Στο πλαίσιο νέας προσπάθειας για προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, η Κίνα ετοιμάζεται να επιβάλλει κανόνες για τη λειτουργία των αλγορίθμων που χρησιμοποιούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες για να μαντεύουν τις προτιμήσεις των χρηστών και να προτείνουν περιεχόμενο.

Το σχέδιο κανονισμού που παρουσίασε η κινεζική Υπηρεσία Κυβερνοχώρου, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, υποχρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών να σέβονται τους κανόνες εταιρικής ευθύνης και να μην χρησιμοποιούν αλγόριθμους που δελεάζουν τους χρήστες να δαπανούν μεγάλα ποσά ή να ξοδεύουν χρήματα με τρόπο που διαταράσσει τη «δημόσια τάξη».

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα ότι οι αλγόριθμοι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία πλαστών λογαριασμών και ότι πρέπει πάντα να δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να απενεργοποιούν εύκολα τις υπηρεσίες πρότασης περιεχομένου ή προϊόντων.

Ακόμα, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν αλγόριθμους με τρόπο που θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινή γνώμη θα πρέπει να τους υποβάλλουν για έγκριση από την κυβέρνηση, αναφέρει το Associated Press.

Όπως επισημαίνει το Reuters, ο νέος κανονισμός έρχεται εν μέσω της ευρείας εκστρατείας του Πεκίνου για την εξυγίανση των μεγάλων διαδικτυακών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις μονοπωλιακή συμπεριφορά και ελλιπή προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες δέχονται επικρίσεις και στη Δύση για την τάση τους να προτείνουν ακραίο περιεχόμενο ή να διαδίδουν fake news.

Νωρίτερα φέρος, η Κινεζική Ένωση Καταναλωτή κατηγόρησε εταιρείες του Διαδικτύου ότι καταχρώνται προσωπικά δεδομένα και ασκούν «bullying» στους χρήστες πιέζοντάς τους να προβαίνουν σε αγορές.

Πρόσφατα η Κίνα ενέκρινε νέο νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη ρύθμιση της διαδικτυακής βιομηχανίας, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr