Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία - Εκατομμυριούχοι φυγαδεύουν τα λεφτά τους στην Ελβετία εξαιτίας των εκλογών

Γερμανία – Εκατομμυριούχοι φυγαδεύουν τα λεφτά τους στην Ελβετία εξαιτίας των εκλογών

Η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους έχει τρομάξει τους εκατομμυριούχους της Γερμανίας που βλέπουν κίνδυνο για τις καταθέσεις τους.

Οι Γερμανοί εκατομμυριούχοι δεν βλέπουν όπως φαίνεται με καλό μάτι την πιθανότητα προοδευτικού κυβερνητικού συνασπισμού, και έτσι φροντίζουν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε ελβετικές τράπεζες.

Εάν σχηματιστεί κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και το κόμμα της Αριστεράς, θα αυξηθούν οι φόροι στα μεγάλα εισοδήματα και ο φόρος κληρονομιάς. Σύμφωνα με τραπεζίτες και φορολογικούς δικηγόρους που επικαλείται το Reuters οι πλούσιοι Γερμανοί «φυγαδεύουν» περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελβετία.

Φυγή κεφαλαίων

Η κίνηση αυτή βέβαια μπορεί να αποτελεί και μία είδους πίεση στα κόμματα που δίνουν σε δυο μέρες τη μάχη των εκλογών, και ιδίως στους Σοσιαλδημοκράτες που θα είναι όπως όλα δείχνουν ο νικητής, προκειμένου να μην προχωρήσουν σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα βλάψουν τους πολύ πλούσιους.

Σε κάθε περίπτωση η φυγή κεφαλαίων είναι γεγονός. Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δείχνουν ότι οι καταθέσεις γερμανικών νοικοκυριών και εταιρειών σε τράπεζες της Ελβετίας αυξήθηκαν από περίπου 5 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2020, σε 37,5 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Αν και πιο πρόσφατα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα, ωστόσο εκτιμάται πως η εξαγωγή καταθέσεων επιταχύνθηκε.

Ελκυστικός προορισμός η Ελβετία

Ένας κορυφαίος Ελβετός τραπεζίτης δήλωσε στο Reuters: «Γνωρίζω πολλούς Γερμανούς επιχειρηματίες που θέλουν να πατήσουν το πόδι τους έξω από τη Γερμανία εάν τα πράγματα γίνουν πολύ κόκκινα (Αριστερά) εκεί».

Η κίνηση αυτή δείχνει ότι οι πλούσιοι Γερμανοί εξακολουθούν να βλέπουν την Ελβετία ως ένα ελκυστικό μέρος για να σταθμεύουν τον πλούτο τους, παρά τις προσπάθειες να διαβρωθεί η εικόνα της Ελβετίας ως ασφαλές καταφύγιο για τους δισεκατομμυριούχους.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι περιλαμβάνουν στα προγράμματά τους σχέδια για αύξηση φόρων όπως για τις κληρονομιές και τις μεγάλες περιουσίες, αλλά δεν προτίθενται να φορολογήσουν όσους κερδίζουν πολλά χρήματα, καθώς εκτιμούν ότι οι φόροι περιουσιακών στοιχείων αποδίδουν περισσότερο.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024