Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο - Η «γεωγραφία» της τρίτης δόσης - Ποιες χώρες την επιλέγουν και ποιους αφορά - Οι αντιρρήσεις του ΠΟΥ

Εμβόλιο – Η «γεωγραφία» της τρίτης δόσης – Ποιες χώρες την επιλέγουν και ποιους αφορά – Οι αντιρρήσεις του ΠΟΥ

Παρά τις συστάσεις του ΠΟΥ, για αναστολή χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στις πλούσιες χώρες, Ευρώπη, Βρετανία και Αμερική με τον φόβο της μετάλλαξης Δέλτα εισάγουν το αναμνηστικό «τσίμπημα» στα κράτη τους

Όλο και περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες επιλέγουν να ξεκινήσουν εμβολιασμούς με τρίτη δόση. Την αρχή έκαναν το Ισραήλ και η Ουγγαρία, που ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για εμβολιασμό με αναμνηστική δόση μέσα στο καλοκαίρι, αλλά στη συνέχεια ακολούθησαν μεγάλα κράτη της Ευρώπης καθώς και οι ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Politico, οι πλούσιες χώρες κινούνται γρήγορα – μερικές φορές ακόμη πιο γρήγορα από τις συστάσεις των επιστημόνων – από φόβο ότι η παραλλαγή Δέλτα θα αυξήσει τη διασπορά, μετά από όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι η προστασία από το εμβόλιο BioNTech/Pfizer, το εμβόλιο εκλογής του πλούσιου κόσμου, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Οι αντίδραση του ΠΟΥ

Αλλά αυτή η κίνηση είναι αμφιλεγόμενη, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη δεν έχει λάβει ούτε μία δόση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τις χώρες να σταματήσουν τις ενισχυτικές δόσεις μέχρι τουλάχιστον το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε ελπίζει ότι τουλάχιστον το 10 % του πληθυσμού κάθε χώρας θα εμβολιαστεί.

Ο Mike Ryan του ΠΟΥ καταδίκασε τις χώρες που προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. «Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε να μοιράσουμε επιπλέον σωσίβια σε άτομα που έχουν ήδη σωσίβια ενώ αφήνουμε άλλους ανθρώπους να πνιγούν χωρίς ούτε ένα σωσίβιο, αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε.

Ωστόσο, πολλές χώρες προχωρούν ολοταχώς, αν και τα σχέδια διαφέρουν σημαντικά ανά χώρα. Οι ΗΠΑ, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο, θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να κάνουν ένα τρίτο εμβόλιο οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, εν τω μεταξύ, τα προσφέρουν σε ευάλωτα άτομα, τα οποία κινδυνεύουν επειδή είναι ανοσοκατεσταλμένα, ή έχουν πολλαπλές ιατρικές παθήσεις ή είναι ηλικιωμένοι. (Ο ΠΟΥ εξετάζει μόνο τρίτες δόσεις για άτομα που έχουν υποστεί ανοσοκαταστολή ως μέρος του επίσημου πρώτου γύρου εμβολιασμών.)

Διαβάστε επίσης: Μετάλλαξη Δέλτα – Οι ενισχυτικές δόσεις δείχνουν να φρενάρουν την επιδημία στο Ισραήλ

Η «γεωγραφία» της τρίτης δόσης

Οι χώρες που έχουν αποφασίσει χορήγηση τρίτης δόσης:

ΗΠΑ: Τρίτη δόση εμβολίου σε όλους οκτώ μήνες μετά τον πρώτο γύρο εμβολιασμών. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν για την τρίτη δόση θα είναι mRNA, και ο FDA πρόκειται να αποφασίσει εάν θα χορηγηθούν και σε αυτούς που στον πρώτο γύρο έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson.

Ισραήλ: Τρίτη δόση εμβολίου σε όλους άνω των 50 ετών, και σε άτομα που ζουν στις φυλακές. Το σκεύασμα που θα χορηγηθεί είναι της Pfizer και εξετάζεται και της Moderna.

Ουγγαρία: Τρίτη δόση εμβολίου σε όσους θέλουν εφόσον έχουν περάσει 4 μήνες από την προηγούμενη δόση.

Μεγάλη Βρετανία: Τρίτη δόση εμβολίου σε όλους αλλά σταδιακά. Πρώτα οι ανοσοκατασταλμένοι και όσοι ζουν και εργάζονται σε δομές φροντίδας, ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 70 ετών. Στη συνέχεια ο εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλες μερίδες του πληθυσμού.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη, και ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ποιο θα είναι το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί.

Αυστρία: Τρίτη δόση εμβολίου σε δομές φροντίδας, σε άνω των 65 ετών, σε ευπαθείς ομάδες. Στη συνέχεια σταδιακά σε όλους άνω των 18 ετών. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριου και το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι mRNA.

Βέλγιο: Τρίτη δόση εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους , και ευπαθείς ομάδες. Το σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι mRNA

Γαλλία: Τρίτη δόση εμβολίου θα χορηγηθεί σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις αρχές Σεπτέμβρη με σκεύασμα mRNA

Γερμανία: Τρίτη δόση εμβολίου θα χορηγηθεί σε ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένους, και σε δομές με ευάλωτο πληθυσμό. Ραντεβού ήδη κλείνονται για τον Σεπτέμβρη με το σκεύασμα mRNA

Ελλάδα: Τρίτη δόση εμβολίου θα χορηγηθεί σε ανοσοκατεσταλμένος και συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων, με σκεύασμα mRNA

Ιρλανδία: Τρίτη δόση εμβολίου θα χορηγηθεί σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, σε δομές φροντίδας και σε υγειονομικούς. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη

Λιθουανία: Τρίτη δόση εμβολίου θα χορηγηθεί σε ανοσοκατεσταλμένους. Το σκεύασμα θα είναι προς το παρόν το Pfizer.

Λουξεμβούργο: Τρίτη δόση εμβολίου θα χορηγηθεί σε ανοσοκατεσταλμένους

Μάλτα: Τρίτη δόση εμβολίου θα χορηγηθεί σε ανοσοκατεσταλμένους, ηλικιωμένους και δομές φροντίδας

Σλοβενία:  Τρίτη δόση εμβολίου θα χορηγηθεί σε ανοσοκατεσταλμένους

Σουηδία: Τρίτη δόση εμβολίου θα χορηγηθεί αρχικά σε ευάλωτες ομάδες τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο αναμένεται να γενικευτεί και στον γενικό πληθυσμό τον επόμενο χρόνο

Σερβία: Τρίτη δόση εμβολίου θα χορηγηθεί σε ανοσοκατεσταλμένους και ηλικιωμένους. Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί και έχουν περάσει έξι μήνες από τον πρώτο γύρο εμβολιασμού, να εμβολιαστεί με κάποιο από τα σκευάσματα που υπάρχουν στη χώρα. (ρωσικά, κινέζικα, και δυτικών εταιρειών εμβόλια)

Σε στάση αναμονής

Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Ιταλία, Λετονία, Πολωνία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Πορτογαλία και Ισπανία, βρίσκονται σε αναμονή για περαιτέρω εξειδίκευση των πληροφοριών για την τρίτη δόση.

Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία έχουν δηλώσει ότι περιμένουν την έγκριση του ΕΜΑ, ενώ άλλες χώρες είναι πιο κοντά στο να πάρουν την απόφαση μέσα στον Σεπτέμβρη.

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024