Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοτικές βιβλιοθήκες: Επένδυση ή αγγαρεία;

Δημοτικές βιβλιοθήκες: Επένδυση ή αγγαρεία;

Οι δημοτικές βιβλιοθήκες αποτελούν σε κάθε Δήμο εστία μάθησης, έρευνας, συναναστροφής και κοινωνικού διαλόγου. Οι Δημοτικές Αρχές καλούνται να πράξουν το αυτονόητο. Να δημιουργήσουν δηλαδή τις κατάλληλες συνθήκες για να συμβούν τα παραπάνω. Εφόσον φυσικά τα ενστερνίζονται

Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες είναι απαραίτητες. Πρέπει να είναι μάλιστα τόσο σημαντικές στη συνείδηση μιας Δημοτικής Αρχής ώστε να είναι με τέτοιο τρόπο δημιουργημένες για να λειτουργούν όπως ο μαγνήτης. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα ρόδινα αν φυσικά ισχύουν τα όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση στο Δήμο Βριλησσίων με κείμενο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα στελεχών της παράταξης Νέας Πνοής.

Η Φένια Αδαμίδη δημοτική σύμβουλος στο δήμο Βριλησσίων με ανάρτηση της αναφέρεται στην δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης και ούτε λίγο ούτε πολύ την χαρακτηρίζει ως «επικίνδυνη» αφού όπως υποστηρίζει απέχει από το να πληροί τις στοιχειώδεις έστω κτιριακές προδιαγραφές έως και της αναγκαίας προσβασιμότητας.

Η κα Αδαμίδη γράφει μεταξύ άλλων

«Ελεγεία για μια βιβλιοθήκη

Σήμερα το πρωί, επισκεφτήκαμε με τον επικεφαλής της «Νέας Πνοής», Γιάννη Πισιμίση τον χώρο που προσδιορίζεται στον Δήμο μας ως «Δημοτική Βιβλιοθήκη» αλλά πόρρω απέχει από το να πληροί τις στοιχειώδεις έστω προδιαγραφές, κτιριακές, ψηφιακές, στελέχωσης προσωπικού κ.λπ. που προϋποθέτει μια σύγχρονη βιβλιοθήκη σε μια εποχή ψηφιακού μετασχηματισμού και βιώσιμης ανάπτυξης.

Αφενός ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος (να σημειωθεί, μεταξύ άλλων, ότι εσωτερική σκάλα οδηγεί σε αίθουσα … γυμναστικής!) και περιορισμένος, καθώς δεν μπορεί να προσφερθεί ούτε για αναγνωστήριο ούτε πολύ περισσότερο για εκδηλώσεις που θα καθιστούσαν τη βιβλιοθήκη ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και φιλαναγνωσίας, συνδεδεμένο με άλλες δραστηριότητες της πόλης μας, εκπαιδευτικές, πνευματικές ή καλλιτεχνικές (λ.χ. θέατρο, μουσική, χορό, λέσχες ανάγνωσης, διαλέξεις κ.λπ.).

 
Αφετέρου, προβλήματα τεχνικής φύσεως του υπάρχοντος χώρου, όπως ελλιπής θέρμανση, προβληματική προσβασιμότητα, απουσία ψηφιακού εξοπλισμού και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πλήρης απουσία αισθητικής που θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη βιβλιοθήκη σε ένα περιβάλλον ελκυστικό και ευχάριστο ώστε να προσελκύσει αναγνώστες και δη νέους, ακυρώνουν το όλο εγχείρημα να πεισθούμε ότι στην πόλη μας υπάρχει όντως μια πλήρως λειτουργική και σύγχρονη δημοτική βιβλιοθήκη.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μόνον ηρωικοί αναγνώστες θα μπορούσαν να προσέλθουν, αδύνατον βέβαια, έστω κι έτσι, να παραμείνουν στον χώρο. Ηρωική και σημαντική ωστόσο η προσπάθεια της μίας και μοναδικής υπαλλήλου να καταλογογραφήσει έναν τεράστιο όγκο βιβλίων, ανάμεσα στα οποία διακρίνει κανείς αρκετά «διαμάντια» αλλά και πλήθος άλλων άχρηστων ή και «άρρωστων» βιβλίων από βακτήρια, κληρονομιά του εγκλεισμού τους, επί σειρά ετών σε κούτες» υποστηρίζει με την ανάρτηση της η Φένια Αδαμίδου.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να πούμε πως ο Δήμος Βριλησσίων πρόσφατα προέβη σε μια πολύ ευγενική κίνηση προσφέροντας στο Βιβλιοπωλείο των Αστέγων 20 κούτες με βιβλία που συγκέντρωσαν οι δημότες της περιοχής, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού,  θέμα το οποίο αναδείξαμε:

Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων

Άρα τους απασχολεί συνολικά το θέμα της ανάγνωσης βιβλίων διαφορετικά δεν είχαν προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

Δήμος Κοζάνης

Προοπτικό δημοτικής βιβλιοθήκης Κοζάνης

Υπάρχουν όμως και λαμπρά παραδείγματα από Δήμους που θεωρούν την βιβλιοθήκη ως σημαντικό πόλο έλξης, μάθησης και συναναστροφής και φροντίζουν να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις ανάλογες με την σημασία που προσδίδουν στην αξία της ανάγνωσης βιβλίων. Η Κοζάνη όπως θα δείτε και στην φωτογραφία μας προσκαλεί σε νέα όρια προσδοκιών με το υπέροχο κτίριο που θα είναι η έδρα της δημοτικής βιβλιοθήκης της:

Διαβάζουμε σχετικά:

Το νέο κτιριακό συγκρότημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης δίνει στέγη τόσο στα παλαίτυπα «Μετά τα Φυσικά» και «Περί ζώων ιστορίας» του Αριστοτέλη (εκτύπωση 1497), στη «Χάρτα του Ρήγα» (εκτύπωση 1796-97), στον Παγκόσμιο χάρτη του Άνθιμου Γαζή (1800), στην πρώτη ελληνική εφημερίδα των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου («Εφημερίς» 1790-1797) όσο και σε 120.000 χειρόγραφα, κώδικες, χάρτες, φυλλάδια και βιβλία, μέχρι και στο «Αστερίξ και Κλεοπάτρα» των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό, εξηγεί στο κοινό ελληνικό και ξένο, γιατί και πώς όλος αυτός ο πολιτιστικός πλούτος συγκεντρώθηκε στην πόλη της Κοζάνης των τελευταίων τριών αιώνων, καθιστώντας την ένα από τα βασικά ιστορικά κέντρα ανάπτυξης του Ελληνικού Διαφωτισμού, δείχνει πού μπορεί να προσβλέπει η κοινωνία της Κοζάνης και κάθε ελληνικής πόλης, για την μετεξέλιξή της από ιστορικό κέντρο του ελληνικού διαφωτισμού στα Βαλκάνια σε μελλοντική ισότιμη πόλη της Ενωμένης Ευρώπης.

Στον Δήμο Καλαμαριάς από την άλλη δείχνουν την πρόθεση τους να υποστηρίξουν την ανάγνωση βιβλίων με κάθε τρόπο.

«Πες το και έφτασαν………
Μερικές φορές μπορεί οι συνθήκες να μην ευνοούν για να επισκεφτείς τη βιβλιοθήκη. Αν, όμως, πραγματικά θέλεις πολύ να διαβάσεις ένα βιβλίο, εμείς θα βρούμε τον τρόπο να σου το φέρουμε στο σπίτι σου. Δεν έχεις παρά να συμπληρώσεις τα στοιχεία επικοινωνίας σου εδώ παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/…/1d2zx29PChouKINOohIOAfSy…/edit
και εμείς θα έρθουμε σε επαφή μαζί σου. Η παράδοση θα γίνει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου», αναφέρουν σχετικά.
Στον Δήμο Καβάλας επίσης, προσπαθούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να προσελκύσουν τους δημότες στα αναγνωστήρια. Πρόσφατα μάλιστα έκαναν και διαμόρφωση στον περιβάλλον χώρο της όπως θα δείτε στις φωτογραφίες.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024