Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακροδεξιά πρόκληση: «Για πούσ…δες» το περιβραχιόνιο του Νόιερ

Ακροδεξιά πρόκληση: «Για πούσ…δες» το περιβραχιόνιο του Νόιερ

Το πόσο αναγκαία είναι η ένδειξη αναγνώρισης και σαφούς αποδοχής της διαφορετικότητας φαίνεται από τις εκδηλώσεις αντιδραστικών ακροδεξιών κύκλων για το περιβραχιόνιο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου στο μπράτσο του γερμανού τερματοφύλακα Μάνουελ Νόιερ.

Περιβραχιόνιο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου στο μπράτσο του γερμανού τερματοφύλακα Μάνουελ Νόιερ τροφοδοτεί αντιδράσεις και στέλνει μήνυμα σεβασμού στη διαφορετικότητα.

«Είναι δικοί μας»

Από καθαρά οπτική άποψη το περιβραχιόνιο που φορούσε ο Μάνουελ Νόιερ, αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας, πάνω από την αθλητική φανέλα του στα παιγνίδια με τη Γαλλία και με την Πορτογαλία ήταν πολύχρωμο και έκανε αντίθεση με το φωσφοριζέ λαχανί της.

Βέβαια, το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο γερμανός τερματοφύλακας ήταν άλλο: «Γκέι, λεσβίες, αμφιφυλόφιλοι και διεμφυλικοί ανήκουν σε εμάς, είναι δικοί μας, παίζουμε γι’ αυτούς». Το ότι υπάρχουν πολιτικοί κύκλοι ακροδεξιών που το συγκεκριμένο ζήτημα δεν το βλέπουν έτσι, είναι μια άλλη ιστορία. Για την ώρα.

Αναστάτωση

Με το χρωματιστό περιβραχιόνιο ο Νόιερ δίπλα σε συμπαίκτες του

Καταρχάς το πολύχρωμο περιβραχιόνιο του Νόιερ προκάλεσε αναστάτωση στη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DFB), η οποία επιβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ ότι είχε ζητήσει από την UEFA να προβεί σε εκτίμηση της σημασίας αυτού του πολύχρωμου κομματιού από ύφασμα.

Και όπως μετέδωσε το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA, η UEFA δεν βρήκε κάτι το επιλήψιμο. «Το περιβραχιόνιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου αποτελεί δείγμα πολυμορφίας της ομάδας και κατά συνέπεια αναδεικνύει έναν καλό σκοπό» ανακοίνωσε η DFB στο Twitter.

Εμφαση στη διαφορετικότητα

Λίγο πριν μάλιστα παραδέχθηκε ότι οι κανονισμοί επιτρέπουν στους ποδοσφαιριστές να φέρουν το συγκεκριμένο περιβραχιόνιο που έχει διαθέσει η ίδια η UEFA και ότι ο μήνας Ιούνιος ακόμη και για αθλητικές διοργανώσεις υπάγεται σε εκδηλώσεις του κινήματος ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας (Pride), για να δοθεί περισσότερη έμφαση στη διαφορετικότητα.

Ο Γενς Γκρίτνερ, εκπρόσωπος τύπου της DFB, διευκρίνισε επίσης ότι «ο Μάνουελ Νόιερ φέρει το περιβραχιόνιο στο όνομα ολόκληρης της ομάδας ως ένδειξη αναγνώρισης και σαφούς αποδοχής της διαφορετικότητας, της δεκτικότητας και της ανοχής και κατά του μίσους και του αποκλεισμού».

Εκδηλώσεις αντιδραστικών

Το πόσο αναγκαία είναι αυτή η υπενθύμιση φάνηκε στη συνέχεια από εκδηλώσεις αντιδραστικών ακροδεξιών κύκλων.

Οπως παλαιότερα ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ προσέβαλε τον ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ζερόμ Μποατένγκ (σ.σ.: γεννήθηκε από γερμανίδα μητέρα και πατέρα από την Γκάνα) με το σχόλιο ότι «οι άνθρωποι τον βρίσκουν καλό ως ποδοσφαιριστή αλλά δεν τον θέλουν ως γείτονα», έτσι και τώρα κάποιος από το ίδιο κόμμα έκανε ανάρμοστη παρατήρηση.

Τόσο ανάρμοστη που ακόμη και η νυν επικεφαλής της Κ.Ο.του κόμματος Αλις Βάιντελ αναγκάστηκε να τοποθετηθεί. Αλλά τι συνέβη; Ο Ούβε Γιούνγκε, πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του AfD στη Ρηνανία-Παλατινάτο, έγραψε ότι το περιβραχιόνιο του Νόιερ είναι «περιβραχιόνιο για πούσ….δες».

Στο μεταξύ, το twitt σβήστηκε και ο Γιούνγκε ζήτησε συγγνώμη για τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. «Αλλά επί του περιεχομένου παραμένω στην άποψή μου ότι τέτοιου είδους στοιχεία δεν ανήκουν στην αθλητική φανέλα της Εθνικής Γερμανίας» επέμεινε. Η Αλις Βάιντελ μέσω του Twitter απείλησε τον Γιούνγκε ότι θα τον πετάξει από το κόμμα.

Εχει πολιτικοποιηθεί

Θα ντυθεί στα χρώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ η Allianz Arena του Μονάχου; Οχι, αποφάσισε η UEFA

Η συζήτηση γίνεται μια εβδομάδα μετά την έναρξη του Euro, επειδή η διοργάνωση έχει πολιτικοποιηθεί όσο καμιά άλλη αθλητική διοργάνωση στο παρελθόν.

Οι παίκτες της Εθνικής Αγγλίας – στο μεταξύ όχι μόνο αυτοί – γονατίζουν πριν κάθε παιγνίδι για να διατρανώσουν την άπωσή τους στον ρατσισμό. Ο κίνδυνος να δεχθούν σφυρίγματα από τους ίδιους τους οπαδούς τους αντιμετωπίζεται από τον προπονητή τους, τον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, χαλαρά.

Μάλιστα, ο Σαουθγκέιτ απευθύνθηκε εγγράφως στους συμπατριώτες του για να τους διαφωτίσει γύρω από την εκστρατεία. Από την πλευρά της η UEFA παλινωδεί. Βασικά οι κανονισμοί της αποκηρύσσουν τα πολιτικά μηνύματα.

Οποιος εκμεταλλεύεται αθλητικές διοργανώσεις για να εκπέμψει μηνύματα που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό, παραβιάζει τις γενικές αρχές του Κώδικα Συμπεριφοράς. Αλλά από την άλλη οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού κατά τη διάρκεια του EURO χαιρετίστηκαν ρητώς από την UEFA, σε σημείο που και οι διαιτητές αποφάσισαν να γονατίζουν.

Σήμερα Τετάρτη έπεται το επόμενο κεφάλαιο. Στο Μόναχο, όπου διεξάγονται τα ματς της γερμανικής ομάδας, έχει ξεκινήσει εντατικός διάλογος εάν η Allianz Arena, όπου η Γερμανία θα παίξει κατά της Ουγγαρίας για τον έκτο όμιλο, φωτιστεί με τα χρώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Το Μόναχο δεν είναι Βουδαπέστη

Αίτημα κατέθεσε ο δήμαρχος της πόλης Ντίτερ Ράιτερ στην UEFA. «Αποτελεί σημαντικό μήνυμα υπέρ της ανεκτικότητας και της ισότητας» είπε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Ολως τυχαίως το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα νόμο που περιορίζει το δικαίωμα ενημέρωσης των νέων σε θέματα ομοφυλοφιλίας και τρανσεξουαλικότητας. Για τον νόμο έδειξε ειδικό ενδιαφέρον μάλιστα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν.

Η απάντηση από την UEFA ήταν αρνητική. Κανένας διαφορετικός φωτισμός. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Μάλιστα, ο δήμαρχος του Μονάχου, που υπέβαλε το αίτημα, είπε ξεκάθαρα πως θεωρεί ντροπιαστικό που η UEFA απαγόρευσε να δοθεί μήνυμα υπέρ της διαφορετικότητας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού.

«Ταξιαρχία Καρπαθίων»

Βέβαια στο Μόναχο οι αρχές ασφαλείας πρέπει να βρουν λύση σε ένα άλλο θέμα. Στα προηγούμενα παιγνίδια της Εθνικής Ουγγαρίας κατά της Πορτογαλίας και της Γαλλίας έκανε την εμφάνισή της στα στάδια η λεγόμενη «Ταξιαρχία Καρπαθίων».

Πρόκειται για συρφετό μαυροφορεμένων που κατατάσσεται στις παραστρατιωτικές ομάδες νεοναζιστών και που θέλει να τραβήξει την προσοχή με ρατσιστικά και ομοφοβικά συνθήματα, ακόμη και με τον γνωστό χιτλερικό χαιρετισμό. Ο χαρακτηρισμός τους ως «προβληματικοί» οπαδοί ηχεί αθώα.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024