Οι τραβηχτές πίτες της Μάνης, οι τοπικές πίτες των…φτωχών, έθρεψαν και χόρτασαν γενιές και γενιές.

Σήμερα, μπορούν να συνοδευτούν με μέλι και τριμμένο καρύδι, με πετιμέζι, με γραβιέρα και μέλι, με σύγκλινο και με ό,τι άλλο σκεφτεί κανείς.

Παραδοσιακά, βέβαια συνοδεύονται και με τυρί!

Σήμερα, οι τραβηχτές πίτες συνοδεύονται και από σουβλάκι με κρέας ή, στην γλυκιά τους εκδοχή, με…πραλίνα!

Φτιάξτε τις πίτες αυτές ευκολα και εντυπωσιάστε τους Μανιάτες και όχι μόνο φίλους σας:

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)
λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί ξεκινώντας απ’ τα υγρά στοιχεία μαζί με τη μαγιά και το αλάτι και προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι μας ζυμώνοντας όσο χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη ελαστική.

Τη σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει. Όταν η ζύμη ανέβει, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και τη ζυμώνουμε να καθίσει.

Βάζουμε το λάδι στη φωτιά και, μόλις κάψει καλά, παίρνουμε ζύμη όσο χωράει στη χούφτα μας, πλάθουμε δίσκο και τραβάμε απαλά-απαλά με τις άκρες των δακτύλων απ’ τις δυο πλευρές μας μέχρι να δώσουμε οβάλ σχήμα και το ρίχνουμε στο τηγάνι.

Απ’ αυτήν τη διαδικασία οι πίτες παίρνουν την ονομασία τραβηχτές.

Τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και από τις δυο πλευρές.

.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο