Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Togetherness»: Μια έκθεση για την αναγέννηση της Βηρυτού

«Togetherness»: Μια έκθεση για την αναγέννηση της Βηρυτού

Ο τίτλος της έκθεσης «Togetherness» ερευνά πώς μπορεί η τέχνη να μεταφράσει την αλληλεγγύη και την κοινότητα.

Γκαλερί στη Βηρυτό που είχε υποστεί ζημιές από την έκρηξη στο λιμάνι της πόλης πέρσι τον Αύγουστο, άνοιξε ξανά τις πύλες της, εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στο Λίβανο.

Σε απόσταση μικρότερη των 600 μέτρων από το λιμάνι της Βηρυτού, η Galerie Tanit υπέστη τεράστιες ζημιές στον εσωτερικό χώρο και τα έργα τέχνης που φιλοξενούσε καταστράφηκαν.

Σήμερα, οι τοίχοι έχουν ξαναβαφτεί και αποκαταστάθηκαν τα γυάλινα παράθυρα.

Αλλά οι χτίστες δεν έχουν φύγει ακόμα και ο ήχος της διάτρησης των τοίχων αντηχεί από το πίσω δωμάτιο.

Η πρώτη νέα έκθεση της Galerie Tanit, με τίτλο «Togetherness» παρουσιάζει το έργο 19 καλλιτεχνών που κατοικούν στον Λίβανο και θα διαρκέσει έως τις 7 Αυγούστου.

Μετά από ανοικτή πρόσκληση υποβολής, 17 έργα επιλέχθηκαν από κριτική επιτροπή μεταξύ άλλων και της διευθύντριας της γκαλερί, Νάιλα Κέτανε Κούνιγκ.

Ο τίτλος της έκθεσης «Togetherness» ερευνά πώς μπορεί η τέχνη να μεταφράσει την αλληλεγγύη και την κοινότητα.

Μπορεί μέσα από τη συγκίνηση, τη σκέψη ή τη δράση; Με το πρότζεκτ οι καλλιτέχνες επιδιώκουν να δώσουν νέα πνοή στη γειτονιά τους, με έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

«Αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια είναι πρόκληση σε κάθε επίπεδο. Επηρεάζει εξαιρετικά την εγγύτητά του ενός με τον άλλον καθιστώντας τη συνύπαρξη σχεδόν παρωχημένη. Η έκθεση αφορά τη συνεργασία, σε κάθε στάδιο προετοιμασίας της έκθεσης: παραγωγή, κείμενα, παρουσίαση» αναφέρουν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Τα θέματα που έχουν επιλέξει είναι σύμφωνα με το ΑΠΕ η πανδημία, οι ημέρες της απομόνωσης, η οικονομική κρίση στον Λίβανο μετά την ολέθρια έκρηξη, όψεις της φύσης, η ποίηση σε συνδυασμό με την πολιτική, αλλά και πιο προσωπικές πτυχές.

«Χωρίς την επιθυμία να ζούμε μαζί, να δημιουργούμε μαζί, να αναπτύσσουμε έργα και ιδέες δίπλα-δίπλα, δεν είναι δυνατή η πρόοδος. Ανοικοδομούμε μαζί» τόνισε η ιδιοκτήτρια της γκαλερί.

Δίπλα στη γκαλερί, η καλλιτέχνης από τον Λίβανο Chafa Ghaddar, η οποία ζει στο Ντουμπάι, παρουσίασε μια μόνιμη τοιχογραφία η οποία σηματοδοτεί την επανέναρξη.

Με τίτλο «Ο 5ος μήνας», απεικονίζει την κοιλιά μιας εγκύου γυναίκας και βασίζεται σε μια φωτογραφία της ίδιας της Chaddar στα μέσα της εγκυμοσύνης της.

Η καλλιτέχνης ελπίζει ότι με το έργο μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της πατρίδας της.

«Καθώς ζω στο εξωτερικό, δυσκολεύτηκα να βρω ένα θέμα που θα μπορούσε να απεικονίσει τη βία που συνέβη εδώ. Αυτό το έργο προήλθε από την ιδέα της αφής και της αναμόρφωσης».

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024