Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμβολιασμός παιδιών - Εκστρατεία πειθούς με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων - Κρίσιμος ο ρόλος των παιδιάτρων

Εμβολιασμός παιδιών – Εκστρατεία πειθούς με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων – Κρίσιμος ο ρόλος των παιδιάτρων

Η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στους μαθητές και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού χτυπούν καμπανάκι για τη διάσωση της σχολικής χρονιάς. Το υπουργείο Παιδείας βάζει στο παιχνίδι τους παιδιάτρους

Όλα τα μέσα επιστρατεύονται προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμών στα παιδιά, τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται και το αποτύπωμα του ανοίγματος των σχολείων θα φανεί στις αρχές Οκτώβρη.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για την αύξηση αυτή και προσπαθούν να πείσουν τους γονείς για την ασφάλεια των εμβολίων στους ανήλικους. Κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την εκστρατεία πειθούς θα παίξουν οι παιδίατροι, που «μπαίνουν στο παιχνίδι» από τον Οκτώβρη.

Αυτήν τη στιγμή, νοσούν ένα στα τρία παιδιά, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η αναλογία ήταν ένα στα πέντε παιδιά. Η εξέλιξη αυτή όσο αναμενόμενη και να ήταν εξαιτίας του ανοίγματος των σχολείων και της αύξησης της κινητικότητας, δεν παύει να είναι ανησυχητική για την πορεία της διασποράς στους μαθητές.

Το υπουργείο Παιδείας έχει τονίσει επανειλημμένως ότι το βασικό του μέλημα είναι να διασωθεί η διά ζώσης διδασκαλία, και γι αυτό έχει εξαγγείλει ότι το τμήμα θα κλείνει μόνο όταν θα νοσούν 50+1 μαθητές.

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι το 35% των παιδιών ηλικίας 15 – 18 ετών έχει κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, όπως και το 17% των παιδιών ηλικίας 12 – 14 ετών.

Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το ποσοστό που έχει εμβολιαστεί ξεπερνά το 82%.

Εντός Οκτωβρίου οι εμβολισμοί από παιδίατρους

Οι εμβολιασμοί παιδιών αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Οκτωβρίου και από παιδιάτρους, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε από τους δημοσιογράφους, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχουν επιλυθεί τα διαδικαστικά και επιχειρησιακά θέματα για τους εμβολιασμούς παιδιών και από παιδιάτρους, στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έχει ήδη ανακοινωθεί.

Πώς θα γίνει η ένταξη των παιδιάτρων στο πρόγραμμα
Όπως είπε, εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η σχετική πρόσκληση για τους παιδιάτρους έτσι ώστε να απευθυνθούν στις αντίστοιχες ΥΠΕ, που ανήκουν τα ιατρεία τους και να υπογραφούν οι συμβάσεις.

Αυτό που εκκρεμεί, τόνισε, είναι μία νομοθετική διάταξη που θα εισαχθεί θα ψηφιστεί στη Βουλή, ώστε να διευκρινιστεί το θέμα της αμοιβής.

«Ο πρώτος εμβολιασμός πιστεύω θα γίνει το πρώτο 10ημερο του Οκτωβρίου, όπως έχουμε ανακοινώσει», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Διάλογος επιστημόνων με τους γονείς για την ασφάλεια των εμβολίων

Η Βάνα Παπαευαγγέλλου και η Μαρία Θεοδωρίδου συμμετείχαν σε διαδικτυακή εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των γονέων. Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο με πάνω από 1000 ερωτήσεις.

«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων, την αύξηση της κινητικότητας», ανέφεραν, ενώ αναμένονται περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πλήρη έκταση της νόσου, όπως ο μακροχρόνιος covid στην υγεία παιδιών και εφήβων.

Οι βασικότερες ερωτήσεις αφορούσαν τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχουν τα εμβόλια, το κατά πόσο επηρεάζουν την ανάπτυξη των εφήβων, τη γονιμότητα, και πόσο ασφαλή είναι για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και κατά πόσο τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί επαρκώς.

«Ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια»

Η στάση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισαν οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου, είναι συντηρητική. Εκτός από επαναληπτικές κλινικές και πληθυσμιακές μελέτες και τη διασταύρωση δεδομένων, εξετάζει τη μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού σε άλλες χώρες, πριν προτείνει την εφαρμογή τους στο γενικό πληθυσμό και τα παιδιά.

Πάνω από 12 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί σε παιδιά σε όλο τον κόσμο

Σε ερωτήσεις που δέχθηκαν σχετικά με τυχόν παρενέργειες των εμβολίων, απάντησαν πως «βρισκόμαστε σε μια περίοδο, όπου για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία έχουμε τόσο σημαντική, σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση. Συνεργάζονται διεθνείς οργανισμοί από όλο τον κόσμο, όπου γίνεται εμβολιασμός Έχουμε μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την επαγρύπνηση για ανεπιθύμητες ενέργειες. Στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κάθε Τρίτη πρωί, ξεκινάμε πάντα με την ενημέρωση από τους ειδικούς από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο».

Για παράδειγμα, υπάρχει «η σπάνια, αλλά αναγνωρισμένη επιπλοκή για τη μυοκαρδίτιδα στα εμβόλια mRNA», που αφορά πρωτίστως σε αγόρια 16 με 29 χρονών και εμφανίζεται κυρίως τις πρώτες ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Αμερικάνικη μελέτη δείχνει τι θα γίνει, αν εμβολιαστούν ένα εκατομμύριο αγόρια ηλικίας 12 με 17 ετών: προλαμβάνονται πάνω από 5.000 λοιμώξεις, εκατοντάδες νοσηλείες, 70-79 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 2 θάνατοι, ενώ 50-60 αγόρια 12 έως 17 ετών, πιθανόν να έχουν επιπλοκή με μυοκαρδίτιδα. Ωστόσο, ακόμα και στα λιγοστά περιστατικά μυοκαρδίτιδας, τα περισσότερα εκ των οποίων αυτοπεριορισμένα, τα παιδιά δεν χρειάζονται νοσηλεία ή παραμένουν στο νοσοκομείο 1 με 2 ημέρες με αντιφλεγμονώδη και επανέρχονται γρήγορα στη καθημερινότητά τους χωρίς παρενέργειες.

Σχετικά με τις μακροχρόνιες παρενέργειες

Σχετικά με μελλοντικές ανεπιθύμητες παρενέργειες, «αιτιολογική συσχέτιση μπορεί κανείς να κάνει μόνο για τους πρώτους 1 με 2 μήνες, δεν μπορεί να μιλήσει μακροχρόνια, ούτε για τα παλιά, ούτε για τα καινούργια εμβόλια». Για παράδειγμα, ακόμα και για εμβόλια τα οποία υπάρχουν εδώ και 50 χρόνια, όπως της ιλαράς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τυχόν μακροχρόνιες επιπλοκές.

Ειδικότερα, τα εμβόλια mRNA παραμένουν στον οργανισμό ελάχιστες ημέρες και αποβάλλονται, δεν μπορούν να ενοχοποιηθούν για μακροχρόνιες παρενέργειες. Επίσης, «δεν επηρεάζεται το γενετικό υλικό από τα mRNA εμβόλια, επειδή δεν έχει σχέση με το DNA του πυρήνα».

Καμία επιπλοκή δεν έχει παρατηρηθεί στην ανάπτυξη, τη γονιμότητα αγοριών και κοριτσιών ή στην έμμηνο ρύση των κοριτσιών. Οι αλλεργίες, ο διαβήτης, ο θυρεοειδής και άλλες παθήσεις δεν εμποδίζουν τον εμβολιασμό. Το ενδεχόμενο να εμφανιστεί αιφνίδιος θάνατος είναι σπάνιο και «δεν πρέπει να συνδέεται με την εφαρμογή του εμβολιασμού» ανέφεραν οι καθηγήτριες και ξεκαθάρισαν ότι δεν χρησιμοποιούνται έμβρυα στην παραγωγή εμβολιών.

«Ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος και σχετικά με τα υποκείμενα νοσήματα οι ειδικοί γιατροί. ‘Αλλωστε, οι Έλληνες παιδιάτροι έχουν εκφραστεί θετικά με την εφαρμογή του εμβολιασμού» κατέληξαν οι καθηγήτριες.

Δείτε αναλυτικά την διαδικτυακή εκδήλωση

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024