Τα σχέδιά μας γι’ αυτό το όμορφο νησί είναι φιλόδοξα. Η Αστυπάλαια θα είναι το μοντέλο υλοποίησης ολιστικών συστημάτων μεταφορών και ενέργειας, και θα μας διδάξει πως μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά σχέδια στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Τα σχέδιά μας γι’ αυτό το όμορφο νησί είναι φιλόδοξα. Η Αστυπάλαια θα είναι το μοντέλο υλοποίησης ολιστικών συστημάτων μεταφορών και ενέργειας, και θα μας διδάξει πως μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά σχέδια στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη εκδήλωση «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action».

Αυτή είναι η Ελλάδα 2.0

Ο Κυριάκς Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα προσπαθούμε να ολοκληρώσουεμ την απολιγνιτοποίηση και την δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι καταναλώνονται κιλοβατόρες που προέχονται από τις ΑΠΕ, παρέχεται ενέργεια για την αποφυγή της χρήσης των κλιματιστικών των καλοκαίρι κλπ και σημείωσε: «Όλα αυτά είναι η Ελλάδα 2.0. Είναι μέτρα και μεταρρυθμίσεις που επιταχύνουν τη μετάβασή μας σε μια πράσινη Ελλάδα».

Στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της σύμπραξης κράτους και ιδιωτικών φορέων για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες και επεσήμανε ότι τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Volkswagen θα χρησιμοποιηθούν για τις δημόσιες μεταφορές, την αστυνομία, το λιμενικό ενώ σύντομα θα υπάρξει και το πρώτο ηλεκτρικό ασθενοφόρο.

Γενναιόδωρες επιδοτήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα εγκατασταθούν νέοι σταθμοί φόρτισης από τους 12 που λειτουργούν σήμερα και η πρόσβαση στους μισούς από αυτούς θα είναι ελεύθερη.

«Έχουμε δρομολογήσει την πλατφόρμα e-astypalea καλώντας τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με ηλεκτρικά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για γεναιόδωρες επιδοτήσεις που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με ηλεκτρικά οχήματα όπως και για απόσυρση και αγορά ηλεκτρικών δικύκλων.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους δημότες της Αστυπάλαιας «που αγκάλιασαν αυτή την ιδέα» λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση χωρίς τη βοήθεια των πολιτών» και πρόσθεσε ότι θα «θα πρέπει να αισθάνεστε υπερηφάνεια που  συμμετέχετε σε κάτι πραγματικά καινοτόμο το οποίο μπορεί να γίνει το μοντέλο για όλα τα νησιά μας».

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στην Αστυπάλαια με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Volkswagen, δρ. Herbert Diess, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για την εκδήλωση σχετικά με το project που θα μετατρέψει την Αστυπάλαια σε πρότυπο νησί ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας.

Κατά την έναρξη της συνάντησης έγινε ο εξής διάλογος:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόλις φτάσατε;

Herbert Diess: Ναι, μόλις φτάσαμε πριν από μια ώρα, και είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, τις γεννήτριες diesel. Ήδη ενημερωθήκαμε για το project και τις αλλαγές που θα φέρει. Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι πολύ χαρούμενος, καθώς αυτή είναι μια από τις πρώτες περιοχές που επισκέπτομαι μετά το lockdown.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη μας χαρά που βρίσκεστε εδώ.  Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το γεγονός πως αυτό που ξεκίνησε ως ιδέα τώρα γίνεται πραγματικότητα. Είχα την ευκαιρία να περιηγηθώ στο νησί πριν φτάσετε εδώ και να μιλήσω με τους κατοίκους, οι οποίοι είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με το όλο project.

Σίγουρα είναι εξαιρετικά σημαντικό για το νησί αλλά λειτουργεί και ως σύμβολο του τι μπορούμε να κάνουμε για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Εργαζόμαστε από κοινού το κράτος, ο Δήμος, με πρωτοπόρες στον τομέα τους δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Είμαι πολύ χαρούμενος που είστε σήμερα εδώ.

Herbert Diess: Και εγώ το ίδιο. Και θυμάμαι πως όταν πρωτογνωριστήκαμε, στα τέλη του 2019, δεν ήμασταν σίγουροι τι ακριβώς έπρεπε να κάνουμε, Δεν γνωρίζαμε ποιο νησί έπρεπε να επιλέξουμε. Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση. Και για εμάς επρόκειτο για ένα project που έπρεπε να κατανοήσουμε, ίσως να αυτοσχεδιάσουμε, αλλά έγινε σπουδαία δουλειά -παρά την πανδημία. Είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Καθώς περπατούσα στο νησί είδα την πρώτη μορφή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τους παλιούς ανεμόμυλους. Και τώρα βλέπουμε τις ΑΠΕ του μέλλοντος: νέες μονάδες ηλιακής και αιολικής ενέργειας που ηλεκτροδοτούν ηλεκτρικά οχήματα. Είναι συναρπαστικό. Και είμαι πολύ χαρούμενος που είστε εδώ.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε την παράδοση 12 φορτιστών και οκτώ ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δωρεά της Volkswagen, στην Αστυνομία, τη δύναμη του Λιμενικού και την Πολιτική Αεροπορία. Επίσης δωρήθηκε ένα ασθενοφόρο. Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Diess είχαν συζήτηση με κατοίκους για τα οφέλη από τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα για τους πολίτες και το περιβάλλον και ειδικά για την Αστυπάλαια που γίνεται ένα πρότυπο νησί «πράσινης» ανάπτυξης.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός και ο κ. Diess πραγματοποίησαν μία σύντομη στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr