Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανάπτυξη και αγορά εργασίας

Ανάπτυξη και αγορά εργασίας

Παρόλα αυτά είναι δεδομένο ότι η ανάπτυξη σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όπως η χωρά μας, περνά μέσα από την απασχόληση, την αποκλιμάκωση της ανεργίας, τους πραγματικούς μισθούς που σχετίζονται με το τρέχον επίπεδο τιμών και την ζήτηση εργασίας στην αγορά

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ για τα οικονομικά μετρά της κυβέρνησης και την αναθεωρημένη πρόβλεψη της αύξησης του ΑΕΠ στο 5.9% για το 2021, που ενδεχομένως να είναι και συντηρητική πρόβλεψη, δημιουργούν αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας από την αρχή της πανδημίας.

Παρόλα αυτά είναι δεδομένο ότι η ανάπτυξη σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όπως η χωρά μας, περνά μέσα από την απασχόληση, την αποκλιμάκωση της ανεργίας, τους πραγματικούς μισθούς που σχετίζονται με το τρέχον επίπεδο τιμών και την ζήτηση εργασίας στην αγορά, που διαμορφώνει και την ισορροπία στην αγορά.

Η ανεργία στην χώρα μας παραμένει υψηλή παρά την σταδιακή μείωσή της, λόγω των προγραμμάτων κρατικής στήριξης και των επιστρεπτέων προκαταβολών, ενώ στις μικρές ηλικιακές ομάδες χωρίς σημαντική προϋπηρεσία, το ποσοστό παραμένει σταθερά άνω του 40%, γεγονός που απαιτεί άμεσα διαρθρωτικά μέτρα, καθώς και ένα νέο μίγμα πολιτικής ενεργητικής απασχόλησης, με περισσότερα κίνητρα για εργασία μέσω της κατάρτισης και μείωση όλων των επιδομάτων, αν δεν συνοδεύονται από αυστηρές προϋποθέσεις, όσον αφορά την ένταξη στην αγορά εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες το επόμενο διάστημα, για να αναχαιτίσει το φάσμα της ανεργίας μετά την έλευση της πανδημίας.

Αρχικά πρέπει να δώσει φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε να προσλάβουν υπάλληλους και στελέχη, δημιουργώντας παράλληλα διαβαθμίσεις στις θέσεις εργασίας που προτείνονται, έτσι ώστε οι πιο εξειδικευμένες τεχνολογικά θέσεις να λαμβάνουν την μεγαλύτερη επιδότηση.

Επίσης ο ΟΑΕΔ χρειάζεται να αναμορφωθεί δημιουργώντας διάφορα επίπεδα στην καταβολή των επιδομάτων, τα οποία οφείλουν να συνδέονται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης και υποχρεωτικού πλάνου εργασιακής κατάρτισης.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως λόγω της μεγάλης παρατεταμένης κρίσης η χώρα πρέπει να επενδύσει στο εγχώριο ανθρώπινο κεφάλαιο, μέσα από νέες δεξιότητες, κατάρτιση και την κατάλληλη στελέχωση επιχειρήσεων, με στόχο τόσο την διατηρήσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ, όσο και την δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας που αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

*Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Sports in

Η «ανάκριση» του Έσε: Τι είπε για Μέσι, Μαραντόνα και Πελέ (vid)

Ο Έσε αποκάλυψε αρκετά πράγματα για εκείνον απαντώντας στο QnA που δημοσίευσε ο Ολυμπιακός στα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024