά 200 επιπλέον ασθενών στις ΜΕΘ μέσα σε τρεις εβδομάδες -δείχνει δηλαδή πως οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν τους 800 στις 13 Δεκεμβρίου- έχει σημάνει καμπανάκι στους ειδικούς.

Για τον λόγο αυτό τα μέτρα θα εξετάζονται κάθε εβδομάδα με την επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να γνωμοδοτεί στην κυβέρνηση και σε συνάρτηση με την επιδημιολογική κατάσταση να εισηγείται αλλαγές αν οι συνθήκες το απαιτούν.

Κι ενώ μερίδα των ειδικών θεωρεί πως τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα θα φανούν γρήγορα και στους επιδημιολογικούς δείκτες, αν τελικά αυτό δεν συμβεί, τότε το νέο πακέτο μέτρο προκειμένου να σωθούν τα Χριστούγεννα θα είναι αναπόφευκτο.

Το Νο.1 μέτρο που θα εξεταστεί αν ο ιός συνεχίσει να σαρώνει ΕΣΥ και κοινότητα

Επομένως αν στο τέλος του μήνα συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ και δεν πέφτουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, τότε θα εξεταστεί ένα νέο πλάνο που θα αφορά φυσικά τους ανεμβολίαστους.

«Η επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να μη φτάσουμε σε πλήρη περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων των ανεμβολίαστων. Οποιαδήποτε, όμως, μέτρα χρειαστεί να πάρουμε, δεν θα είναι τιμωρητικά για τα ¾ του ενηλίκου πληθυσμού που έχει επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας» είχε δηλώσει το Σάββατο στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Πάντως αν και τα μέτρα στη λίστα της κυβέρνησης φαίνεται να έχουν στερέψει, αυτό που φαίνεται να είναι πρώτο σε περίπτωση που η κατάσταση δεν καλυτερέψει είναι το οριστικό μπλόκο των ανεμβολίαστων από την εστίαση. Αν συμβεί αυτό τότε όσοι δεν έχουν επισκεφτεί ακόμη κάποιο εμβολιαστικό κέντρο δεν θα μπορούν να καθίσουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους τω καταστημάτων. Το μέτρο αυτό αναμένεται βέβαια να έχει αντίκτυπο και στους καταστηματάρχες γι΄αυτό και θα τεθεί στο τραπέζι μόνο σε περίπτωση που ο ιός συνεχίσει να «σαρώνει» την κοινότητα και να λυγίζει το ΕΣΥ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024