Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κυπριακό: Στα χνάρια του Αττίλα ο Ερντογάν με αιχμή τα Βαρώσια - Κλειστή διαβούλευση του ΣΑ του ΟΗΕ

Κυπριακό: Στα χνάρια του Αττίλα ο Ερντογάν με αιχμή τα Βαρώσια – Κλειστή διαβούλευση του ΣΑ του ΟΗΕ

Τι επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος με τις ανακοινώσεις για τα Βαρώσια. Σφαλιάρες στην Άγκυρα από ΕΕ και ΗΠΑ. Κλειστή διαβούλευση στο ΣΑ του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία. Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης. Στην Κύπρο αύριο και ο Δένδιας

Στα χνάρια του Αττίλα βαδίζει απροκάλυπτα πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκοντας να δημιουργήσει «νέα» τετελεσμένα στην Κύπρο για να μεθοδεύσει τη «λύση» των δύο κρατών.

Αναζητά διόδους αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Οι ανακοινώσεις που έκαναν από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος με τον αχυράνθρωπό του Ερσίν Τατάρ για την αλλαγή του καθεστώτος τμήματος (3,5%) της πόλης Αμμοχώστου, στοχεύουν στην αναζήτηση διόδων που θα οδηγήσουν στην αναγνώριση της κρατικής οντότητας του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο.

Ουσιαστικά ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να χρησιμοποιήσει τα Βαρώσια, όπου Ελληνοκύπριοι διεκδικούν ιδιωτικές περιουσίες, προκειμένου να εμπλέξει πιο ενεργά την «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» της Τουρκίας που εδρεύει στα Κατεχόμενα. Οι αιτήσεις των Ελληνοκυπρίων για την διεκδίκηση αποζημιώσεων επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί από την Άγκυρα και το ψευδοκράτος ως επιχείρημα για την αναγνώριση της κρατικής οντότητας της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος ήταν σαφής στις παραληρηματικές και εμπρηστικές του δηλώσεις από τα Κατεχόμενα ως προς το μήνυμα που εξέπεμψε και δεν ήταν άλλο από το να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος όσοι θέλουν να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους.

Ανυποχώρητος από τη λύση των δύο κρατών

«Δεν θα περάσουμε άλλα 50 χρόνια. Ο Τατάρ στην Γενεύη έκανε μια ρεαλιστική πρόταση δύο κρατών και επιμένουμε σε αυτή. Η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο μεταξύ δυο ίσων κρατών» διεμήνυσε ο Ερντογάν εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση και κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του και την αποφασιστικότητά του να τις προωθήσει με κάθε τρόπο, μέσο και κόστος.

Εκτός πλαισίου ΟΗΕ

Είναι πλέον σαφές ότι η Άγκυρα επιλέγει αυτό το καλοκαίρι να μετατοπίσει στο χώρο της Κύπρου το επίκεντρο της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ναυάγιο των άτυπων συνομιλιών της Γενεύης λίγους μήνες πριν μόνο τυχαίο δεν ήταν. Και σε κάθε περίπτωση η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά και τα όσα εκτυλίχθηκαν το τελευταίο 48ωρο έχουν επιβαρύνει επικίνδυνα, στο βαθμό που δεν έχουν τινάξει στον αέρα, την οποιαδήποτε προοπτική συζήτησης για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Ο Ερντογάν έχει αποφασίσει να βγει εκτός πλαισίου του ΟΗΕ, παραβιάζοντας συστηματικά κάθε απόφαση μέχρι σήμερα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, είτε για το πλαίσιο της λύσης (διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία), είτε άλλες «επιμέρους» αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών όπως πχ για τα Βαρώσια.

Τα όσα εκτυλίχθηκαν πάντως τις τελευταίες ώρες στα Κατεχόμενα με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο και μάλιστα ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο έχουν σημάνει συναγερμό σε Λευκωσία, Αθήνα αλλά και στη διεθνή κοινότητα.

Καταδικάζουν ΕΕ και ΗΠΑ

Μάλιστα αύριο θα υπάρχει «κλειστή διαβούλευση» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως προκύπτει από τις δηλώσεις καταδίκης των ενεργειών του Ταγίπ Ερντογάν, στις οποίες προχώρησε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Εκτός της ΕΕ, όπου τόσο μέσω του κ. Μπορέλ όσο και μέσω της Κομισιόν καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις και ζήτησε πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ για τα Βαρώσια ηχηρό είναι και το χαστούκι για την Άγκυρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σειρά αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζουν ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να σχολιάζει ότι «η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση (σ.σ. του Κυπριακού)».

Διπλωματικές απαντήσεις προετοιμάζει η Κύπρος

Στην Κύπρο συγκαλείται αύριο το πρωί στις 11 το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να λάβει μέτρα στον απόηχο των ανακοινώσεων Ερντογάν από τα Κατεχόμενα.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και τους πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τους πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ, ενώ αποστέλει και ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Συντονισμός

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και συζήτησαν στον απόηχο των εξαγγελιών Ερντογάν, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει αύριο Τετάρτη στο Ισραήλ και αμέσως μετά θα μεταβεί στην Κύπρο όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον δήμαρχο Αμμοχώστου Σ. Ιωάννου.

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024