Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καρανίκα πνευματικό απαύγασμα: Είσαι Αριστερός, κάνε ναρκωτικά... για επιστημονικούς λόγους

Καρανίκα πνευματικό απαύγασμα: Είσαι Αριστερός, κάνε ναρκωτικά… για επιστημονικούς λόγους

Η καινοφανής άποψη του Νίκου Καρανίκα περί στράτευσης της Αριστεράς και χρήσης ναρκωτικών είναι τουλάχιστον άστοχη, αν όχι επικίνδυνη

«Ναι έχω δοκιμάσει πολλά πράγματα, εις γνώση μου. Έκανα κοκαΐνη και ηρωίνη. Θέλω να σου πω ότι από τα 14 μου είμαι στρατευμένος στην Αριστερά.

Ό,τι έκανα, το έκανα μέσα σε μια λογική ελέγχου, μέτρου, πιο πολύ για μια εμπειρία που μπορούμε να μιλήσουμε και να απομυθοποιήσουμε τον εχθρό. Δεν μου άρεσαν, δεν τα αγάπησα….

Σαν παρέα, κάτσαμε, το κουβεντιάσαμε, οργανωμένα παιδιά στην Αριστερά ήμασταν. Είπαμε να κάνουμε δοκιμή να δούμε και από εκεί μπορούμε να μιλάμε στον κόσμο».

Ο Νίκος Καρανίκας, πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ένας κουλ τύπος. Νομίζω ότι είναι μια χαρά για παρέα, κι έξυπνος είναι, και αρχές μπορεί να έχει, και αγώνες να έχει κάνει.

Και τη ζωή που ήθελε να έζησε και κανείς δεν έχει δικαίωμα να την κρίνει.

Όμως, τα παραπάνω λόγια ενέχουν έναν σοβαρό κίνδυνο. Θα έλεγα ότι είναι εξωφρενικά, ειδικά από έναν άνθρωπο που είχε θεσμικό ρόλο, που χάρασσε την στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος.

Και είναι εξωφρενικά διότι λίγο – πολύ ο Νίκος Καρανίκας συνδυάζει τα ναρκωτικά με την Αριστερά.

Στη λογική «είμαστε αριστεροί από μικροί, είπαμε να δοκιμάσουμε ναρκωτικά για να ξέρουμε τι λέμε».

Με απλά λόγια στα χρόνια του Καρανίκα, κι ενδεχομένως και στο σήμερα, όποιος είναι αριστερός πρέπει να παίρνει κόκα, να κάνει ενέσεις ηρωίνης, έστω κι ελεγχόμενα, απλά για να ξέρει μετά τι λέει στους άλλους. «Πρώτα τα δοκιμάζουμε και μετά μιλάμε», σύμφωνα με τον Καρανίκα.

Επομένως, εντάσσεσαι από μικρός στην Αριστερά. Ασπάζεσαι τις ιδέες της Αριστεράς και αγωνίζεσαι όπως εσύ πιστεύεις για να αλλάξεις τον κόσμο; Σνίφαρε και λίγη κόκα γιατί αυτά πάνε μαζί.

Πολύ ωραία πρότυπα προάγει ο κ. Καρανίκας. Και δεν έχει να κάνει με το αν είσαι συντηρητικός ή προοδευτικός. Εχει να κάνει με το γεγονός ότι ένας πρώην έστω θεσμικός παράγοντας (που δεν κρίνουμε τη δουλειά που παρήγαγε) λέει ότι ναρκωτικά και Αριστερά συμβαδίζουν.

Είσαι στρατευμένος στην Αριστερά; Κάνε κοκαϊνη και ηρωϊνη. Προφανώς αν είσαι δεξιός δεν κάνεις τόσο σκληρά ναρκωτικά ή δεν κάνεις καθόλου. Προφανώς για τον Καρανίκα η χρήση ναρκωτικών έχει πολιτικό, κομματικό, ταξικό πρόσημο.

Αραγε ο αριστερός φίλος και αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας πιστεύει το ίδιο; Οτι άμα είσαι στρατευμένος αριστερός είναι λογική και η χρήση ναρκωτικών;

Ο κ. Καρανίκας οφείλει να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει. Όχι όταν λέει ότι πήρε ναρκωτικά από μικρός και τα απέρριψε. Μπράβο του που το έκανε.

Αλλά γιατί θεωρεί φυσιολογικό το γεγονός ότι όποιος στρατευόταν στις αρχές της Αριστεράς έπρεπε να είναι και ναρκομανής. Είτε από περιέργεια, είτε με… επιστημονική προσέγγιση, είτε γιατί έπρεπε να ζήσει την εμπειρία για να μάθει να μιλά γι’ αυτήν.

Καταρρίπτοντας προφανώς όλες τις θεωρίες περί εθισμού, περί κινδύνων που εγκυμονεί η χρήση ναρκωτικών.

Όχι, αυτό δεν είναι καλό μήνυμα που στέλνει ο κ. Καρανίκας. Να σεβαστούμε τους αγώνες του για τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Να σεβαστούμε το γεγονός ότι, όπως λέει, σιχάθηκε τα ναρκωτικά. Να τον σεβαστούμε και για το γεγονός ότι μπορεί να είναι κουλ τύπος.

Όχι όμως να σεβόμαστε και κάθε ανοησία που ξεστομίζει.

Όχι οι χιλιάδες αριστεροί, που στρατεύτηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στις τάξεις της Αριστεράς να είναι για τον Καρανίκα εν δυνάμει… ναρκομανείς. Και βεβαίως, όλοι οι νέοι σήμερα που εμφορούνται από τις ιδέες της Αριστεράς (κι όχι μόνο), της προσφοράς, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της διεκδίκησης ενός καλύτερου αύριο για τον κόσμο δεν μπορούν να ακούνε κάποιον να συνδέει τη δική τους πολιτική τοποθέτηση με τα ναρκωτικά.

Ο Καρανίκας ουσιαστικά δικαιολογεί όλους εκείνους που αποδίδουν χαρακτηρισμούς στους αριστερούς ή ειδικότερα στους Συριζαίους ως «ταγάρια», «ναρκομανείς», «πρεζάκια», «βρομιάρηδες» κ.λπ.

Όχι, λοιπόν. Κανείς δεν είναι τίποτε επειδή βρίσκεται στις τάξεις μιας παράταξης.

Κανείς δεν κάνει ναρκωτικά επειδή είναι δεξιός ή αριστερός.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να δικαιολογεί δήθεν επιστημονικά τη χρήση ναρκωτικών.

Και κανείς δεν μπορεί να προάγει πρότυπα που είναι τουλάχιστον κωμικά, πολύ περισσότερο τραγικά.

Ας είναι κουλ τύπος και ωραίος στην παρέα ο Καρανίκας. Ας τον χαίρεται και ο πρώην πρωθυπουργός και οι σύντροφοί του.

Αλλά τουλάχιστον καταλάβαμε ότι ούτε επιστημονική συγκρότηση έχει, ούτε κανένας φοβερός διανοητής της Αριστεράς είναι. Μάλλον κακό κάνει με την παρουσία του…

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024