Σάββατο 30 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα κόμματα ξαναβγαίνουν στους δρόμους ενόψει εργασιακού - Επαφή με τον κόσμο με άρωμα προεκλογικό

Τα κόμματα ξαναβγαίνουν στους δρόμους ενόψει εργασιακού – Επαφή με τον κόσμο με άρωμα προεκλογικό

Με την πανδημία σε ύφεση, με το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και με την «προίκα» του Ταμείου Ανάκαμψης να σκορπά ελπίδες στήριξης της οικονομίας και των οικονομικά ασθενέστερων, τα επιτελεία των κομμάτων καταστρώνουν νέα στρατηγική, που έχει στο επίκεντρο την επαφή με τον κόσμο

Με την πανδημία σε ύφεση και με την προσδοκία ότι, πράγματι, βαίνει προς το τέλος της, με το άνοιγμα του τουρισμού που – αν μη τι άλλο – αναμένεται ότι θα πάει καλύτερα από πέρυσι, καθώς φέτος άνοιξε από τις 14 Μαΐου, ενώ το 2020 την 1η Ιουλίου, αλλά και με την «προίκα» του Ταμείου Ανάκαμψης να σκορπά ελπίδες στήριξης της οικονομίας και των οικονομικά ασθενέστερων, τα επιτελεία των κομμάτων καταστρώνουν νέα στρατηγική, που δείχνει να έχει στο επίκεντρο την επαφή με τον κόσμο.

Γιατί καλές και χρήσιμες οι διαδικτυακές – ένεκα κοροναϊού – εκδηλώσεις και συνομιλίες των πολιτικών αρχηγών με σωματεία, συνδικάτα και κλάδους επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με την άμεση επικοινωνία με τον πολίτη.

Έτσι, μετά το πολύμηνο lockdown και με τους πολίτες στην επαρχία να αγωνιούν, καθώς τα μέτρα στήριξης από την πολιτεία, εξαιτίας της πανδημίας, δεν θα διατηρηθούν επ’ άπειρον, μετά την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, τα δύο επιτελεία των πολιτικών αρχηγών, του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν περιοδείες προς την επαρχία.

Και τις τελευταίες ημέρες, εκεί που όλοι ασχολούμασταν με τον κοροναϊό, τα εμβόλια, την άρση των μέτρων και τα ελληνοτουρκικά, το κλίμα άρχισε να «μυρίζει» εκλογές, με συγκεντρώσεις προεκλογικού τύπου, όπως αυτή του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, που είχε στο επίκεντρο το εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά και περιοδείες στην επαρχία, σαν αυτή του Αλέξη Τσίπρα στην Ηλεία.

Ανάκαμψη και εμβόλια στη φαρέτρα Μητσοτάκη

Με τις προβλέψεις για πολλές επιχειρήσεις, ειδικά στην επαρχία, να είναι δυσοίωνες και τα λουκέτα, λόγω πανδημίας, αναμενόμενα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει ένα πρόγραμμα περιοδειών «τύπου Θεσσαλονίκης».

Από την συμπρωτεύουσα, εξάλλου, ξεκίνησε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, με αφορμή τα εγκαίνια τερματικού σταθμού του αεροδρομίου Μακεδονία. Του δόθηκε, όμως, η ευκαιρία να βρεθεί κοντά στους πολίτες, με διττό στόχο:

* Να τους εξηγήσει τους χειρισμούς του για την πανδημία, την οικονομική στήριξη προς τις επαγγελματικές ομάδες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

* Να τονίσει ξανά την ανάγκη των εμβολιασμών.

* Να αναπτύξει τις προοπτικές που δημιουργεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα συνεχίσει τις διαδικτυακές του επαφές, αναμένεται σύντομα να αρχίσει ξανά και τη δια ζώσης επικοινωνία με τους πολίτες, με στοχευμένες επισκέψεις σε πόλεις της χώρας, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Εργασιακό και οικονομία στο «μενού» Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, επενδύοντας τόσο στο κλίμα αβεβαιότητας που αφήνει πίσω της η πανδημία, όσο κυρίως στις γενικευμένες αντιδράσεις πολιτών και συνδικάτων για το επίμαχο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και τα θέματα της εκπαίδευσης, ειδικά καθώς πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, πραγματοποίησε ήδη την πρώτη του περιοδεία στην Ηλεία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να επικοινωνήσει στους πολίτες το δικό του πρόγραμμα και το «Σχέδιο Ελλάδα +», με το βασικό επιχείρημα ότι αφορά όλους τους πολίτες και όχι μόνο «τις μεγάλες εταιρείες και τους λίγους», όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, βέβαια, στο επίκεντρο της κριτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι «αστοχίες και παραλείψεις» της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, η απόφαση Κεραμέως για το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία – με την… ακούσια «συνδρομή» του κυβερνητικού βουλευτή Κώστα Τζαβάρα, που έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές γι’ αυτό το λόγο – και πάνω απ’ όλα το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Στην πρώτη επίσημη έξοδο από την Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσεις στην Ηλεία με αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νέους εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες και εργαζόμενους στα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.

Η δεύτερη εκτός Αθηνών περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζεται για τη Δευτέρα 31 Μαΐου, οπότε θα επισκεφθεί την Χαλκίδα, με ένα πρόγραμμα που κάνει προφανή τον στόχο και τη θεματολογία – τα εργασιακά.

Συγκεκριμένα, θα έχει συνάντηση με την Ένωση Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ – Μεταλλεία Εύβοιας, ενώ θα συμμετάσχει και σε σύσκεψη που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Με εξαίρεση το καλοκαίρι του 2019, συνήθως, οι πολιτικοί δεν διακόπτουν «τα μπάνια του λαού» για να κάνουν εκλογές. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιμένει ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία.

Και δεν είναι παράλογο, για μία κυβέρνηση που έπεσε στα βαθιά νερά μιας πρωτόγνωρης πανδημίας και των πολλαπλών συνεπειών της, να θέλει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που – αν μη τι άλλο – θα αντισταθμίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για το εργασιακό και θα δώσει οικονομική ανάσα και προοπτική στους πολίτες.

Ωστόσο, καλό είναι να έχει κανείς πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του δύο λέξεις: απλή αναλογική!

Όπως είναι γνωστό, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να «ξεμπερδεύει» με αυτήν μια ώρα αρχύτερα.

Με τον εμβολιασμό να προχωράει και την πανδημία να υποχωρεί, λοιπόν, αν η κυβέρνηση αρχίσει σταδιακά να δίνει εμφανή – για την τσέπη του πολίτη, όχι για τα δημοσιονομικά της χώρας – δείγματα μιας πιο φιλολαϊκής οικονομικής πολιτικής, λαμβάνοντας, μάλλον πριν το τέλος Ιουλίου, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και διοχετεύοντάς τα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, παρά την αναταραχή του εργασιακού, δεν είναι απίθανο να αποφασίσει εκλογές πριν το τέλος του χρόνου.

Κατά συνέπεια, οι περιοδείες στην επαρχία και η άμεση επαφή των πολιτικών με τον κόσμο, που είναι πάντα χρήσιμη, στις μέρες μας είναι πιο αναγκαία από ποτέ, ειδικά μετά από αυτή την τραυματική εμπειρία μιας παγκόσμιας πανδημίας.

Χρήσιμη και για τα δύο επιτελεία – το καθένα με τη δική του στόχευση και στρατηγική.

Sports in

Παναθηναϊκός: Οι δύο μέρες ρεπό του Αταμάν και ο χαμός στα αποδυτήρια (vids)

Ο Εργκίν Αταμάν ανακοίνωσε ότι δίνει δύο μέρες ρεπό στους παίκτες και ακολούθησε ο… κακός χαμός

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024