Ηλεκτροκίνηση: Μπαταρία νατρίου, η κινεζική εναλλακτική στο λίθιο
Σύμφωνα με τους Κινέζους, οι μπαταρίες ιόντων νατρίου έχουν καλή απόδοση σε κρύο καιρό και σενάρια γρήγορης φόρτισης
Η κινεζική εταιρεία CATL έγινε ο πρώτος μεγάλος κατασκευαστής μπαταριών αυτοκινήτων που παρουσίασε μια νέα καινοτόμα μπαταρία ιόντων νατρίου, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι σχεδιάζει να εντάξει το νέο αυτό προϊόν στην παραγωγή και διάθεση στην αγορά νέας τεχνολογίας το 2023.
Καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, η ζήτηση για βασικά συστατικά της μπαταρίας, ιδιαίτερα το κοβάλτιο, έχει αυξηθεί. Αυτό έχει ωθήσει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και μπαταριών να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στις τρεις τρέχουσες βασικές τεχνολογίες, δηλαδή τις μπαταρίες νικελίου-κοβαλτίου-αλουμινίου, νικελίου-κοβαλτίου-μαγγανίου και λιθίου-φωσφορικού σιδήρου.
To νάτριο είναι μαλακό μέταλλο που αντιδρά βίαια όταν έρθει σε επαφή με νερό (Wikimedia Commons, CC0 1.0)
Η CATL, ο κορυφαίος κατασκευαστής μπαταριών αυτοκινήτων της Κίνας, με αξία σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσίασε επίσης μια μπαταρία που ενσωματώνει μπαταρίες ιόντων νατρίου και ιόντων λιθίου.
Η ενεργειακή πυκνότητα των νέων μπαταριών ιόντων νατρίου είναι, ακόμα, χαμηλότερη από αυτή των μπαταριών LFP, δήλωσε ο Χουάνγκ Κισέν, αναπληρωτής επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου της CATL. Αλλά πρόσθεσε ότι έχουν καλή απόδοση σε κρύο καιρό και σενάρια γρήγορης φόρτισης.
Η CATL, η οποία ανταγωνίζεται την ιαπωνική Panasonic Corp και τη LG Chem της Νότιας Κορέας, απασχολεί πάνω από 5.000 ερευνητές, δήλωσε ο πρόεδρος της, Ζενγκ Γιουκούν. Επίσης αναπτύσσει και άλλες τεχνολογίες που ενσωματώνουν τις μπαταρίες απευθείας στο πλαίσιο ενός ηλεκτρικού οχήματος για να επεκτείνουν την αυτονομία οδήγησης.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που προμηθεύει με μπαταρίες της η CATL είναι μεταξύ άλλων οι Tesla Inc, Volkswagen AG και Geely.
- MadWalk 2025 by Three Cents: Έρχεται αποκλειστικά στο MEGA απόψε στις 23.00
- Η AI θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που εκτελούνται οι δημιουργικές εργασίες – Πόσο κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι;
- Χαμός και βανδαλισμοί σε γήπεδο στην Ινδία: «Ο Μέσι ήρθε μόνο για 10 λεπτά…» (pics)
- ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική απεργία την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – Ποιοι δεν θα συμμετέχουν, τι θα γίνει με τα ΜΜΜ
- Πίτερ Γκριν: Πέθανε ο ηθοποιός που ξεχώρισε για τον ρόλο του «κακού» στο Pulp Fiction και τη «Μάσκα»
- Κλειστά χαρτιά από τον Χιμένεθ ενόψει Ολυμπιακού


