Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το Μάτι είναι η τελευταία αγκαλιά

Το Μάτι είναι η τελευταία αγκαλιά

Υψιστο σύμβολο της πολύνεκρης τραγωδίας στο Μάτι το 2018 είναι το τραγικό τέλος των 26 ανθρώπων που χάθηκαν αγκαλιασμένοι λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα

Tρία χρόνια πριν, η κόλαση «κατέβηκε» στο Μάτι.

Μια πυρκαγιά που ξεκίνησε, από ανθρώπινο λάθος, στο Νταού Πεντέλης, μέσα σε λίγα λεπτά έφτασε στον παραθεριστικό οικισμό Μάτι οδηγώντας σε μαρτυρικό θάνατο τουλάχιστον 103 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Εκείνο το απόγευμα της Δευτέρας 23ης Ιουλίου 2018, ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθούσε στις τηλεοράσεις της, μια πυρκαγιά να εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία.

Το Μάτι έδειξε με τον πιο οδυνηρό τρόπο τι συμβαίνει όταν ένα κράτος εγκαταλείπει τους πολίτες του στο έλεος μιας φυσικής καταστροφής.

Το πόρισμα του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη περιγράφει αναλυτικά όλα τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις των αρμοδίων αρχών κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς, και συνδέει αιτιωδώς της στάση της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας με την απώλεια τόσων ζωών.

Το πόρισμα τεκμηριώνει επίσης ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην αχαρακτήριστη εκείνη «τηλεοπτική» σύσκεψη του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου υπό τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, γνώριζαν ήδη και απέκρυπταν την ύπαρξη μεγάλου αριθμού νεκρών.

Πάνω όμως από όλα αυτά, πάνω από όσους το βράδυ εκείνο ως προτεραιότητα είχαν να σώσουν τις πολιτικές τους καριέρες, πάνω από την εγκληματική αδιαφορία και ανικανότητα αρμόδιων υπηρεσιών και πάνω ακόμα και από τη μετέπειτα εγκληματική προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, πάνω απ’ όλους και απ’ όλα, ύψιστο σύμβολο της τραγωδίας στο Μάτι είναι το τραγικό τέλος των 26 ανθρώπων που χάθηκαν αγκαλιασμένοι στο οικόπεδο της οδού Ειρήνης.

Πανικόβλητοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους και τα σπίτια τους και με τα παιδιά τους αγκαλιά έτρεξαν ενστικτωδώς προς την πλευρά της θάλασσας.

Μπήκαν στο συγκεκριμένο οικόπεδο, ελπίζοντας ότι διασχίζοντάς το θα έφταναν στην παραλία.

Δυστυχώς δεν πρόλαβαν.

Αδυνατώντας να βρουν διέξοδο προς την παραλία και εγκλωβισμένοι από τις φλόγες και τους καπνούς, η ύστατή τους πράξη ήταν να σχηματίσουν με τα σώματά τους έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από τα παιδιά τους και τα παιδιά των διπλανών τους και να φύγουν από τη ζωή έτσι αγκαλιασμένοι.

Αυτή η αγκαλιά είναι το Μάτι και αυτή είναι η απάντηση που θα έπρεπε να δίνει η ανθρωπότητα μπροστά σε κάθε κίνδυνο.

Μια αγκαλιά ανυπεράσπιστων, που ακόμα και απέναντι στον θάνατο δεν σταμάτησαν να νοιάζονται για τον διπλανό τους.

Αυτό που δεν έκαναν άλλοι μέσα από τα ασφαλή πολιτικά και υπηρεσιακά τους γραφεία, το έκαναν εκείνοι, περικυκλωμένοι από τις φλόγες και τον καυτό άνεμο και γνωρίζοντας ότι βιώνουν τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής τους.

Το Μάτι είναι εκείνοι.

Το Μάτι δεν είναι όσοι αδιαφόρησαν ούτε καν όσοι κριθούν από τη δικαιοσύνη ως υπεύθυνοι.

Το Μάτι είναι οι 103+ νεκροί του και σύμβολο της εθνικής αυτής τραγωδίας, η τελευταία αγκαλιά των 26 στο οικόπεδο της οδού Ειρήνης.

Sports in

Μια βραδιά που την άξιζαν ο γίγαντας κόσμος του Ολυμπιακού και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Η βραδιά στο «Βίλα Παρκ» και η μεγάλη νίκη επί της Άστον Βίλα, είναι ο ορισμός της ευτυχίας για τον κόσμο του Ολυμπιακού και τον πρόεδρό του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024