Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Χρήστος Θέος είδε τον Μάικλ Ολαϊτάν στα μάτια του Κρίστιαν Έρικσεν

Ο Χρήστος Θέος είδε τον Μάικλ Ολαϊτάν στα μάτια του Κρίστιαν Έρικσεν

Ο γιατρός του Ολυμπιακού, Χρήστος Θέος θυμήθηκε το περιστατικό με τον Μάικλ Ολαϊτάν στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων και αποκάλυψε πως στον «ερυθρόλευκο» οργανισμό όλοι εκπαιδεύονται για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων.

Αν κάποιος Έλληνας ξέρει από πρώτο χέρι τι πέρασαν τα μέλη της αποστολής της Δανίας στο συμβάν με τον Κρίστιαν Έρικσεν, είναι ο Χρήστος Θέος. Ο γιατρός του Ολυμπιακού αντιμετώπισε ένα ανάλογο περιστατικό με τον Μάικλ Ολαϊτάν σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό τον Φεβρουάριο του 2014.

Για αυτό και ο Θέος δεν έκρυψε πως παρακολουθώντας από την τηλεόραση την κατάρρευση του Δανού μέσου, ανακάλεσε στη μνήμη του το επεισόδιο του Μάικλ Ολαϊτάν και τους δικούς του χειρισμούς.

«Ήταν σοκαριστικό και μου ήρθε στο μυαλό η περίπτωση του Μάικλ Ολαιταν. Αισθάνθηκα ακριβώς ότι αισθάνθηκαν γιατροί και συμπαίκτες του Ερικσεν, όταν πήγαν πάνω από του για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Το σοκ σε τέτοιες καταστάσεις δεν αφορά μόνο τον αθλητή, αλλά και τους άλλους γύρω που θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν σωστά και αποτελεσματικά» διηγείται ο Θέος, μην μπορώντας να ξεχάσει εκείνη τη μέρα.

Ο πρώτος ο οποίος έδωσε τις πρώτες βοήθειες στον Έρικσεν ήταν ο συμπαίκτης του, ο Σιμόν Κάιερ. Κάτι που βοήθησε στην καλύτερη αντιμετώπιση του περιστατικού και για τον Χρήστο Θέο, είναι σημαντικό όλοι να έχουν τις βασικές γνώσεις για να βοηθούν όταν υπάρχει ανάγκη:

«Το να μπορεί ο καθένας να εκπαιδευτεί για να τις δώσει αποτελεί το «must» για μένα. Προσπάθησε να του ανοίξει το στόμα. Βέβαια επ’ ουδενί χρειάζεται να βάζουμε δάχτυλα, κουταλιά και άλλα τέτοια πράγματα, που ακούγονται για αυτές τις περιπτώσεις. Υπάρχουν ειδικοί χειρισμοί στους οποίους μπορεί να εκπαιδευτεί και ο απλός πολίτης, οι μαθητές στα σχολεία και ούτω καθεξής, για να μπορούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες».

Αλλά η συνολική αντίδραση της ομάδα της Δανίας, με το τείχος που στήθηκε γύρω από τον Έρικσεν, είχε τη σημασία του για τον γιατρό του Ολυμπιακού και την εξήρε:

«Σίγουρα όμως αυτό που ήταν εντυπωσιακό, πέρα από το ιατρικό επιτελείο, ήταν η στάση των συμπαικτών του, οι οποίοι κάνανε την κίνηση «μηδέν» όσον αφορά την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και τι ήταν αυτό; Να ασφαλίσουν τον χώρο στον αθλητή τους, ο οποίος έδινε μάχη για την ζωή. Τον περιτριγύρισαν, τον προστάτεψαν και βοήθησαν τις διαδικασίες να γίνουν χωρίς καμιά ενόχληση. Δεν υπήρχε κανένας πανικός. Αυτή η συμπεριφορά για μένα ήταν άψογη και αποτέλεσε ένα καλό παράδειγμα για όλους μας. Φανταστείτε σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλα γήπεδα, τι πανικός θα υπάρχει στους συμπαίκτες και τον κόσμο, που εμποδίζει την σωστή διαδικασία και την σωστή εκτέλεση όλων των ενεργειών.»

Ο Θέος έθιξε την ανάγκη να εκπαιδευτούν σύσσωμοι οι ποδοσφαιρικοί οργανισμοί για να έχουν τις ενδεδειγμένες αντιδράσεις σε περιστατικά όπως του Έρικσεν και αποκάλυψε ότι στον Ολυμπιακό λαμβάνεται μέριμνα για αυτό: «Εμείς στον Ολυμπιακό έχουμε καταφέρει και κάνουμε μαθήματα ενδοκλινηκα. Ήδη από τις ακαδημίες προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε όχι μόνο το σταφ, αλλά και τους ίδιους τους αθλητές από τις μικρότερες ηλικίες, ώστε να μπορούν σε ανάλογες περιπτώσεις να ακολουθούν αυτόν τον αλγόριθμο της καρδιοπνευμονικης αναζωογόνησης.»

Επίσης, ο Θέος εξήγησε πως η μεγάλη καταπόνηση των παικτών από τα συνεχόμενα παιχνίδια ίσως είναι μία από τις αιτίες του προβλήματος, αλλά υπάρχει ένα σύνολο παραγόντων που επηρεάζουν:

«Να ξέρετε ότι όλοι αυτοί οι αθλητές στα μεγάλα κλαμπ έχουν «ψαχτει» εξονυχιστικά, γιατί είναι στα πλαίσια του πρωτοκόλλου όλων των ομάδων. Σε όλους μπορεί να συμβεί το συγκοπτικο επεισόδιο, ο αιφνίδιος θάνατος που λέμε. Το θέμα είναι πως μπορεί ο μηχανισμός να δράσει. Επίσης στην τελευταία διετία έχει προστεθεί και ο κορωνοϊός ως παράγοντας, αφού το πρώτο που επηρεάζει είναι η καρδιά. Είναι γνωστό ότι διάφορες ιώσεις μπορούν να δημιουργήσουν μυοκαρδίτιδες, επομένως όλα αυτά πρέπει να τα λάβουμε υπόψιν όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό».

Πηγή: to10.gr

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024