Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Ou Own Selves» – Η πρώτη μαύρη φωτογράφος εξωφύλλου της Vogue στα καλύτερά της

«Ou Own Selves» – Η πρώτη μαύρη φωτογράφος εξωφύλλου της Vogue στα καλύτερά της

«Αυτό το βιβλίο είναι μια επισκόπηση του έως σήμερα ταξιδιού μου» λέει η Βρετανή φωτογράφος

Έχοντας φωτογραφίσει για οίκους μόδας όπως οι Dior, Hermès, Nina Ricci και Valentino αλλά και για το Vogue, τη The Wall Streer Journal και το Garage Magazine, και έχοντας αφήσει το σημάδι της με το να γίνει το 2018 η πρώτη Μαύρη φωτογράφος για εξώφυλλο του Vogue, η έκδοση λευκώματος ήταν το επόμενο λογικό βήμα για τη Nadine Ijewere.

Εδώ και λίγο καιρό, ο αναγνωρισμένος εκδοτικός οίκος Prestel Publishing παρουσίασε τη μονογραφία «Our Own Selves». «Αυτό το βιβλίο είναι μια επισκόπηση του έως σήμερα ταξιδιού μου» λέει η Βρετανή φωτογράφος.

Μεγάλωσε στη συνοικία Peckham του Λονδίνου, δεν εκτιμούσε τη γειτονιά της και προσπαθούσε με όποιο κόστος να δραπετεύσει από εκεί. «Πρέπει να φύγω από εδώ, δεν μπορώ να περιμένω» σκεφτόταν. Ήταν η δεκαετία του 1990, όταν το Peckham ήταν μια εργατική συνοικία όπου παλαιομοδίτες Λονδρέζοι ανακατεύονταν με ανθρώπους από όλον τον κόσμο: το Μπανγκλαντές, την Καραϊβική, την Ινδία και αλλού. Πριν το Peckham γίνει της μόδας.

Η πρώτη φωτογραφία που τράβηξε ήταν ένα καλοριφέρ στο σχολείο. «Μαθαίναμε για το βάθος πεδίου κι αγόρασα αυτή τη μηχανή από παλιό παζάρι στο Κάντερμπερι στο οποίο ο κόσμος ερχόταν με τα αυτοκίνητά τους να πουλήσουν διάφορα αντικείμενα. Ήταν μια παλιά μηχανή 35mm. Μια Zenith. Ρωσική, “made in the USSR”, μ’ ένα ζευγάρι φακούς, για 15-20 λίρες» θυμάται. Από τότε, το πάθος της για τη φωτογραφία μεγάλωνε. Συνήθιζε να ξεφυλλίζει περιοδικά μόδας που έφερνε σπίτι η μητέρα της και παρατηρούσε ότι καμία από τις γυναίκες στις φωτογραφίες δεν έμοιαζε με τη μαμά της ή τις φίλες της. Αυτό, αλλά και οι προσωπικές της ανασφάλειες ενέπνευσαν τη Nadine Ijewere να δημιουργεί ζωηρές, δυναμικές, όλο ζωή φωτογραφίες μόδας. «Μου αρέσει μια αίσθηση κίνησης στις εικόνες ώστε να μην είναι στατικές. Μερικές φορές κάποια πρόσωπα είναι κομμένα ή, δεν είναι στο κάδρο όλο τους το σώμα. Δεν με πειράζει, επειδή αυτή είναι η ενέργεια που μου αρέσει» εξομολογείται.

Αν και έχει παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ijewere προσπαθεί να αποφύγει τον κόσμο του «like». Πρωτίστως φωτογραφίζει για τον εαυτό της, όχι για τους άλλους· και αυτό φαίνεται στο λεύκωμα «Our Own Selves» .

Only in

Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία

H Όλγα Γεροβασίλη βγήκε από την αίθουσα της συνεδρίασης καταγγέλλοντας τις διαρροές ως συνειδητό τορπιλισμό της διαδικασίας και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024