Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, τον Οκτώβριο, με ετήσιο ρυθμό 4,4%, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και 4,2%, στο Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε, την Πέμπτη, ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, σε ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 3,9%, που εκτιμούσε τόσο η επιτροπή οικονομολόγων του Reuters όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας.

H στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) επιβεβαίωσε την εκτίμησή της για πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος εκτινάχθηκε σε ετήσιο 4,1%, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την ΕΕ.

Αν και οι ρυθμοί πληθωρισμού είναι παρόμοιοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ευρωζώνη, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να καταλήξουν, βάσει των δεδομένων, σε διαφορετικές πολιτικές.

Στην Αγγλία, όπου αναφέρθηκαν ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας, την Τρίτη, η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων, κατά τη συνεδρίασή της, τον Δεκέμβριο, όντας, έτσι, η πρώτη μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα που θα προβεί στην πράξη αυτή, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια

Ο αναλυτής της Deutsche Bank, Sanjay Raja, έγραψε, την Τετάρτη, ότι «η πιθανότητα της αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο έγινε, μόλις, πολύ πιο πιθανή».

Εκτιμά ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει, τον επόμενο μήνα, το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, από το τρέχον 0,1%.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr