H κλιματική αλλαγή ίσως φέρνει καταιγίδες και πλημμύρες στην Ευρώπη
μέχρι το τέλος του αιώνα, τα συστήματα καταιγίδων που κινούνται με μικρή ταχύτητα και δίνουν μεγάλα ύψη τοπικής βροχόπτωσης ενδέχεται να εμφανίζονται έως και 14 φορές συχνότερα από ό,τι σήμερα.
Λίγες ημέρες μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες που σάρωσαν Γερμανία και Βέλγιο, μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει αύξηση στα μετεωρολογικά συστήματα που κινούνται με αργή ταχύτητα πάνω από την Ευρώπη και προκαλούν καταρρακτώδεις βροχές, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάλογων πλημμυρών.
Η παγκόσμια θέρμανση είναι γνωστό ότι αυξάνει τη συγκέντρωση υδρατμών στην ατμόσφαιρα, αφού ο θερμός αέρας συγκρατεί περισσότερο νερό από ό,τι ο ψυχρός. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να αυξήσει τα ύψη βροχών σε μεγάλο μέρος του κόσμου.
Η νέα μελέτη βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας (Met Office) που προσομοιώνουν το παγκόσμιο κλίμα.
«Χάρη σε πρόσφατες προόδους στην ισχύ των υπερυπολογιστών, έχουμε πλέον στη διάθεσή μας πανευρωπαϊκές κλιματικές προσομοιώσεις εξίσου λεπτομερείς με τα μοντέλα βραχυπρόθεσμης πρόβλεψης» εξηγεί ο δρ Άμπντουλα Κάραμαν, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters.
Τα μοντέλα αυτά χωρίζουν τον πλανήτη σε μεγάλα τετράγωνα –όσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο αξιόπιστη είναι η πρόβλεψη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα τετράγωνα είχαν πλευρά μόλις δύο χιλιομέτρων και επέτρεψαν προσομοιώσεις το κλίματος σε επίπεδο γειτονιάς.
Το ανησυχητικό συμπέρασμα είναι πως, μέχρι το τέλος του αιώνα, τα συστήματα καταιγίδων που κινούνται με μικρή ταχύτητα και δίνουν μεγάλα ύψη τοπικής βροχόπτωσης ενδέχεται να εμφανίζονται έως και 14 φορές συχνότερα από ό,τι σήμερα.
«Πρόκειται για μια από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν αλλαγές στην ταχύτητα των μεγάλων συστημάτων βροχόπτωσης –μια σημαντική παράμετρος που αυξάνει τον κίνδυνο πλημμηρών» λέει ο Κάραμαν.
Το μόνο θετικό είναι ότι στην περιοχή της Μεσογείου αυτού του είδους οι καταιγίδες είναι σήμερα πολύ σπάνιες.
- Ο υπερτυφώνας Μπάβι προκαλεί «μεγάλες ζημιές» στο νησί Ρότα των ΗΠΑ
- Καλλιθέα: 70χρονος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε διαμέρισμα
- Μεξικό – Αγγλία: Τρία γκολ σε έξι λεπτά και 2-1 τα «Τρία Λιοντάρια» στο πρώτο ημίχρονο (vids)
- Κριμαία: Διακοπή ρεύματος στη Σεβαστούπολη λόγω ουκρανικής επιδρομής
- Συγκλονιστικές στιγμές: Ο Νεϊμάρ αποχαιρέτησε την εθνική Βραζιλίας με δάκρυα (vid)
- Υεμένη: Τουλάχιστον 16 κυβερνητικοί στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση των Χούθι
- Με «καπετάνιο» Χάαλαντ: Οι Νορβηγοί έκαναν… κουπί μετά την ιστορική πρόκριση επί της Βραζιλίας (vid)
- Βενεζουέλα: «Δεν θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη», διαβεβαιώνει η Ροντρίγκες, ενώ ξεχειλίζει η οργή των πολιτών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442