Το μενού που σχεδίασε για το εστιατόριό του ο Λορέντ Βεγιέτ απαιτεί… θάρρος. Όμως δεν αποκλείεται να αποτελεί και ένα βήμα προς την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που αναμένεται να οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων.

Και αυτό γιατί τα λαχανικά, οι γαρίδες, ακόμη και τα γλυκά που αναγράφονται στον κατάλογο συνοδεύονται από τραγανά… έντομα!


Ήδη, το διαρκώς διευρυνόμενο πελατολόγιό του δηλώνει ικανοποιημένο από τις – σίγουρα πρωτότυπες – δημιουργίες του.

«Το καλύτερο πιάτο για τους πρωτάρηδες», δήλωσε στο Reuters ο Παριζιάνος σεφ, είναι τα «ζυμαρικά από άλευρο από σκώληκες αλεύρου, με γλυκοπατάτα και έντομα σωτέ. Υπάρχουν κάποια πολύ ενδιαφέρονται άλευρα. Λίγοι άνθρωποι θα έλεγαν ότι δεν τους αρέσουν».

Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έκρινε ότι οι σκώληκες αλεύρου είναι κατάλληλοι για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ τον Μάιο ενέκρινε και την πώλησή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Επιπλέον, επέτρεψε την κατανάλωση τροφίμων που αποτελούνται από γρύλους και ακρίδες.

Οι αλευροσκώληκες και τα έντομα εν γένει θα μπορούσαν να αποδειχθούν μια βιώσιμη τροφή, η παραγωγή της οποίας απαιτεί χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Οι πελάτες του Βεγιέτ κινητοποιούνται τόσο από την γεύση των πιάτων του, που δεν τους φαίνεται και πολύ διαφορετική από τα «κανονικά» φαγητά, όσο και από την ελπίδα τους πως με τον τρόπο αυτό προστατεύουν τον πλανήτη.

Άλλωστε α σκουλήκια αυτά είναι αν μη τι άλλο εξαιρετικά… πολύπλευρα, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ολόκληρα, όσο και σε μορφή σκόνης, ως αλεύρι για ζυμαρικά, μπισκότα ή ψωμί.

«Τα έντομα είναι θρεπτικά», είχε δηλώσει ο Στέφαν Ντε Κέερσμέκερ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ζητήματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων. «Μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε μια πιο υγιεινή και βιώσιμη δίαιτα, αλλά και σύστημα παραγωγής τροφίμων».

Για τον Βεγιέτ, η πρόκληση είναι διπλή: Να πείσει την κοινή γνώμη και να μάθει ο ίδιος πώς να συνδυάζει τη γεύση των εντόμων με άλλα τρόφιμα.

«Πρέπει να βρεις τις σωστές γεύσεις, τα σωστά συνοδευτικά», σημειώνει. «Όλα αυτά είναι εκπληκτικά, κάθε σεφ θα σας έλεγε το ίδιο».