Ελάχιστη πραγματική φορολογία 15% παγκοσμίως για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, στην έδρα που δραστηριοποιούνται, αποφασίζουν οι G20

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Ιταλικού Πρωθυπουργικού Γραφείου, μετά από τέσσερα χρόνια έντονης συζήτησης, επιτεύχθηκε μια ιστορική συμφωνία στο πλαίσιο των G20 για μια λύση που βασίζεται σε δύο πυλώνες για την αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων που θέτει η ψηφιοποίηση και η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας.

Η τελευταία και καθοριστική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της «Ομάδας των 20» διεξήχθη στις 13 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον. Σήμερα την ανοικτή στήριξή τους εξέφρασαν, μεταξύ των άλλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, η Γαλλία και η Νότια Κορέα.

Συμφωνία με δύο πυλώνες

Σύμφωνα με το ertnews.gr, η συμφωνία εγγυάται δίκαιους, σύγχρονους και αποτελεσματικούς φορολογικούς κανόνες, οι οποίοι είναι επίσης θεμελιώδεις για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Με 136 μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ή OECD εις την Αγγλικήν) που αντιπροσωπεύουν περίπου το 94% του παγκόσμιου ΑΕΠ, επιτεύχθηκε μια διεθνής συμφωνία.

Ο Πρώτος Πυλώνας της συμφωνίας προβλέπει την ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων των μεγαλύτερων και πιο κερδοφόρων πολυεθνικών εταιρειών. Το 25% των κερδών (που υπερβαίνει το 10% των εσόδων) κατανέμεται σε δικαιοδοσίες αγοράς όπου τέτοιες εταιρείες υπερβαίνουν ένα σημαντικό όριο εσόδων.

Ο Δεύτερος Πυλώνας εισάγει μια ελάχιστη πραγματική φορολογία 15% παγκοσμίως (Global Minimum Tax) για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, σε κάθε δικαιοδοσία στην οποία δραστηριοποιούνται.

Ασαφές παραμένει πως θα εφαρμοστεί το μέτρο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα, χάρη στην συμφωνία για την κατώτατη διεθνή φορολόγηση, θα στηρίξει τους ανθρώπους φροντίζοντας ώστε οι επιχειρήσεις να συμβάλουν με το ποσοστό που τους αναλογεί».

Να σημειωθεί πάντως ότι ακόμη παραμένει ασαφές πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο και πώς θα διανεμηθούν οι πόροι στις φτωχότερες χώρες που πλήττονται από την αδυναμία φορολόγησης των πολυεθνικών.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr