Τα exit polls αποτυπώνουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό, με εύθραυστες ισορροπίες και πλειοψηφίες, καθώς ακόμη και το SPD, παρά την άνοδό του, δεν μπορεί να θεωρηθεί παντοδύναμο και κυρίαρχο των εξελίξεων.

Αν και είναι ακόμη νωρίς όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα, την πρωτιά και τα ακριβή ποσοστά των κομμάτων στις σημερινές γερμανικές εκλογές, ενώ η νύχτα προμηνύεται πολύ μεγάλη, ένα μοιάζει σίγουρο με βάση τα exit polls: Αυτή η αναμέτρηση είχε πολλούς ηττημένους.

Ηττημένοι είναι, πρώτα από όλα, οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ και και του Άρμιν Λάσετ, καθώς και οι εταίροι τους Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές. Οι απώλειες της τάξης του 8% ή περίπου 2,5 εκατομμυρίων ψήφων που σημείωσαν σε σύγκριση με το 2017 και το ιστορικά χειρότερο αποτέλεσμα της CDU-CSU οδηγεί τη Χριστιανική Ένωση βαθιά στο τούνελ της κρίσης. Κι αυτό δεν θα αλλάξει έστω και αν τελικά καταφέρει να πάρει την πρωτιά στο νήμα.

Η Αριστερά ανήκει επίσης στην κατηγορία των ηττημένων, ενώ χρεώνεται καθαρά και το γεγονός ότι το σενάριο του κεντροαριστερού συνασπισμού, με SPD και Πράσινους, μοιάζει πλέον πολύ μακρινό. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα παλέψει σκληρά για να πιάσει το όριο του 5% για την είσοδο στη Βουλή, έχοντας δεχθεί βαρύτατο πλήγμα σε σύγκριση με την προηγούμενη αναμέτρηση, καθώς είναι σαφές πως δεν πείθει πλέον τους Γερμανούς. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτέλεσε τον δεύτερο βασικό «αιμοδότη» του SPD, με πάνω από μισό εκατομμύριο ψήφους.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πρέπει να θεωρηθεί επίσης χαμένη. Παρά το γεγονός ότι το 10-11% που φέρεται να συγκεντρώνει εξακολουθεί να αποτελεί ένα υψηλό και ανησυχητικό – για τη Γερμανία και τη δημοκρατία – ποσοστό, η υποχώρηση που σημείωσε σε σύγκριση με το 2017 δείχνει ότι ενδεχομένως να έχει εξαντλήσει τη δυναμική της, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Τέλος, όσο κι αν για ορισμένους μοιάζει παράδοξο, ηττημένοι μπορούν ουσιαστικά να χαρακτηριστούν και οι Πράσινοι. Οι ελπίδες που είχε καλλιεργήσει η Αναλένα Μπέρμποκ και η υπόλοιπη ηγεσία τους δεν δικαιώθηκαν και το κόμμα, παρά τη σημαντική ενίσχυσή του, παράμεινε σε μεγάλη απόσταση από τους δύο πρώτους – και, τελικά, σε ρόλο πολιτικού κομπάρσου.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr