Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μετάλλαξη Δέλτα - Οι ενισχυτικές δόσεις δείχνουν να φρενάρουν την επιδημία στο Ισραήλ

Μετάλλαξη Δέλτα – Οι ενισχυτικές δόσεις δείχνουν να φρενάρουν την επιδημία στο Ισραήλ

Τις τελευταίες δέκα ημέρες η επιδημία εμφανίζει σημάδια υποχώρησης

Δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ένας μήνας από την έναρξη του προγράμματος χορήγησης ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19 και το Ισραήλ έχει ενδείξεις του θετικού αντίκτυπου της εκστρατείας στο επίπεδο προστασίας κατά της μόλυνσης και της σοβαρής Covid-19 από μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, υπογραμμίζουν αξιωματούχοι και επιστήμονες.

Η παραλλαγή Δέλτα εμφανίστηκε στο Ισραήλ τον Ιούνιο, την ώρα που η χώρα είχε αρχίσει να καταγράφει τα θετικά αποτελέσματα της ταχύτερης εμβολιαστικής εκστρατείας στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Με την οικονομία της ανοιχτή και τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα να έχουν αρθεί, η χώρα κινήθηκε από μονοψήφια ημερήσια νέα κρούσματα και μηδενικούς θανάτους σε περίπου 7.500 νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, 600 νοσηλείες σε σοβαρή κατάσταση και πάνω από 150 νέους θανάτους μόνο κατά τη συγκεκριμένη εβδομάδα.

Στις 30 Ιουλίου το Ισραήλ ξεκίνησε να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNtech σε ανθρώπους άνω των 60 ετών και έγινε η πρώτη χώρα που το έπραξε. Την Πέμπτη επεξέτεινε το μέτρο ώστε να καλύπτει όλους όσοι είναι άνω των 40 ετών και οι οποίοι είχαν λάβει τη δεύτερη δόση πριν από τουλάχιστον πέντε μήνες, λέγοντας ότι το όριο ηλικίας πιθανόν να μειωθεί περαιτέρω.

Κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες η πανδημία εμφανίζει σημάδια υποχώρησης ανάμεσα σε εκείνους της πρώτης ηλικιακής ομάδας–περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκ των οποίων έχουν λάβει ενισχυτική δόση–σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας και με επιστήμονες που μίλησαν στο Reuters.

Ο εκτιμώμενος ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας της Covid-19, ο αριθμός R, μεταξύ των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών ξεκίνησε να μειώνεται σταθερά γύρω στις 13 Αυγούστου και έχει πέσει κάτω από το 1, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάθε μολυσμένο άτομο μεταδίδει τον ιό σε λιγότερο από ένα πρόσωπο.

Ένας ρυθμός αναπαραγωγής μικρότερος του ενός σημαίνει ότι η πανδημία υποχωρεί.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ενισχυτικές ή αναμνηστικές δόσεις έχουν θετικές επιπτώσεις, αλλά πιθανόν και άλλοι λόγοι να συνεισφέρουν στη μείωση του αριθμού των μολύνσεων.

«Οι αριθμοί παραμένουν πολύ υψηλοί, αλλά αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι η πολύ μεγάλη αύξηση στο ποσοστό των μολύνσεων και των σοβαρών κρουσμάτων έχει περιοριστεί, όπως έχει περιοριστεί και η ταχύτητα εξάπλωσης της πανδημίας» λέει ο Έραν Σίγκαλ, ένας επιστήμονας δεδομένων στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann, ο οποίος είναι και σύμβουλος της κυβέρνησης.

«Αυτό πιθανόν να οφείλεται στις τρίτες αναμνηστικές δόσεις, σε μια αύξηση του αριθμού εκείνων που λαμβάνουν την πρώτη δόση και στον υψηλό αριθμό των εβδομαδιαίων μολύνσεων, πιθανόν έως και 100.000, που σήμερα έχουν φυσική ανοσία» εξήγησε ο Σίγκαλ.

Ενισχυτικές δόσεις αντί για λόκνταουν

Αφού σημείωσε ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά μόλυνσης στον κόσμο αυτό τον μήνα, το ερώτημα τώρα είναι αν το Ισραήλ μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας χωρίς να εφαρμόσει ένα νέο λοκντάουν που θα έπληττε την οικονομία του.

Έχουν προκύψει στοιχεία που δείχνουν ότι ενώ το εμβόλιο παραμένει ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, η προστασία που παρέχει μειώνεται στην πορεία των μηνών.

Δεν υπάρχει όμως ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων και των αρχών για το αν είναι απαραίτητη η τρίτη δόση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι με την πρώτη δόση, προτού χορηγηθεί αναμνηστική.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να χορηγήσουν τρίτη δόση σε όλους τους Αμερικανούς οκτώ μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης επικαλούμενες στοιχεία που παραπέμπουν σε φθίνουσα προστασία.

Ο Καναδάς, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επίσης σχεδιάσει εκστρατείες για αναμνηστική δόση.

Περίπου ένα εκατομμύριο από τα 9,3 εκατομμύρια ισραηλινούς πολίτες έχουν μέχρι στιγμής επιλέξει να μην εμβολιαστούν καθόλου και ακόμη τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται.

Την Πέμπτη, αξιωματούχοι υγείας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν φθίνουσα ανοσία μεταξύ των ανθρώπων κάτω των 40 ετών παρότι σχετικά λίγοι (από αυτή την ηλικιακή ομάδα) νόσησαν σοβαρά.

Σύμφωνα με τον Ντορόν Γκάζιτ, ένα μέλος της ομάδας ειδικών για την COVID-19 του Εβραϊκού Πανεπιστημίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση, η αύξηση των κρουσμάτων σοβαρά νοσούντων εμβολιασθέντων άνω των 60 ετών και μεγαλύτερων ηλικιακά ομάδων μειώνεται σταθερά και έχει σταματήσει τις τελευταίες δέκα ημέρες.

«Αυτό το αποδίδουμε στις ενισχυτικές δόσεις και στην πιο προσεκτική συμπεριφορά που παρατηρήθηκε πρόσφατα» σημείωσε ο Γκάζιτ.

Περισσότεροι από τους μισούς άνω των 60 ετών έχουν λάβει μια τρίτη δόση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο ρυθμός των νέων σοβαρών κρουσμάτων μεταξύ των ανεμβολίαστων ασθενών άνω των 70 ετών είναι σήμερα επταπλάσιος σε σχέση με εκείνο των εμβολιασμένων και το χάσμα θα συνεχίσει να διευρύνεται όσο αυξάνονται οι μολύνσεις, σύμφωνα με τον Γκάζιτ.

Μεταξύ των άνω των 50 η διαφορά είναι τετραπλάσια.

«Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά πολύ επιφυλακτικοί. Μας δίνει περισσότερο χρόνο, επιβραδύνει την εξάπλωση και απομακρυνόμαστε από το λοκντάουν» δήλωσε την Κυριακή στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Kan ο υπουργός Υγείας Νιτζάν Χόροβιτς.

Αλλά ακόμη και αν οι αναμνηστικές δόσεις επιβραδύνουν τον ρυθμό της πανδημίας, είναι απίθανο να εξαλείψουν την παραλλαγή Δέλτα.

Ο Ντβιρ Αράν, ειδικός δεδομένων στον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών στο Technion–το Ισραηλινό Τεχνολογικό Ινστιτούτο–δήλωσε ότι ενώ υποχωρούν τα κρούσματα, απαιτούνται άλλα μέτρα μαζί με τις ενισχυτικές δόσεις για να σταματήσει η πανδημία.

«Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να λάβουν την τρίτη δόση αρκετοί άνθρωποι και μέχρι τότε χιλιάδες άλλοι θα νοσήσουν σοβαρά» λέει.

Μετά την έκρηξη κρουσμάτων οφειλόμενων στην παραλλαγή Δέλτα, το Ισραήλ επέβαλε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, περιορισμούς στις συναθροίσεις και αύξησε τη διενέργεια των rapid tests.

Η πολιτική του «ζούμε με την COVID» θα δοκιμαστεί τον Σεπτέμβριο, όταν θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία μετά τις θερινές διακοπές και θα αρχίσει η εορταστική περίοδος για την Εβραϊκή Πρωτοχρονιά με τις οικογένειες να συγκεντρώνονται παραδοσιακά στα σπίτια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024