Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επαφές Θεοδωρικάκου στις ΗΠΑ - «Ισχυρή συνεργασία και στον τομέα της ασφάλειας»

Επαφές Θεοδωρικάκου στις ΗΠΑ – «Ισχυρή συνεργασία και στον τομέα της ασφάλειας»

Ο κ. Θεοδωρικάκος, έθεσε στον αμερικανό ομόλογό του και το θέμα των μεταναστευτικών ροών

Τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στο επόμενο επίπεδο την ήδη ισχυρή συνεργασία που έχει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφτηκε την αμερικανική πρωτεύουσα στον απόηχο της υπογραφής της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και της ολοκλήρωσης του τρίτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος περιλαμβάνει την ενίσχυση των σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η εσωτερική ασφάλεια.

Ισχυρή στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν μια πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση και στον τομέα της ασφάλειας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και συνεργαζόμαστε στενά και αποτελεσματικά για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ασταθή περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου με κοινό στόχο την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Με τον ομόλογο μου, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, συζητήσαμε την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής μας συνεργασίας, καθώς και την ανάγκη η Ελλάδα να έχει ένα στρατηγικό περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο στον τομέα της ασφάλειας».

Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωρικάκος είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό Αναπληρωτή Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατία Timothy Pounds. Στη συνέχεια, μετέβη στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security), όπου πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του, Αλεχάντρο Μαγιόρκας. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων Bruce Swartz.

Κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο της διμερούς σχέσης και συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις που θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Υπό αυτό το πρίσμα, υπογραμμίστηκε η σημασία της σταθερότητας και αναδείχθηκε ο στρατηγικός περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας για την ασφάλεια στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι στο επόμενο διάστημα η χώρα μας θα αναλάβει πρωτοβουλία για την εκπαίδευση της αστυνομίας τρίτων χώρων, μεταφέροντας έτσι την αμερικανική τεχνογνωσία που η ίδια έχει αποκτήσει.

Για το μεταναστευτικό

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής τόσο μέσω της απευθείας ανταλλαγής πληροφορίων όσο και μέσω των διαφόρων προγραμμάτων συνεκπαίδευσης, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, «για τον σκοπό αυτό, συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να αναβαθμίσουμε τις κοινές συνεκπαιδεύσεις των στελεχών των υπηρεσιών μας, ιδιαίτερα στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών, του ηλεκτρονικού εγκλήματος, και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Και ασφαλώς η συνεργασία μας αφορά και επεκτείνεται και στον τομέα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης».

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των μεταναστευτικών ροών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε στον Αμερικανό ομόλογο του για τις αυξανόμενες πιέσεις που παρουσιάζονται στα σύνορα της χώρας μας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παίρνει όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επιτυχία σε οποιαδήποτε πίεση και κρίση εμφανιστεί στην περιοχή.

Το Πρόγραμμα της Πέμπτης

Ο Έλληνας υπουργός θα τιμήσει την «Ημέρα των Βετεράνων», η οποία είναι εθνική εορτή των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα του θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο «First Infantry Division Monument», όπου βρίσκεται πλησίον του Λευκού Οίκου. Η κατάθεση στεφάνου στο συγκεκριμένο μνημείο οργανώθηκε από τον Συνδέσμου Στρατού, ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από τον συνταγματάρχη και μέλος της ΑΧΕΠΑ Νικ Βαμβακιάς.

Στη συνέχεια, η ελληνική αποστολή,  θα αναχωρήσει για το Εθνικό Κοιμητήριο Άρλινγκτον, όπου ο κ. Θεοδωρικάκος θα καταθέσει στεφάνι εις μνήμη των Ελληνοαμερικανών πεσόντων στον τάφο του Γεώργιου Διλβόη, ο οποίος είναι γνωστός στις ΗΠΑ ως «George Dilboy». Ο Γεώργιος Διλβόης ήταν Έλληνας μετανάστης που πολέμησε με τον αμερικανικό στρατό και σκοτώθηκε ηρωικά κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου. Μάλιστα, θεωρείται ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που τιμήθηκε με το ανώτατο στρατιωτικό Μετάλλιο της Τιμής από το αμερικανικό Κογκρέσο για τη γενναιότητα που επέδειξε. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024