Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι ηλικιωμένοι δεν είναι ήδη... νεκροί για να τους εγκαταλείπουμε

Οι ηλικιωμένοι δεν είναι ήδη… νεκροί για να τους εγκαταλείπουμε

Γιατί όλο το βάρος των ειδικών και της κυβέρνησης πέφτει στον εμβολιασμό των νέων και ξεχάσαμε τους ηλικιωμένους;

Ολο και περισσότεροι επιστήμονες τονίζουν ότι όλα τα παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Ολο και περισσότεροι ειδικοί και «ειδικοί» σπεύδουν να μας ενημερώσουν ότι όχι μόνο οι έφηβοι 12-17 ετών αλλά και μικρότερα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν.

Μας ενημερώνουν επίσης ότι βαριά συμπτώματα, όπως π.χ. μυοκαρδίτιδα, μπορεί να εμφανίσουν 30-50 παιδιά στο 1 εκατομμύριο που θα εμβολιαστεί.

Μικρό ποσοστό και σίγουρα πολύ μικρότερο να πεθάνει κάποιο παιδί από εμβόλιο. Σίγουρα μικρότερο από το να μην έχει εμβολιαστεί, να νοσήσει βαριά και είτε να καταλήξει είτε να νοσηλευτεί στην εντατική είτε να έχει στο μέλλον προβλήματα που θα του αφήσει ο κοροναϊός.

Ο ορθός λόγος και η πίστη στην επιστήμη επιτάσσουν τον εμβολιασμό των παιδιών, γιατί έστω κι ένα να χαθεί είναι μεγάλη η απώλεια.

Όμως, δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί το σύνολο του επιστημονικού προσωπικού και όλη η κυβέρνηση έχουν «πέσει πάνω» σ’ αυτό το θέμα.

Γιατί δηλαδή όλες οι δυνάμεις αναλώνονται στο πώς θα πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους όταν μόλις 13% των κρουσμάτων που βρίσκονται θετικά, αφορούν στις ηλικίες έως 17 ετών.

Και είναι σίγουρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών αυτών θα περάσουν ελαφρά τη νόσο, σαν μια απλή γρίπη.

Γιατί, όμως, δεν κοιτάμε τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, εκεί όπου είναι η συντριπτική πλειοψηφία των θετικών κρουσμάτων και κυρίως, οι περισσότεροι θάνατοι;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 1 στους 4 Ελληνες άνω των 80 ετών, δεν έχει κάνει ούτε μια δόση εμβολίου. Επίσης, σχεδόν 1 στους πέντε (περίπου 20%) στις ηλικίες 60-69 και 70-79 ετών δεν έχουν επίσης εμβολιαστεί ούτε μια φορά.

Αν λοιπόν νοσήσουν κάποιοι από αυτούς, πιθανότατα από τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους κ.λπ. που κινούνται καθημερινά έξω κι επιστρέφουν στο σπίτι, δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν;

Χθες π.χ. με τους 42 θανάτους, το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν 70 ετών και άνω.

Προς τι λοιπόν η εγκατάλειψη της καμπάνιας για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και η «πρεμούρα» να εμβολιαστούν τα παιδιά;

Τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να πείσει τους 70άρηδες και άνω να σπεύσουν να εμβολιαστούν; Να τους πείσει ότι κινδυνεύουν με θάνατο ή στην καλύτερη περίπτωση με μια σοβαρή νόσηση που θα τους οδηγήσει σε νοσοκομείο ή στην Εντατική;

Εχει γίνει άραγε μια τεράστια προσπάθεια, πέραν της επικοινωνιακής πομφόλυγας πριν μερικές εβδομάδες, για μαζικό εμβολιασμό των ηλικιωμένων στο σπίτι;

Δηλαδή να συγκροτηθούν συνεργεία που θα πηγαίνουν πόρτα – πόρτα να εμβολιάσουν τους ηλικιωμένους.

Απολύτως τίποτε δεν έχει γίνει, και μάλιστα όλο το βάρος πέφτει στο πώς οι παιδίατροι θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά.

Είδατε καμιά ανακοίνωση, κανένα ενδιαφέρον, καμιά δήλωση (πέραν των αφορισμών στα τηλεπαράθυρα) για να επεκταθεί ο εμβολιασμός στα γηροκομεία, στις δομές φιλοξενίας γενικότερα;

Εγινε κάτι για ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα;

Πήγαν συνεργεία του ΕΟΔΥ σε απομακρυσμένες περιοχές, σε δυσπρόσιτα χωριά να εμβολιάσουν ηλικιωμένους ή απλά τους αφήνουν να κολλήσουν και να πεθάνουν;

Η κυβέρνηση και οι επιστήμονες, αν ήθελαν να κάνουν μια πιο ορθή διαχείριση της πανδημίας δεν έπρεπε να καταναλώνουν δυνάμεις και πόρους μόνο για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Που στο κάτω – κάτω είναι πιο εύκολος γιατί τις αποφάσεις τις παίρνουν οι γονείς, και πέραν των «ψεκασμένων», οι περισσότεροι θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έστω κι αν φοβούνται ή επιδιώκουν περισσότερη πληροφόρηση.

Οι υπεύθυνοι οφείλουν να καταστρώσουν και να εφαρμόσουν μια στοχευμένη καμπάνια για τους ηλικιωμένους.

Εκτός κι αν τους θεωρούν εν δυνάμει.. νεκρούς, οπότε ας μην καταναλώνουμε και εμβόλια.

Κι επειδή πολλοί λένε ότι πλέον οι ηλικιωμένοι δεν πείθονται, μήπως θα μπορούσαν να βρεθούν κίνητρα και γι’ αυτούς;

Γιατί δηλαδή να δίνουν μόνο gigabites και αντίδωρα στα παιδιά και να μην υπήρχαν κάποιες παροχές που θα προσήλκυαν μεγάλο μέρος των άνω των 70 συμπολιτών μας.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024