Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
BIS – Ράλι στις τιμές κατοικιών – Τι άλλαξε μέσα στην πανδημία

BIS – Ράλι στις τιμές κατοικιών – Τι άλλαξε μέσα στην πανδημία

Κατά 4,6% αυξήθηκαν οι παγκόσμιες πραγματικές τιμές των κατοικιών το πρώτο τρίμηνο του 2021, αντιπροσωπεύοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφηκε από τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση

Κατά 4,6% αυξήθηκαν οι παγκόσμιες πραγματικές τιμές των κατοικιών σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2021, αντιπροσωπεύοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφηκε από τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση (GFC) του 2007–09.

Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζων Διεθνών Διακανονισμών BIS, αυτή η ανάπτυξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στις προηγμένες οικονομίες, κατά 7,3% κατά μέσο όρο.

Οι τιμές αυξήθηκαν πιο μέτρια στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς κατά 2,5% κατά μέσο όρο, με αξιοσημείωτες διαφορές ανά περιοχή: αυξήθηκαν κατά 7,0% στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, 3,0% στη Λατινική Αμερική και 1,5% στην αναδυόμενη Ασία, αλλά παρέμειναν σταθερές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (+0,8%).

Σε πραγματικούς όρους, οι παγκόσμιες τιμές κατοικιών υπερβαίνουν τώρα τον άμεσο μέσο όρο μετά την Μεγάλη Κρίση κατά 22,4% και κατά 29,2% και 17,1% για αναπτυγμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αντίστοιχα.

Μεταξύ των οικονομιών της G20, οι πραγματικές τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά – περισσότερο από 40% – την τελευταία δεκαετία στην Ινδία, τον Καναδά, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα μετά την κρίση στην Ιταλία και τη Ρωσία, κατά περίπου 20% και 40%.

Συνολικά για τις προηγμένες οικονομίες, οι τιμές των ακινήτων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με 2,3% πριν από ένα χρόνο.

Αυτό επιβεβαιώνει τη σημαντική επιτάχυνση που παρατηρήθηκε από την αρχή της πανδημίας Covid-19.

Πού εκτοξεύθηκαν οι τιμές

Οι τιμές αυξήθηκαν ραγδαία στις Ηνωμένες Πολιτείες (+10%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+8%), τον Καναδά (+7%) και την Αυστραλία (+6%) και λιγότερο στην Ιαπωνία (+4%). Διψήφια αύξηση των τιμών των κατοικιών καταγράφηκε στη Νέα Ζηλανδία (+19%) και τη Δανία (+14%).

Στη ζώνη του ευρώ, ο πραγματικός πληθωρισμός των τιμών των κατοικιών σε ετήσια βάση ήταν ελαφρώς χαμηλότερος (+5%), με σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών. Οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν ισχυρές στην Ολλανδία (+9%), τη Γερμανία (+8%) και τη Γαλλία (+5%). Αλλά ισοπεδώθηκαν περαιτέρω στην Ιταλία (+1%) και την Ισπανία (+0%) .

Σε αντίθεση με τα πρoηγμένα κράτη, οι τιμές των κατοικιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο αυξάνονται μέτρια από την αρχή της πανδημίας. Αυξήθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με 0,1% ένα χρόνο πριν.

Ο πληθωρισμός των τιμών των κατοικιών παρέμεινε μέτριος στην αναδυόμενη Ασία (+1,5%), με σημαντική ετερογένεια μεταξύ των χωρών. Οι τιμές επιταχύνθηκαν στην Κορέα (+9%) και την Κίνα (+3%), ενώ παρέμειναν σταθερές στην Ινδονησία και συνέχισαν να πέφτουν στην Ινδία (–2%) και τις Φιλιππίνες (-8%) .

Ο πραγματικός πληθωρισμός κατοικιών ήταν ελαφρώς ισχυρότερος στη Λατινική Αμερική συνολικά (+3,0% σε ετήσια βάση), με ισχυρή αύξηση των τιμών στη Βραζιλία (+5%).

Όσον αφορά την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι πραγματικές τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αύξησης στην Τουρκία (+14%). Ο πληθωρισμός των τιμών των κατοικιών παρέμεινε ισχυρός στην Τσεχία (+10%) και τη Ρωσία (+5%).

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η BIS, η ζήτηση για στέγαση μπορεί να έχει μετατοπιστεί σε προαστιακές και αγροτικές κατοικίες και μακριά από τις μεγαλύτερες πόλεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντικατοπτρίζοντας τον αντίκτυπο πολλών πιθανών παραγόντων, όπως lockdown, περιορισμοί, κανόνες κοινωνικής απόστασης και τηλεργασία.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτή η μετατόπιση έχει αρχίσει να αντικατοπτρίζεται σε ό, τι αφορά τις περιφερειακές διαφορές μεταξύ των εξελίξεων των τιμών των κατοικιών που παρατηρούνται σε πολλές χώρες.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024