Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εδώ Γλασκώβη: Όχι άλλα δάκρυα για το κλίμα του πλανήτη μας…

Εδώ Γλασκώβη: Όχι άλλα δάκρυα για το κλίμα του πλανήτη μας…

H... πονεμένη ιστορία των ναυαγίων, στις επανειλημμένες Διασκέψεις του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, ξεκινά με το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997, με αρχικό στόχο τον υποβιβασμό της θερμοκρασίας του πλανήτη μας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου

Ήταν από τα αναμενόμενα: Η κατά σειράν 26η (!) Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στον αγρίως  κακοποιημένο από τους… διάσημους ρυπαντές, πλανήτη Γη, αυτή λοιπόν η σύναξη των χωρών-μελών του ΟΗΕ, στη Γλασκώβη, το μόνο που «πέτυχε» ήταν η μετατροπή του αρχικώς συμφωνημένου όρου «εξάλειψη» σε … «απομείωση» στη χρήση του άνθρακα. Τουτέστιν σε νομοτελειακή ολοκλήρωση της οικολογικής καταστροφής.

Οι εκπρόσωποι των οικονομικώς πενέστερων χωρών-μελών του ΟΗΕ, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καταχειροκρότησαν τον πρόεδρο της Διάσκεψης της Γλασκώβης. Όχι βέβαια για τα θλιβερά αποτελέσματα αυτής της Διάσκεψης, αλλά για τη συγγνώμη, που ευθαρσώς ζήτησε, από τις εκατοντάδες των συνέδρων της Γλασκώβης, για την ασυνέπεια των ισχυρών κρατών, που μποϋκοτάρησαν το στόχο της μείωσης της θερμοκρασίας του πλανήτη από 2 σε 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Η συγγνώμη του βρετανού προέδρου της Διάσκεψης της Γλασκώβης Αλόκ Σάρμα συνοδεύτηκε και από δάκρυα απογοήτευσής του και για την παχυδερμία των ισχυρότερων ρυπαντών του πλανήτη (Κίνα, Ινδία).

Στο σημείο αυτό, αξίζει να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ απέρριψε τους όρους της Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα (04.11.2019) ενώ ο διάδοχός του και σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου 2021 την προεδρική του καριέρα, με την επανένταξη των ΗΠΑ στο πρωτόκολλο της Συμφωνίας των Παρισίων.

Ατελείωτα ναυάγια Διασκέψεων

H … πονεμένη ιστορία των ναυαγίων, στις επανειλημμένες Διασκέψεις του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, ξεκινά με το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997, με αρχικό στόχο τον υποβιβασμό της θερμοκρασίας του πλανήτη μας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Τελικά, οι όροι του πρωτοκόλλου αυτού τέθηκαν σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2019 χωρίς να επικυρωθούν από την Τουρκία, το Ιράκ, Ιράν, Ερυθραία, Υεμένη και Λιβύη. Το τελικό συμπέρασμα από τις ατέρμονες και αναποτελεσματικές Διασκέψεις για το κλίμα επικεντρώνεται στις ακόλουθες παρατηρήσεις:

1) Πάνω από 197 εκπρόσωποι κρατών-μελών του ΟΗΕ σύρονται διαρκώς σε αναποτελεσματικές και αλληλοδιάδοχες Διασκέψεις για το κλίμα.

2) Στο διάσημα, που αρχίζει από τη Συμφωνία του Κιότο (1997) έως σήμερα, ο πλανήτης μας ερημώνεται με τα εκατομμύρια εκτάρια καμένων δασών αλλά και πνίγεται από τις πλημμύρες.

Ο πρόεδρος της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα CΟΡ 26 Αλόκ Σάρμα ζήτησε συγγνώμη από το σύνολο των συνέδρων, για το ουσιαστικό ναυάγιο της Διάσκεψης, (φυσικά με την παρέμβαση των ισχυρών ρυπαντών) και έκλεισε τις εργασίες της με δάκρυα στα μάτια του, καταχειροκροτούμενος από τους «αδύνατους» συνέδρους.

3) Στο ίδιο αυτό διάστημα λιώνουν οι παγετώνες των δύο πόλων του πλανήτη μας, χωρίς να ιδρώνει το αυτί των μεγαλόσχημων ρυπαντών. Όμως ακόμη και στα κράτη με μακρά πολιτιστική παράδοση, όπως στην Ελβετία, οι υπεύθυνοι των καντονίων για το κλίμα το μόνο για το οποίο ανησυχούν είναι το λιώσιμο των χιονοστιβάδων στις Άλπεις, που είναι και ο σημαντικότερος πόλος έλξης των πλούσιων τουριστών.

Μάλιστα κάποιοι…κορυφαίοι κλιματολόγοι της Ελβετίας προτείνουν ν’ αντιμετωπισθεί το λιώσιμο των χιονοστιβάδων για την εξυπηρέτηση των σκιέρ, καλύπτοντας τις χιονισμένες πίστες με πελώρια μονωτικά σκεπάσματα (σεντόνια;). Όμως αυτός ο επιστημονικοφανής ξεπεσμός, το μόνο που μαρτυρά είναι η έλλειψη σοβαρότητας και μάλιστα για μια χώρα που αριστεύει σε πολλούς τομείς…

Τελικό συμπέρασμα: Το ολιγάριθμο σε κράτη, αλλά ισχυρότατο οικονομικά λόμπι λίγων χωρών-ανάμεσα σ’ αυτές και η κατ’ ευφημισμόν Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας-γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την αγωνία του μέγιστου τμήματος του συνολικού πληθυσμού της Γης, που σύμφωνα με την τελευταία απογραφή αριθμεί 7.906.720.100 κατοίκους, σύμφωνα με το Worldometer.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024