Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία – Κλιμακούμενη ένταση με τη Γαλλία για τις αφίξεις μεταναστών από το Καλαί

Βρετανία – Κλιμακούμενη ένταση με τη Γαλλία για τις αφίξεις μεταναστών από το Καλαί

Η ένταση μεταξύ των δύο κρατών διαρκώς αυξάνεται, με τη μεν Βρετανία να υποστηρίζει ότι η Γαλλία δεν αξιοποιεί σωστά τα κεφάλαια που της παραχωρεί και τη δε Γαλλία να επιρρίπτει τις ευθύνες στην… χαλαρή εργατική νομοθεσία της Βρετανίας

Οι νέες σελίδες της «μεταναστευτικής κρίσης» δεν γράφονται μόνο στα σύνορα της Ελλάδας ή της Πολωνίας. Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη επιβάλλει κυρώσεις σε ιδιώτες και εταιρείες από τη Λευκορωσία για «εργαλειοποίηση των μεταναστών» και «υβριδική επίθεση» στα σύνορα της ΕΕ, η Βρετανία κατηγορεί τη Γαλλία ότι δεν κάνει αρκετά για να μειώσει τους αριθμούς των ανθρώπων που διασχίζουν παράτυπα το Κανάλι της Μάγχης, σε μια από τις πιο επικίνδυνες προσφυγικές διαδρομές της Ευρώπης.

Μπορεί προς το παρόν να μην έχουν διατυπωθεί κορώνες περί «υβριδικών επιθέσεων», όμως τα δύο κράτη ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανίν, ισχυρίστηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα του σαν «σάκο του μποξ», παρά το γεγονός ότι η ίδια ευθύνεται, έχοντας αποτύχει να ελέγξει την απορρυθμισμένη της αγορά εργασίας.

Τη Δευτέρα, ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, παρέπεμψε στα 54 εκατ. βρετανικών λιρών που έχει καταβάλει η κυβέρνηση στη Γαλλία, με στόχο την ενίσχυση των περιπολιών της δεύτερης στη βόρεια ακτογραμμή της, από όπου αποχωρούν πολλά από τα σαπιοκάραβα που μεταφέρουν τους αιτούντες άσυλο.

«Τους προσφέρουμε χρηματοδότηση προκειμένου η Γαλλία να μπορέσει να αυξήσει τον έλεγχο, να αυξήσει την αστυνομική παρουσία και να αποτρέψει τα περάσματα προς τη Βρετανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Παρά τις επενδύσεις μας, βλέπουμε ότι οι αφίξεις αυξάνονται και τις καλωσορίζουμε, όμως είναι ξεκάθαρο ότι οι αριθμοί αφίξεων που βλέπουμε κάθε μέρα, χρήζουν περαιτέρω αντιμετώπισης», τόνισε.

«Για αυτό και ο υπουργός εσωτερικών επιθυμεί να συζητήσει με τον ομόλογό του, για να εξηγήσει την κατάσταση και να αντιμετωπίσει την αναπάντεχη αύξηση παράτυπων μεταναστών που φτάνουν από τη Γαλλία».

Λίγο νωρίτερα, ο Νταρμαμίν είχε υποστηρίξει ότι η απραξία της Βρετανίας ήταν που ενθάρρυνε τους ανθρώπους να τολμήσουν το επικίνδυνο πέρασμα.

«Γιατί πηγαίνουν στο Καλαί; Για να φτάσουν στη Βρετανία. Και γιατί θέλουν να φτάσουν στη Βρετανία; Εξαιτίας του τρόπου που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό η βρετανική αγορά εργασίας, δηλαδή… με παράνομους εργαζόμενους», ανέφερε.

«Δεν θα πάρουμε μαθήματα από τους Βρετανούς… θα πρέπει να σταματήσουν να μας χρησιμοποιούν ως σάκο του μποξ για την εσωτερική πολιτική τους. Δεν είμαστε ούτε συνεργάτες ούτε βοηθοί τους», συνέχισε.

«Θέλω να θυμίσω στον βρετανό ομόλογό μου ότι οι ΜΚΟ που εμποδίζουν τους αστυνομικούς και τους χωροφύλακες από το να κάνουν τη δουλειά τους στο Καλαί είναι σε μεγάλα ποσοστά βρετανικές, ενώ βρετανοί πολίτες που βρίσκονται στη γαλλική επικράτεια εμπλέκονται σε κομμουνιστική προπαγάνδα».

«Οι διακινητές, που οργανώνουν τα δίκτυα και εκμεταλλεύονται γυναίκες και παιδιά… πολύ συχνά βρίσκονται επίσης στη Βρετανία».

Ο Νταρμαμίν δήλωσε ακόμη στο CNews ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει τη νομοθεσία της για να αποτρέψει τους μετανάστες, κάνοντας τη χώρα λιγότερο ελκυστική. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «η αγορά εργασίας στη Βρετανία λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό χάρη σε έναν στρατό εφεδρίας και όπως θα έλεγε και ο Καρλ Μαρξ, αποτελείται από παράτυπους ανθρώπους που εργάζονται για χαμηλές αμοιβές».

«Αν η Βρετανία ορίσει πιο αυστηρή νομοθεσία – πράγμα που έχει αρχίσει να κάνει, αλλά έχει πολύ δρόμο μπροστά της – οι άνθρωποι δεν θα συγκεντρώνονται πια στο Καλαί ή στη Δουνκέρκη», ισχυρίστηκε.

«Εμείς είμαστε εκείνοι που πλήττονται από τις βρετανικές πολιτικές», πρόσθεσε, «και δεν θα πρέπει να αντιστρέφουμε τους ρόλους».

Μόνο την περασμένη Πέμπτη εκτιμάται ότι 1.185 άτομα διέσχισαν τη Μάγχη με σκάφη, αριθμός που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ. Υπάρχουν φόβοι ότι τρία άτομα πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ακτές της Βρετανίας.

Περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει το ταξίδι προς τη Βρετανία διαμέσου του Καναλιού εντός του 2021 – αύξηση μάλλον εντυπωσιακή σε σχέση με τους 8.400 του 2020. Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Γαλλία για απώλεια του ελέγχου της κατάστασης.

Από την πλευρά τους, οι γαλλικές αρχές χάνουν σταδιακά την ψυχραιμία τους, ακούγοντας για ανώνυμες πληροφορίες από ανώνυμες πηγές που ισχυρίζονται ότι οι Γάλλοι πράγματι έχουν αποτύχει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να δαπανήσουν τα βρετανικά κεφάλαια για την αποτροπή της πορείας των αιτούντων άσυλο προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Πρίτι Πατέλ δήλωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η Γαλλία «πρέπει να σταματά το 100% των βαρκών» που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μάγχη.

Η γαλλική αστυνομία υποστηρίζει ότι παρά το γεγονός ότι αποτρέπουν τις περισσότερες απόπειρες, είναι αδύνατον να τις ανακόψουν στο σύνολό τους, επειδή οι μετανάστες είναι πάρα πολλοί και η ακτή υπερβολικά μεγάλη ώστε να μπορούν να την περιπολούν ολόκληρη και διαρκώς.

Επιπλέον, παραπέμπουν στο Δίκαιο της Θάλασσας που δεν επιτρέπει την εμπλοκή τους από τη στιγμή που οι μετανάστες βρεθούν σε μια βάρκα μέσα στο νερό.

Η Κλαιρ Μιλό, γενική γραμματέας της οργάνωσης Salam, που βοηθά τους πρόσφυγες στην παράκτια περιοχή του Καλαί, δήλωσε στα γαλλικά ΜΜΕ:

«Από το καλοκαίρι, τα περάσματα με μικρές βάρκες έχουν αυξηθεί εξαιρετικά. Σημειώθηκαν ελάχιστοι πνιγμοί, με αποτέλεσμα να μαθευτεί ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και οι απόπειρες να πολλαπλασιαστούν».

Όπως εξήγησε, η έλευση του χειμώνα και η επιδείνωση του καιρού ενδέχεται να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους. «Η κατάσταση πρόκειται να αλλάξει. Φοβόμαστε πολύ ότι παρά τον χειμώνα, τα περάσματα θα συνεχιστούν – το ίδιο και οι τραγωδίες».

Με πληροφορίες από Guardian

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024