Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλεξανδρούπολη -Το κέντρο του ελληνισμού της Θράκης

Αλεξανδρούπολη -Το κέντρο του ελληνισμού της Θράκης

Γνωστή άλλοτε ως Δεδέαγατς, η Αλεξανδρούπολη, το πάλαι ποτέ μικρό ψαροχώρι που εξελίχθηκε σε εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί δημιούργημα των οικονομικών εξελίξεων του τέλους του 19ου αιώνα, κυρίως δε της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης

Διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, η Αλεξανδρούπολη είναι το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Θράκης και ο σπουδαιότερος συγκοινωνιακός κόμβος της.


Γνωστή άλλοτε ως Δεδέαγατς, η Αλεξανδρούπολη, το πάλαι ποτέ μικρό ψαροχώρι που εξελίχθηκε σε εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί δημιούργημα των οικονομικών εξελίξεων του τέλους του 19ου αιώνα, κυρίως δε της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης.


Ο αστικός οικισμός (το πολεοδομικό σχέδιό του εκπόνησαν το 1877 ρώσοι μηχανικοί, που συνόδευαν τα στρατεύματά τους στις επιχειρήσεις του Pωσοτουρκικού Πολέμου) ιδρύθηκε το 1876 και σύντομα εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι και κέντρο του ελληνισμού της Θράκης.


Στα παλαιά σπίτια της Αλεξανδρούπολης διατηρείται η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των αρχών του 20ού αιώνα, που συνδυάζει ευρωπαϊκά και ανατολίτικα στοιχεία.


Το Δεδέαγατς, στο οποίο συνέρρευσαν διάφορες εθνότητες, κατελήφθη το 1912 από τον ελληνικό στόλο και στη συνέχεια από τους Βουλγάρους.



Το 1919 εντάχθηκε στη Διασυμμαχική Διοίκηση, ενώ το Μάιο του 1920 περιήλθε οριστικά στην ελληνική επικράτεια και μετονομάστηκε σε Αλεξανδρούπολη προς τιμήν του βασιλιά Aλεξάνδρου.





Στην ίδια περιοχή πρέπει να υπήρχαν στην αρχαιότητα ομώνυμη πόλη, που είχε ιδρύσει ο Mέγας Aλέξανδρος, και ένα πόλισμα με το όνομα Σάλη, που ήταν εμπορικός σταθμός της Σαμοθράκης.






*Όλες οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Αλεξανδρούπολης (alexpolis.gr).

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024