Στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις που είχε σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη με τον ομόλογό του Alejandro Mayorkas και άλλους αξιωματούχους στους τομείς της ασφάλειας και της Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία για αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και παράλληλα έστειλε μήνυμα στους ομογενείς της Αμερικής.

Η επίσκεψη γίνεται σε ένα τάιμινγκ που μόνο εύκολο δε μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς έχουν προκύψει νέες προκλήσεις για Ελλάδα και ΗΠΑ, με τη χώρα μας και την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου να βρίσκονται στο επίκεντρο ανακατατάξεων και ανταγωνισμών οι οποίες προκαλούν εντάσεις και μεταναστευτικά ρεύματα. Η κρίση στη Συρία, η άνοδος του ισλαμικού φονταμενταλισμού, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η δράση τρομοκρατικών δικτύων, η ανάπτυξη νέων εγκληματικών οργανώσεων και μορφές εγκλήματος της εποχής, όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα και οι διαδικτυακές οικονομικές απάτες, οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή, η ανάγκη της πράσινης μετάβασης είναι μερικοί μόνο τίτλοι από τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ  και στον τομέα της ασφάλειας είπε ότι έχει στρατηγικό χαρακτήρα και είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Υπηρεσίες ασφαλείας των δύο χωρών υλοποιούν προγράμματα διαρκούς ανταλλαγής πληροφοριών καθώς και κοινές εκπαιδεύσεις σε πολλούς τομείς. Στην πολύ δημιουργική συνάντηση που είχα με τον Υπουργό Εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ τον κύριο Alejandro Mayorkas συμφωνήσαμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την συνεργασία .Προχωράμε σε ένα νέο επίπεδο εκπαιδεύσεων στους τομείς της αντιμετώπισης του οργανωμένου διεθνούς εγκλήματος ,της παράνομης μετανάστευσης, της τρομοκρατίας, του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της ενδοοικογενειακής βίας», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ερωτηθείς σχετικά για την πρωτόγνωρη απειλή στον Έβρο, με την εργαλειοποίηση από την Τουρκία μεταναστών, που γνώρισε η Ελλάδα την Ανοιξη του 2002, αλλά και τους φόβους για νέα μεταναστευτικά ρεύματα, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν  είπε ότι «πράγματι, αντιμετωπίσαμε μια υβριδική απειλή, όπως έχουμε συνηθίσει να την χαρακτηρίζουμε, καθώς δυστυχισμένοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων όμως και ορισμένοι με τη δική τους ατζέντα και αλλότριους σκοπούς, βρέθηκαν να επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα και βίαια στη χώρα μας. Η Ελληνική Αστυνομία ήταν εκεί και απέτρεψε την παραβίαση των συνόρων μας. Και συνεχίζει να δίνει αυτόν τον αγώνα, με σεβασμό σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από καταγωγή και θρησκεία, που χρήζει ως πρόσφυγας διεθνούς προστασίας», είπε.

Πρόσθεσε πως πράγματι έχουν αυξηθεί και οι μεταναστευτικές ροές. Για εμάς δεν είναι φόβοι. Είναι πραγματικότητα. Στην Ελλάδα φιλοξενούμε ήδη περισσότερους από 700 Αφγανούς πολίτες που έπρεπε να προστατευθούν. Δρούμε σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Από εκεί και πέρα, όμως, όσοι το επιχειρούν παράνομα θα πρέπει να ξέρουν ότι δε θα επιτρέψουμε σε κυκλώματα να τους εκμεταλλεύονται, να κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνίας μας, σε βάρος των χωρών μας ή να περάσουν στη Δύση τρομοκράτες προσποιούμενοι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι Νόμοι θα εφαρμόζονται, ο αγώνας για την ασφάλεια είναι συνεχής. Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε την είσοδο στη χώρα μας παράνομων μεταναστών πολύ δε περισσότερο την εργαλειοποίησή τους από τους εξ ανατολών γείτονες μας.

Αναφερόμενος στην αύξηση των κρούσματων ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του lockdown είπε ότι οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων μπορούν να εντοπιστούν σε κάθε τομέα της ζωής μας. Στην οικονομία, τις κοινωνικές επαφές, στην οικογένεια και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Έφεραν στην επιφάνεια μία σειρά νέων ή παλαιότερων παθογενειών και προβλημάτων, με ορισμένα από αυτά να σημειώνουν έξαρση τους προηγούμενους μήνες, όπως οι δολοφονίες γυναικών από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους. Παρακολουθούμε και απαντάμε άμεσα σε κάθε εξέλιξη. Και όχι μόνο αστυνομικά, γιατί δεν είναι νομοτέλεια να φτάνουν όλα τα θέματα στην αρμοδιότητα των αρχών ασφαλείας. Ειδικά για την ενδοοικογενειακή βία σημαντικό ρόλο έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγο έχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες και συνεργαζόμαστε μαζί τους για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των περιστατικών και την πρόληψή τους κατά το δυνατόν. Έχουμε ήδη δημιουργήσει πέντε εξειδικευμένα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη. Γιατί, το ζητούμενο είναι να σώσουμε ζωές. Να προστατέψουμε οικογένειες.

σποράς ο κ. Θεοδωρικάκος  αναφέρει: «Η Ελλάδα προχωρά μπροστά ,αλλάζει δυναμώνει. Σας θέλουμε κοντά στην πατρίδα για να ολοκληρώσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν βιώσιμη προοπτική στην Ελλάδα σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο με μεγάλες απειλές και προκλήσεις. Με όραμα σχέδιο και σκληρή δουλειά μπορούμε να είμαστε περήφανοι όχι μόνο για την ιστορία μας αλλά για αυτά που δημιουργούμε σήμερα και αύριο. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί ο ελληνισμός μόνο έτσι μπορεί να πετύχει τα πάντα»!

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr