Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Banksy - Από το προσφυγικό στην κλιματική αλλαγή - Τα συγκλονιστικά έργα του που κοσμούν βρετανικές πόλεις

Banksy – Από το προσφυγικό στην κλιματική αλλαγή – Τα συγκλονιστικά έργα του που κοσμούν βρετανικές πόλεις

Έργα του Banksy που προκαλούν αίσθηση

Ο Banksy (Μπάνκσι)  είναι, αναμφισβήτητα, ο πιο διάσημος – καλλιτέχνης του δρόμου.

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως τον σύγχρονο αντάρτη των πόλεων που παρεμβαίνει δημόσια μέσα από τα εντυπωσιακά έως και εκκεντρικά, ενίοτε, γκράφιτι που δημιουργεί σε διάφορα απρόσμενα σημεία ανά τον κόσμο, από το Παρίσι και το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Moma μέχρι το Λούβρο.

Ο ίδιος, πάλι, προτιμά να αυτοαποκαλείται «ποιοτικός βάνδαλος».

Στο φωτορεπορτάζ της DW, έχουμε την ευκαιρία να «δούμε» ξανά, συγκλονιστικά έργα του που κοσμούν βρετανικές πόλεις.

Από το προσφυγικό, το ρατσισμό, τον κοροναϊό και τους αστέγους μέχρι την κλιματική αλλαγή, οι παρεμβάσεις του καλλιτέχνη προκαλούν αίσθηση:

Στην ίδια βάρκα

Από τις 7 Αυγούστου αυτό το έργο κοσμεί έναν τοίχο στο πάρκο Νίκολας Έβεριτ στο Λόεστοφτ της Αγγλίας. Το γκράφιτο δείχνει τρία παιδιά να στέκονται σε μια βάρκα: ένα από αυτά κοιτάζει πίσω, ένα ψάχνει στον ορίζοντα και ένα σκύβει στην άκρη του σκάφους με ένα κουβά. Λίγες μέρες αργότερα ο Μπάνσκι επιβεβαίωσε ότι αυτό και άλλα έργα στις αγγλικές ακτές της Βόρειας Θάλασσας είναι δικά του.

Με καμβά τη φυλακή του Όσκαρ Ουάιλντ

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Instagram στις 4 Μαρτίου 2021 δείχνει τη δημιουργία αυτού του έργου σε ένα κτήριο στο Ρίντινγκ. Το μέλλον της πρώην φυλακής, στην οποία ήταν κάποτε φυλακισμένος και ο συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί . Προς το παρόν πωλείται. Με το έργο του ο Μπάνσκι κάνει μια σαφή πρόταση για τη μετατροπή της πρώην φυλακής σε χώρο τέχνης.

Σωσίβιο σε σχήμα καρδιάς

Ένα κορίτσι με σωσίβιο που αγγίζει ένα άλλο σωσίβιο σε σχήμα καρδιάς. Το έργο κοσμεί μια πλευρά του πλοίου «Louise Michel». Ο Μπάνκσι χρηματοδότησε το πλοίο διάσωσης, το ζωγράφισε και το δώρισε στη γερμανική οργάνωση βοήθειας Sea-Watch. Το πλοίο έχει ήδη σώσει 89 πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Η οργάνωση έγραψε στο Twitter: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη ροζ ενίσχυση!»

Η ζωή των μαύρων μετράει….

Ο Μπάνκσι πιστεύει ότι οι μαύροι δεν πρέπει να πολεμήσουν μόνοι τους τον ρατσισμό μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Στην αρχή σκέφτηκε ότι έπρεπε απλώς να σωπάσει αλλά μετά το ξανασκέφτηκε: «Γιατί να το κάνω αυτό; Δεν είναι δικό τους πρόβλημα. Είναι δικό μου». Οι έγχρωμοι αφήνονται στη μοίρα τους από το σύστημα των λευκών, πιστεύει.

Το ευχαριστώ στους ήρωες της πανδημίας

Ο Σπάιντερμαν και ο Μπάτμαν είναι οι χθεσινοί ήρωες. Αυτό το μικρό αγόρι προτιμά να παίζει με μια νοσοκόμα που φορά στολή του Σούπερμαν. Με αυτό το έργο στις αρχές Μαΐου 2020, ο Μπάνκσι ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που παλεύουν καθημερινά με την πανδημία στο υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ζωή των αστέγων

Αυτό το γκράφιτι των Χριστουγέννων προκάλεσε συζητήσεις. Έχει σκοπό να επιστήσει την προσοχή στην κατάσταση των αστέγων. Δύο ιπτάμενοι τάρανδοι φαίνεται να τραβούν ένα παγκάκι. Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε ο Μπάνκσι στο διαδίκτυο ένας άστεγος ξαπλώνει στο παγκάκι.

Κλιματική αλλαγή

Με τον καλλιτεχνικό του τρόπο ο Μπάνσκι ήταν πάντα οραματιστής. Στα έργα του στον τοίχο ασχολήθηκε συχνά με τα πολιτικά προβλήματα του μέλλοντος, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό το έργο φιλοτεχνήθηκε στο Λονδίνο το 2009, πολύ πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ διατυπώσει την πρόταση που βλέπουμε.

Πηγή πληροφοριών και εικόνων: Deutsche Welle

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024