«Εκανε αυθαίρετα για τον εαυτό του ένα προεδρικό στην Αγκυρα, ένα εξοχικό προεδρικό στη Μαρμαρίδα, ένα προσωπικό προεδρικό στην πόλη Αχλάτ, ένα πτυσσόμενο προεδρικό και ένα στη θάλασσα» γράφουν για τις εξαγγελίες του Ερντογάν να χτίσει προεδρικό μέγαρο στα κατεχόμενα.

Ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν έχει ανάγκη από νέο «προεδρικό» αλλά από καλύτερη οικονομία, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Τουρκία, Αλί Οζτούντ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση προχθές του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα χτίσει καινούργιο «προεδρικό μέγαρο» και «κοινοβούλιο».

«Αγάπη για το Προεδρικό Μέγαρο»

«Ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε για μια ακόμη φορά την αγάπη του για το Προεδρικό Μέγαρο. Εκανε αυθαίρετα για τον εαυτό του ένα προεδρικό στην Αγκυρα, ένα εξοχικό προεδρικό στη Μαρμαρίδα, ένα προσωπικό προεδρικό στην πόλη Αχλάτ, ένα πτυσσόμενο προεδρικό και ένα στη θάλασσα.

»Σήμερα θέλει να διαλύσει και την Κύπρο. Θέλει να ανεγείρει και στην Κύπρο ένα νέο προεδρικό. Οι Τουρκοκύπριοι δεν αρέσκονται στο κτίσιμο προεδρικών μεγάρων, ο τουρκοκυπριακός λαός δεν είναι λάτρης των μεγάρων. Ο Ερντογάν θέλει ο έρωτας του για τα μέγαρα να έχει αντανάκλαση και στην Κύπρο. Πιθανότατα να θέλει να διαμένει εκεί όταν μεταβαίνει στην Κύπρο.

»Η Κύπρος δεν έχει ανάγκη από μέγαρα, η Κύπρος έχει ανάγκη από νερό. Η Κύπρος και οι πολίτες της έχουν ανάγκη από καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Εχουν ανάγκη από ένα πιο ψηλό εισόδημα. Σήμερα ανακοινώνει τα καλά νέα για μέγαρο στην Κύπρο και το βράδυ διανυκτερεύει στη Μαρμαρίδα και κάνει διακοπές στο μέγαρο εκεί. Και όλα αυτά τα κάνει με τα χρήματα του έθνους.

«Διασπάθιση των χρημάτων του έθνους»

»Είναι ένας πρόεδρος που κάνει διασπάθιση των χρημάτων του έθνους. Το έθνος θα ζητήσει εξηγήσεις στις κάλπες για αυτήν την αγάπη για μέγαρα», ανέφερε ο κ. Οζτούρκ σε ανάρτησή του, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τουρκική εφημερίδα Σοζτζιού, σε δημοσίευμά της με τίτλο «Βροχή αντιδράσεων για τη ‘χαρμόσυνη είδηση’ του Ερντογάν», γράφει ότι οι δηλώσεις του προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων τόσο από πολιτικούς όσο και από πολίτες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του Καλού Κόμματος, Γιαβούζ Αγιραλίογλου σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έγραψε:

«Μόνο τους εργολάβους οικοδομών μπορεί να χαροποιήσει αυτή η καλή είδηση. Εσείς βλέπετε την πατρίδα σαν ένα κουπόνι με οικόπεδα και νομίζετε ότι το κράτος είναι να κάνετε κτίρια με μπετόν». Τα καλά νέα για το τουρκικό έθνος θα ήταν η αναγνώριση του ψευδοκράτους, πρόσθεσε.

«Υπάρχουν 10 εκ. άνεργοι…»

Επίσης, στη δική του ανάρτηση, ο πρώην βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Σινάν Ογάν, έγραψε: «Ο τουρκοκυπριακός λαός αλλά και όλοι μας ανησυχούσαμε για τα καλά νέα! Είναι καλά νέα ότι θα γεμίσουμε τη Λευκωσία με μπετόν;».

Ο βουλευτής του CHP, Γκιουρσέλ Τεκίν σημείωσε «Σωστά. Εχουν γίνει όλα στη Βόρεια Κύπρο και αυτό που απέμεινε είναι η ανέγερση προεδρικού. Υπάρχουν 10 εκ. άνεργοι, 16 εκ. άποροι. Και η πιο βασική ανάγκη για το AKP είναι το προεδρικό μέγαρο. Το AKP αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της Τουρκίας».

Επίσης, ο Ουγούρ Ντουντάρ, αρθρογράφος της εφημερίδας Σοζτζιού ανέφερε: «Τι μεγάλες προσδοκίες είχαμε. Φάνηκε ότι η ‘καλή είδηση’ για την τδβκ είναι το προεδρικό μέγαρο. Μπορεί το μπετόν να αποτελέσει καλή είδηση. Εγινε και αυτό!».

Ερευνα της Γενί Σαφάκ

Στο μεταξύ, η Γενί Σαφάκ δημοσιεύει έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Areda σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των Τούρκων θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 17-18 Ιουλίου με δείγμα 2,426 ατόμων με θέμα την αντίληψη των Τούρκων για την Κύπρο. Στην ερώτηση: «Θεωρείτε επιτυχημένη την τουρκική πολιτική στην Κύπρο;», το 58,7% απάντησε «ναι», ενώ το 41,3% απάντησε «όχι».

Σε ερώτηση, αν θεωρούν τις σχέσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ με την Τουρκία επιτυχημένες, το 77,5% των συμμετεχόντων απάντησε «ναι», ενώ το 22,5% απάντησε «όχι».

Στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η εφημερίδα Αβρούπα με τίτλο «Από τα χαρμόσυνα νέα βγήκε μπετόν» γράφει «δέστε τα καλά νέα που θα ξεσήκωναν τον κόσμο».

«Γιαβρού βουλή»

Η Γενί Ντουζέν με τίτλο «Προέκυψε γιαβρού βουλή!» σχολιάζει ότι το σαράι του Τατάρ έγινε γκετζέ κοντού (το αποκάλεσε έτσι, που σημαίνει παραγκούπολη, ο Ερντογάν.)

Η λέξη gece kondu για το υφιστάμενο «προεδρικό» από την εποχή των Εγγλέζων, όπως είπε ο τούρκος πρόεδρος, αποτέλεσε σημείο κριτικής και για σχόλια στα ΜΚΔ από Τουρκοκύπριους. Ορισμένοι, όπως η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ντογούς Ντεριά, έγραψαν πως στις παραγκουπόλεις υπάρχει ανθρωπιά αλλά στα «προεδρικά μέγαρα» όχι.

Ο τουρκοκυπριακός σύνδεσμος μηχανολόγων μηχανικών με χθεσινή του ανακοίνωση επισημαίνει ότι ως «φιλοξενούμενος» ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα κάνει νέο μέγαρο και νέα «βουλή» και οι «βουλευτές» ως προσωρινοί φιλοξενούντες έμαθαν εκείνη την ώρα από τον κ. Ερντογάν ότι θα τους κάνει και νέο κτίριο «βουλής».

«Είναι ξεκάθαρο ότι προτεραιότητα στις ανάγκες του κόσμου δεν είναι αυτά τα κτίρια». Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι «βουλευτές» που εκπροσωπούν τον «λαό» δεν είναι ούτε φιλοξενούντες ούτε μετέχοντες έστω συμβολικά σε αυτές τις διαδικασίες.

Απογοήτευση για τους μηχανικούς

Σε αυτά τα έργα, προσθέτει ανακοίνωση του προέδρου του συνδέσμου, δεν υπάρχει σε κανένα στάδιο συμμετοχή τουρκοκύπριων εργολάβων, αρχιτεκτόνων, εργαζομένων, του «κράτους» του ίδιου.

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη, πρόσθεσε, είναι απογοήτευση για τους τουρκοκύπριους μηχανολόγους μηχανικούς ότι λόγω των διαχειριστών (όπως αποκαλεί την «κυβέρνηση») το τουρκοκυπριακό «κράτος» δεν υπάρχει, δεν λαμβάνεται υπόψη.

Πηγή: politis.com.cy/ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr