Ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος θέτει ως βασική προτεραιότητα τα θέματα με τις εκχερσωμένες εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς.

Οι εκχερσωμένες εκτάσεις και οι δασωμένοι αγροί είναι οι δύο βασικές προτεραιότητες του σχεδιασμού για τους δασικούς χάρτες που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ηδη, στο υπουργείο έχει συσταθεί – από τις αρχές του χρόνου – με πρωτοβουλία του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά ομάδα εργασίας που επιμελείται τον νέο σχεδιασμό των δασικών χαρτών. Και τώρα, με την απόφαση του ΣτΕ, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του σχεδιασμού.

Οπως προαναφέρθηκε, οι εκχερσωμένες εκτάσεις και οι δασωμένοι αγροί είναι οι δύο προτεραιότητες του ΥΠΕΝ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως οι εκχερσωμένες εκτάσεις είναι εκτάσεις που αποδόθηκαν για καλλιέργεια χωρίς να διαθέτουν τίτλους, ενώ οι δασωμένοι αγροί, είναι αγροτικές εκτάσεις που μετά το 1945 εξαιτίας εγκατάλειψης των καλλιεργειών από τους ιδιοκτήτες τους δασώθηκαν.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ξέρουν πώς να κινηθούν για να διαφυλάξουν την περιουσία τους.

▪ Για τις εκχερσωμένες εκτάσεις

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, ο σχεδιασμός προβλέπει την απόδοση της έκτασης μόνο για αγροτική χρήση με δύο προϋποθέσεις:

1) την καταβολή χρηματικού αντιτίμου – το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί και

2) την ύπαρξη τίτλου πριν από το 2000 (για παράδειγμα γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.λπ.).

Κατά τις ίδιες πηγές, με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να δοθεί λύση σε περιοχές όπως η Κρήτη, όπου τέτοιες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βοσκοτόπια, και μέχρι πρόσφατα έπρεπε (με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα) αυτοί που χρησιμοποιούν αυτές τις εκτάσεις να προσκομίσουν τίτλους και αεροφωτογραφίες του 1945 (τώρα το χρονικό όριο μετατίθεται για πριν από το 2000) προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις.

▪ Για τους δασωμένους αγρούς

Εδώ, κατά τις ίδιες πηγές, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν (προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις) τεκμήριο ανθρωπογενούς δραστηριότητας.

Τι σημαίνει αυτό; Να αποδειχτεί, για παράδειγμα, μέσω αεροφωτογραφίας, πως προτού εγκαταλειφθούν, υπήρχαν μέσα στις εκτάσεις ελιές ή άλλα δένδρα, πεζούλια (για να φανεί πως καλλιεργούνταν). Για τη διαδικασία του αποχαρακτηρισμού θα υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Φάνηκαν τα προβλήματα

Στο μεταξύ, η ανάρτηση των δασικών χαρτών σήκωσε το χαλί και φάνηκαν τα προβλήματα των τελευταίων 80 χρόνων (!). Αυτή τη στιγμή, η ανάρτηση δείχνει πως το 60% της ελληνικής επικράτειας είναι δασικό. Τι σημαίνει αυτό; Πως οικόπεδα, βοσκοτόπια κ.λπ. εμφανίζονται ως δάση.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Κρήτης: σχεδόν όλο το νησί αποτυπώνεται πράσινο, με αποτέλεσμα να απειλούνται για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους οι κοινοτικές επιδοτήσεις ενώ κινδυνεύουν να τους απαγορευτεί να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους.

Ιδια εικόνα και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος που από το ΥΠΕΝ καταπιάνονται πρώτα με τις εκχερσωμένες εκτάσεις και τους δασωμένους αγρούς.

Οι ιδιοκτήτες

Ο νέος σχεδιασμός για τους δασικούς χάρτες βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπαλάθους δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές. Με την απόφαση αυτή ευνοούνται η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Μάνη και το Βόρειο Αιγαίο.

Επίσης τα ακίνητα για τα οποία έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις μπορούν να μεταβιβαστούν όταν θα εξεταστούν οι αντιρρήσεις από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων και κριθεί πως η έκταση δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά θέμα, σε ό,τι αφορά τις αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί το 2017, οι περισσότερες δεν έχουν ακόμη εξεταστεί (!). Μέχρι στιγμής, για το 55% της χώρας έχουν υποβληθεί γύρω στις 109.000 αντιρρήσεις.

Υποβολή αντιρρήσεων

Σημειώνεται πως μέσα του Νοεμβρίου 2021 λήγει η εξάμηνη παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες. Υπενθυμίζεται πως στο μεταξύ έχει μειωθεί κατά 50% το τέλος αντιρρήσεων.

Οι αντιρρήσεις κατατίθενται σε διάστημα 105 ημερών για τους κατοίκους του εσωτερικού και 125 ημερών για όσους ιδιοκτήτες κατοικούν στο εξωτερικό μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη. Ο χρόνος πριν δοθεί η πρώτη παράταση μετρούσε αντίστροφα από την 1η Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαΐου και με την τελευταία παράταση έως τα μέσα Νοεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr