Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία στα χέρια της Αυτοδιοίκησης

Μητσοτάκης: Σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία στα χέρια της Αυτοδιοίκησης

Στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Δημαρχείο Καλαμαριάς - πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη - ενώ στη σύσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς έργα σημαντικά για την περιοχή

Στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Δημαρχείο Καλαμαριάς – πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη. «Είναι μεγάλη η χαρά μου που επισκέπτομαι σήμερα τον Δήμο της Καλαμαριάς, αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Μια Ημέρα Μνήμης, που θυμόμαστε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Κατατρεγμένοι ήρθαν και σε αυτήν την πόλη, την έχτισαν με πολύ κόπο, με πολύ ιδρώτα και τιμάμε την μνήμη τους, όχι μόνο συνεχίζοντας τον αγώνα για ιστορική δικαίωση, αλλά βάζοντας και εμείς ένα λιθαράκι για τη συνολική πρόοδο του τόπου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την τοπική αυτοδιοίκηση και τα εργαλεία χρηματοδότησής της, τονίζοντας πως «έχουμε στη διάθεσή μας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εργαλεία όπως το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, το οποίο και ζητάμε από τους Δήμους να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καταθέτοντας ώριμες και εφαρμόσιμες προτάσεις».

Και προσθέθεσε ότι, συνολικά, ως κυβέρνηση, «καθώς πια αφήνουμε πίσω μας την πανδημία και μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση ανάπτυξης», όπως είπε, «διαθέτουμε και εμείς κεντρικά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα μας επιτρέψουν να βοηθήσουμε και να παρέμβουμε σε κεντρικές υποδομές. Το έχουμε πράξει εξάλλου κατά κόρον στο μητροπολιτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε τα ειδικά ζητήματα, τις ειδικές προκλήσεις που έχει ο Δήμος Καλαμαριάς», κατέληξε.

Στη διάρκεια της σύσκεψης στο Δημαρχείο Καλαμαριάς, εξετάστηκε και το ζήτημα της διάνοιξης του τμήματος της οδού Πόντου, από την Καυκάσου έως την Ικάρων (Περιφερειακή Τάφρο). Πρόκειται για οδικό άξονα που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ουσιαστικά λειτουργεί ως κεντρική αστική αρτηρία, ενώ στο αδιάνοικτο τμήμα έχουν κατασκευαστεί τρεις σταθμοί της επέκτασης του Μετρό (Αρετσού, Κρήνη και Μίκρα). Πέραν της εξυπηρέτησης των σταθμών, η διάνοιξη συνδυάζεται και με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή.

Σχετικά με το στρατόπεδο Κόδρα και το Κυβερνείο, σημειώθηκε ότι θα αναζητηθούν οι βέλτιστοι τρόποι χρήσης και αξιοποίησης του χώρου προς όφελος των πολιτών, με παράλληλη προστασία του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, ενώ για την Μαρίνα Καλαμαριάς (Αρετσού), που υπάγεται στο Υπερταμείο (TAIΠΕΔ) και υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, σημειώθηκε ότι οι όροι θα τεθούν άμεσα προς διαβούλευση.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, η γενική γραμματέας του Δήμου, Ελένη Φύκα, καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Κυρατζής.

Μητσοτάκης: Σημαντική η στήριξη του εμβολιασμού από την Εκκλησία

Νωρίτερα, σε συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, τονίστηκε η συμβολή της Εκκλησίας στο πρόγραμμα εμβολιασμού. «Εχει μεγάλη σημασία ο λόγος των φωτισμένων ιεραρχών να στηρίζουν σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χαιρόμαστε που το πρόγραμμα “Ελευθερία” πάει πολύ καλά και παίρνετε τα εύσημα και από τον λαό», τόνισε ο κ. Ιουστίνος. «Ο Σεβασμιώτατος, με λογικό λόγο προς το ποίμνιο, νομίζω ότι βοήθησε πάρα πολύ και με τις συνθήκες που έχουν τηρηθεί όλο αυτό το διάστημα και το Πάσχα, αλλά και συνολικά», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

«Η εμπειρία μας λέει ότι όπου τηρούνται τα μέτρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και όπου δεν τηρούνται και χαλαρώνουμε αρχίζουμε να βλέπουμε προβλήματα. Άρα, ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Με την άφιξή του στην Καλαμαριά, ο Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών (εκ Τραπεζούντας Μητροπολίτη) Χρύσανθου Φιλιππίδη, αποτίοντας φόρο τιμής στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στη συνέχεια, περπάτησε στην πλατεία Ποντιακού Πολιτισμού, όπου χαιρέτησε τους πολίτες που βρίσκονταν στα καταστήματα, ενώ μπαίνοντας στο Δημαρχείο, αντιπροσωπεία Ποντίων, του παρέδωσε μια ποντιακή σημαία.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Δημαρχείο Καλαμαριάς:

Είναι μεγάλη η χαρά μου που επισκέπτομαι σήμερα τον Δήμο της Καλαμαριάς, αυτήν την ξεχωριστή ημέρα. Μια Ημέρα Μνήμης – όπως είπες – που θυμόμαστε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Κατατρεγμένοι ήρθαν και σε αυτήν την πόλη, την έχτισαν με πολύ κόπο, με πολύ ιδρώτα και όπως πολύ σωστά είπες τιμάμε την μνήμη τους, όχι μόνο συνεχίζοντας τον αγώνα για ιστορική δικαίωση, αλλά βάζοντας και εμείς ένα λιθαράκι για τη συνολική πρόοδο του τόπου και βέβαια εσύ για τη συνολική πρόοδο της πόλης.

Έχουμε μια νέα δημοτική αρχή στον Δήμο Καλαμαριάς και πιστεύω ότι ένας άνεμος αισιοδοξίας πνέει συνολικά στην πόλη. Και εμείς, ως κεντρικό κράτος, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε, πάντα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, να κάνουμε μια λογική κατανομή αρμοδιοτήτων – ποια είναι τα έργα που αφορούν την κεντρική κυβέρνηση, την Περιφέρεια, φορείς όπως το Υπερταμείο και τις ελεγχόμενες από αυτό ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής, να δημιουργήσουμε νέες δουλειές.

Και βέβαια, σε ένα Δήμο με τόση μεγάλη ομορφιά, που αποτελεί φυσική συνέχεια του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, να μπορέσουμε ακόμα πιο ουσιαστικά να ανοίξουμε την πόλη προς την θάλασσα.

Έχουμε στη διάθεσή μας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εργαλεία όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο και ζητάμε από τους Δήμους να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καταθέτοντας ώριμες και εφαρμόσιμες προτάσεις.

Και βέβαια, συνολικά ως κυβέρνηση – καθώς πια αφήνουμε πίσω μας την πανδημία και μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση ανάπτυξης – διαθέτουμε και εμείς κεντρικά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα μας επιτρέψουν να βοηθήσουμε και να παρέμβουμε σε κεντρικές υποδομές. Το έχουμε πράξει εξάλλου κατά κόρον στο μητροπολιτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε τα ειδικά ζητήματα, τις ειδικές προκλήσεις που έχει ο Δήμος Καλαμαριάς.

Εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα και πάλι για την επίσκεψή μου, αυτήν την συμβολική ημέρα και γι’ αυτήν την θερμή υποδοχή, ειδικά από τα Ποντιακά Σωματεία, τα οποία καταλαβαίνω ότι είναι και πολλά και δραστήρια, εδώ, στην Καλαμαριά. Είναι πολύ όμορφο, κυρίως, όταν βλέπουμε νέα παιδιά με τις παραδοσιακές φορεσιές να κρατάνε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους. Μας δίνει και αυτό μια αίσθηση ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού, την οποία οφείλουμε με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε.

Οπότε και πάλι σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024