Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα Εμιράτα σχεδιάζουν αποστολή στη Ζώνη των Αστεροειδών

Τα Εμιράτα σχεδιάζουν αποστολή στη Ζώνη των Αστεροειδών

Το εγχείρημα θα είναι «αρκετές φορές πιο δύσκολο» από την αποστολή του Amal, του δορυφόρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που τέθηκε φέτος σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Μετά την επιτυχία της πρώτης τους αποστολής στον Άρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι επόμενος στόχος του διαστημικού προγράμματος είναι η Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.

Το σκάφος σχεδιάζεται να εκτοξευτεί το 2028 με στόχο να προσεδαφιστεί σε αστεροειδή που δεν έχει ακόμα επιλεγεί.

Εφόσον το εγχείρημα πετύχει, τα Εμιράτα θα περάσουν στο κλαμπ των χωρών που έχουν καταφέρει να προσεδαφιστούν σε αστεροειδής κομήτες – ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία.

Το σκάφος των Εμιράτων θα παραμείνει στον αστεροειδή για να μεταδίδει δεδομένα όσο διαρκεί η μπαταρία του.

Θα χρειαστεί ταξίδι πέντε ετών μέχρι να φτάσει η αποστολή στον προορισμό της το 2033. Η απόσταση μέχρι τη Ζώνη των Αστεροειδών είναι περίπου 350 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ωστόσο το σκάφος θα πρέπει να διανύσει πολύ μεγαλύτερη διαδρομή, περίπου 3,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, καθώς θα πρέπει να περάσει πρώτα από την Αφροδίτη και μετά ξανά από τη Γη για να αποκτήσει αρκετή ταχύτητα χάρη στη βαρυτική ώθηση των δύο πλανητών.

Το εγχείρημα θα είναι «αρκετές φορές πιο δύσκολο» από την αποστολή του Amal, του δορυφόρου των Εμιράτων που τέθηκε φέτος σε τροχιά γύρω από τον Άρη, δήλωσε στο Associated Press η Σάρα αλ Αμίρι, υπουργός Τεχνολογίας και επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΑΕ. «Χωρίς την εμπειρία που αποκτήσαμε με την αποστολή στον Άρη, θα ήταν πολύ δύσκολο να πετύχουμε» παραδέχτηκε.

Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται από το γεγονός ότι το σκάφος θα ταξιδέψει και κοντά στον Ήλιο και μακριά από αυτόν, επισήμανε.

To Amal τέθηκε φέτος σε τροχιά γύρω από τον Άρη (MBRSC)

Από τους 1,1 εκατομμύρια αστεροειδείς του Ηλιακού Συστήματος, οι περισσότεροι βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε έναν δακτύλιο ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία. Θεωρούνται κατάλοιπα από τον σχηματισμό των πλανητών πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και η μελέτη τους αποκαλύπτει πολύτιμες πληροφορίες για τον σχηματισμό και την εξέλιξη της Γης.

Τα Εμιράτα θα συνεργαστούν στην αποστολή με το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι τα επιστημονικά όργανα, ούτε υπάρχει εκτίμηση για το κόστος. Ο δορυφόρος Amal κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος λειτουργίας, και αποστολή σε αστεροειδή πιθανότατα θα κόστιζε περισσότερο λόγω των τεχνικών δυσκολιών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ποντάρουν στην ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας και σχεδιάζουν την εκτόξευση μη επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη το 2024.

Έχουν επίσης παρουσιάσει τον φιλόδοξο στόχο για δημιουργία αποικίας στη Σελήνη έως το 2117.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024